odpisy aktualizujące
odpisy aktualizujące
Mam pytanie dotyczące odpisów na konto 290 z tytułu niespłaconych nienależnie pobranych świadczen rodzinnych. W poprzednim roku nie robiłam odpisów z tego tytułu, ale już 2 razy urząd skarbowy umorzył postepowanie egzekucyjne, zastanawiam się czy mam podstawy przeksięgować tą należnośc na konto 290? W poltyce rachunkowości nie mam takich zapisów, ale chyba powinnam to ująć. Nie ma szans na uzyskanie od rodziny tych pieniędzy.
Re: odpisy aktualizujące
Dług zmniejszy się w bilansie, w rzeczywistości będzie nadal
czyli ustaliłaś prawdopodobieństwo, zatem nie oczekujesz na spływ tych pieniędzy zatem 761/290 dla nal głównej i 751/290 dla odsetek
nie robie odpisów na 31.12, trzeba mieć mocne dowody, podstawę prawną aby dluznika i naleznosci zaliczyć do któregokolwiek punktu a rt. 35 b u.o rach.
ja też nie robię odpisów, nie ma podstawy, skarbnik doczytała u nas, że dłużnik musi być wpisany do sądowego rejestru dłużników niewypłacalnych
jaeżeli są to należności dotyczace nienależnie pobranych rodzinnych ta rodzina powinna się zwrócić do wójta o umorzenie, pozdrawiam ( my tak mamy)
Oprócz odpisy aktualizujące - Księgowość przeczytaj również:
umowa z bankiem a wypłaty GOPS z kasy
RB-27s
zamówienia publiczne
sprawozd. mazowieckie
abonament -4300czy 4210?
stypendia-wydatki strukturalne
otrzymana darowizna
wyd.strukturalne
dane dla UW-zadania zlecone
Stypendium stażowe z POKL
zasiłek stały przekazem pocztowym