odpłatność biologicznych w 2012 roku - Stare tematy

Strona 3 z 7    [ Posty: 69 ]

Napisano: 04 gru 2011, 16:53

- macie już napisane uchwały?
- jak będziemy umarzać rodzicom biologicznym odpłatność to trzeba będzie rzeczywiście wystawiać pity na koniec roku?
~Mada

Napisano: 05 gru 2011, 14:41

A jaki przepis o tym mówi??
~iwa

Napisano: 05 gru 2011, 23:53

- zgodnie z przepisami ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny (Dz. U. Nr 16, poz. 93 ze zm.),
- W oparciu o art. 508 Kodeksu cywilnego, zobowiązanie wygasa, gdy wierzyciel zwalnia dłużnika z długu, a dłużnik przyjmuje zwolnienie,
- umorzona wierzytelność na podstawie art. 508 Kodeksu cywilnego, podlegać będzie zaliczeniu do kosztów uzyskania przychodów w świetle art. 23 ust. 1 pkt 41 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych
- tak twierdzi osoba, która jest prawnikiem, ale czy słusznie - proszę się wypowiedzieć w tej sprawie
~Mada

Napisano: 05 gru 2011, 23:57

- A czy odpłatność będzie ściągana w drodze postępowania egzekucyjnego w administracji? Nie ma o tym mowy w ustawie,
- Również nie ma zapisu o przedawnieniu, tak jak w ustawie o pomocy społecznej art. 104
- co o tym sądzicie?
~Mada

Napisano: 13 gru 2011, 18:12

czy ktoś z Was tworzył już projekt uchwały w spr odpłatności? jakie macie pomysły? na jakiej podstawie będziecie wydawać decyzje od 2012? (dokumenty itp.) Będziecie z góry obciążać pełną odpłatnością?
~pcpr

Napisano: 13 gru 2011, 21:09

Ja jestem przerażona, bo zostałam sama z tym problemem i nie wiem co robić, stara uchwała nie może być wzorem. Napiszcie proszę jakie macie pomysły, może wspólnymi siłami coś wymyślimy!
~Mada

Napisano: 14 gru 2011, 11:47

ja mam taki pomysł by w uchwale zapisać, że decyzja jest wydawana na podstawie wywiadu z ops LUB na podstawie oświadczenia uwzględniającego sytuację dochodową, zdrowotną, majątkową wraz z załącznikami (czyli np zaświadczenie z pracy o dochodzie, z PUP czy np orzeczenie o niepełnosprawności) oraz innych dokumentów zgromadzonych w sprawie (czyli np jeśli nie ma kontaktu z rodzicem to my zbieramy info z ZUSu, PUPu itp.). I teraz trzeba stworzyć jakieś przedziały zgodnie z którymi jeśli dochody nie przekraczają ustalonego dochodu to wtedy odstąpienie, a jeśli dochody przekroczą ale są okoliczności (mp. rodzina wielodzietna, samotne wychowywanie dziecka, choroba, płacenie alimentów itp) to wtedy umorzenie całkowite ustalonej odpłatności. W sytuacji gdy osoba nie ma np zameldowania , nie można jej zastać w miejscu zameldowania od dłuższego czasu, przebywa zagranicą to wtedy odstąpienie od ustalenia odpłatności. Nie wyobrażam sobie ustalania z góry odpłatności bo co się wtedy będzie działo... u nas jest około 300 rodziców biologicznych... Niech inni też wypisują swoje pomysły, wspólnymi siłami coś wymyślimy. U nas dążymy do odstępowania i zwalniania rodziców, bo oni i tak się nie wywiązują, a my jesteśmy obciążani kosztami postępowań.
~pcpr

Napisano: 14 gru 2011, 13:21

Mnie np frapuje to zasądzenie świadczeń alimentacyjnych (art. 38). Czy jeżeli sąd zwolni z alimentacji - to to nie będzie czasami przesłanka do odstąpienie od ustalenia odpłatności. A w ogóle co z tymi, którzy płaca alimenty??

pcpr-ku kochany mam takie same przemyślenia jak ty. Też chciałabym jak najwięcej zawrzeć w uchwale, ale czy to się uda??

Mam zamiar od poniedziałku zająć się na poważnie tym tematem to wtedy się podzielę moimi pomysłami. Teraz siedzę nad porozumieniami i nad decyzjami - muszę więc skończyć najpierw co zaczęłam :-)
~iwa

Napisano: 14 gru 2011, 13:39

A CO ROBICIE W SYTUACJI GDY NIE MOŻECIE ZNALEŹĆ KANDYDATA NA KURATORA? I CO W SYTUACJI GDY JEST USTALONY KURATOR, A NIE MA KONTAKTU Z RODZICEM BIOLOGICZNYM I NIE JESTEŚMY I TAK W STANIE USTALIĆ JEGO SYTUACJI, BO NP. NIE KORZYSTA Z ŻADNYCH ŚWIADCZEŃ ITP., CO WIĄŻE SIĘ Z BRAKIEM MOŻLIWOŚCI WYDANIA DECYZJI? ROZUMIEM, ŻE DO KURATORA IDZIE PISMO O ZAWIADOMIENIU O WSZCZĘCIU POSTĘPOWANIA ADMINISTRACYJNEGO I CO DALEJ?ZNA KTOŚ SZCZEGÓŁOWE OBOWIĄZKI I ZADANIA TAKIEGO KURATORA? ODBIERANIE KORESPONDENCJI DOT. RODZICA BIOLOGICZNEGO I CO DALEJ? DZIĘKUJĘ ZA POMOC:)
~**

Napisano: 14 gru 2011, 13:40

PRZEPRASZAM WCISNĘŁAM SIĘ NIE W TEN TEMAT:)
~**

Strona 3 z 7    [ Posty: 69 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x