odpłatność DPS - chętna rodzina - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 16 lip 2021, 13:09

Witam
Zgłasza się do nas osoba, która chce umieścić ojca w DPS, który jest schorowany i wyraża na to zgodę. Pani mówi, że ma dobrze płatną pracę i zobowiązuje się do ponoszenia całej pozostającej odpłatności zamiast Gminy. Drugie dziecko tego Pana przebywa za granicą.
Moje pytanie:
1. Czy mogę z Panią spisać umowę, że będzie płaciła więcej niż podane jest w art. 61 ust. 2 pkt 2b czyli, że kwota dochodu pozostająca po wniesieniu opłaty nie może być niższa niż 300% kryterium...? Robię tradycyjnie wywiad, spisuje umowę i wydaję decyzję o skierowaniu?
Jak radzicie sobie w takich sytuacjach??
Dodam jeszcze, że prywatny DPS nie wchodzi w grę. Powodów dlaczego nie, nie będę pisać ale są uzasadnione. Bardzo proszę o pomoc:)
opesik
Stażysta
Od: 12 kwie 2017, 8:01
Zajmuję się: praca z ludźmi

Napisano: 16 lip 2021, 13:55

Rzadko kiedy zdarza się tak, że rodzina chce płacić, a już w ogóle więcej niż przewiduje ustawa.
Ja spisałabym umowę na kwotę, która klientka deklaruje wnosić. Wziąć od niej oświadczenie, że dobrowolnie chce płacić więcej niż powinna. Najwyżej w umowie jakoś to zawrzeć.

Mieliśmy taką sytuację, że córka płaciła za oboje rodziców umieszczonych w DPS, a kwota jej dochodu pozostająca po wniesieniu tych opłat była niższa niż 300% kryterium.
Karola91
Stażysta
Od: 22 cze 2021, 12:29
Zajmuję się: PS/KDR

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x