wyrównania nie bierzemy pod uwagę, klienta dochód zmienił się we wrześniu. Robimy wywiad w październiku i zmieniamy odpłatność od....października ? czemu od listopada ?
"Prawnik powinien mieć głowę w przepisach, a nie przepisy w głowie" - jak mawiał pewien mądry sędzia i nigdy nie cytował przepisów z pamięci, a my tak często robimy, bo nam się wydaje, że ustawę to na pamięć znamy.
No więc dokładnie to leci tak:
art. 12. W przypadku uzyskania jednorazowo dochodu należnego za dany okres, kwotę tego dochodu uwzględnia się w dochodzie osoby lub rodziny przez okres, za który uzyskano ten dochód.
Za jaki okres była przyznana renta? Jeśli dobrze zrozumiałem to od lipca, tak?
Więc, jeśli ktoś otrzymał we wrześniu wyrównanie za lipiec i sierpień, to - niezależnie od tego kiedy będzie wywiad - musisz doliczyć mu do dochodu za lipiec i sierpień i wrzesień, ustalić dopłatę za te miesiące, a następnie ustalić, że od października wysokość odpłatności wynosi 70% bieżącego świadczenia. Nie od października, nie od listopada, ba, nawet nie od września tylko de facto od lipca jest nowa wysokość odpłątności za DPS... Tak pisze w ustawie, koniec. Prawo (tutaj) działa wstecz.
Wiem, zaraz będzie goownostorm, że to absurd.
Otóż nie: ja tak robię od lat a przed sobą mam orzeczenie SKO sprzed dwóch miesięcy utrzymujące tego typu decyzję w mocy
A to Ci zdziwienie, co?
Zdziwienie? Oblałem się kawą jak to zobaczyłem Boże chroń klientów łopieki przed tak genialną wykładnią przepisów naszej sponiewieranej nadinterpretacjami ustawy
Ten z Łopieki pisze:Zdziwienie? Oblałem się kawą jak to zobaczyłem Boże chroń klientów łopieki przed tak genialną wykładnią przepisów naszej sponiewieranej nadinterpretacjami ustawy
Nie pij tyle kawy w pracy
jeszcze się Twoi klienci dowiedzą
Wyrównanie renty socjalnej nastąpiło za okres od czerwca 2018r. Należy wziąć od klienta decyzję a której jest napisany okres za jaki ją wyrównano i od października należy zmienić wysokość odpłatności za DPS.