Witam wszystkich - może ktoś podpowie co w takiej sytuacji , a mianowicie: Klient pobierający zasiłek stały przebywa w DPS. Otrzymuje zasiłek stały i św. pielęgnacyjne. W ostatnim czasie nabył prawo do zasiłku pielęgnacyjnego. Przeliczyłam po nowemu zasiłek stały. Zmieniłam także kwotę odpłatności za pobyt, ale zupełnie zapomniałam zastosować art 106 ..o 10%.Zmieniłam wysokość odpłatności za DPS klienta i Gmniny, pomimo, że zmiana dochodu klienta wynosi mniej niz 10% różnicy pomiędzy dochodami, niestety faktura została juz opłacona. Zupełnie nie wiem co mam teraz z tym zrobić.Czy wydać decyzję uchylającą, a co z odpłatnością? Może ktoś podpowiedzieć?
sama wysokość zasiłku pielęgnacyjnego przekroczyła 10% kwoty 701,00zł. Dotychczas klient pobierał zasiłek stały w wys. 645,00zł i św. uzupełniające w wys. 500zł, czyli razem 1145,00zł. Obecnie pobiera zasiłek stały w wys. 485,16zł + zaś. pielęgnacyjny w wys. 215,84zł + św. uzupełniające 500zł czyli teraz pobiera 1201,00zł. Różnica pomiędzy tym co pobierał wcześniej 1145,00, a tym co pobiera teraz 1201,00 wynosi 56,00zł, czyli mniej niż 10% z 701,00zł. Żle interpretuję art 106 ust 3b?
słyszałam o dwóch szkołach:
1. Dec. o odpłatności zmieniamy, jeśli ktoś od ostatniej decyzji zmieniającej ma zmianę w dochodzie powyżej 70,10 zł
2. Decyzję o odpłatności zmieniamy, jeśli kogoś dochód jest powyżej 70,10 zł porównując z ostatnim dochodem wiec jeśli np. doliczymy te 215,84 zł, to przekracza 10% kryterium
witam ponownie, dziękuję, za powyższe wypowiedzi, ale szczerze mówiąć nadal nie do końca wiem czy zrobiłam poprawnie. Może ktoś miał podobną sytuację i zachce się podzielić. A tak szczerze mówiąc nie wiem jaki sens ma ten przepis o 10% dochodu. Moim skromnym zdaniem, jeśli mogę je wypowiedzieć, to dochód jest dochodem i przy każdej zmianie dochodu klienta należałoby zmienić odpłatność klientowi, a tym samym pomniejszyć koszt gmin. Pozdrawiam .
Nieważne czego zmiana w decyzji dotyczy: zawsze odnosimy się WYŁĄCZNIE do pierwotnej decyzji.
II SA/Bd 1206/15 - Wyrok WSA w Bydgoszczy: " Stwierdzić należy, że decyzja Wójta z [...]2015r. wydana w trybie art. 106 ust. 5 ustawy, w niniejszej sprawie winna zatem odnosić się w istocie do pierwotnej decyzji o ustaleniu opłaty za pobyt skarżącego w DPS, zmienionej decyzją z [...]2014r."
To jest naczelna, podstawowa zasada. Nie ma mowy o różnych "szkołach" w tym temacie.
Inny wyrok: Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Poznaniu z dnia 17 września 2015 r. IV SA/Po 240/15: "Nie ulega wątpliwości, że, jak trafnie wskazano w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji SKO, decyzja wydana na podstawie art. 106 ust. 5 u.p.s., którą zmieniono lub uchylono pierwotną decyzję przyznającą prawo do określonych świadczeń z pomocy społecznej, ma charakter konstytutywny."
Pan miała stały 645
otrzymał zaś. pielęgnacyjny 215,84 wiec stały ma niższy bo 485,16
a co z odpłatnością, mam nie robić zmiany decyzji zm. on odpłatność?????
W tym wypadku nie mam wcześniejszych decyzji zmieniających a pierwotna mówi o dochodzie Pana w wysokości 645 czyli 70% jego dochodu, to 451,50