Proszę o konsultację w następującej sprawie:
Mamy Pana umieszczonego w DPS. Przeprowadziliśmy wywiad alimentacyjny u syna, dochody przekroczyły 300% kryterium. Jednak ów syn ma trudną sytuację życiową - dziecko głęboko niepełnosprawne od urodzenia (już pełnoletnie, bez najmniejszych szans na samodzielne funkcjonowanie), w związku z czym żona nie pracuje, a on sam jest po poważnej operacji kardiologicznej i przebywa na L4. Dlatego zgodziliśmy się na częściowe zwolnienie. Zaproponowaliśmy umowę na 500,00 zł - Pan się zgodził, umowa jest podpisana.
Kierownik stwierdził, że pomimo to należy wydać jeszcze decyzję administracyjną. Ustalić opłatę w takiej wysokości, jak nam wychodzi z dochodów i zwolnić do wysokości 500 zł.
Ja osobiście zajmuję się tym tematem od sierpnia, ale w żadnej ze spraw, które miałam do tej pory, ani w żadnej teczce, którą przeglądałam, nie było takiego toku postępowania - jeśli ktoś zaakceptował umowę, na tym się sprawa kończyła, nawet jeśli umowa była na niższą kwotę niż z wyliczenia dochodów. Nie przypominam sobie również, żeby takie postępowanie było zalecane na szkoleniu... Dodatkowo uważam, że jeśli pójdziemy dwutorowo to zobowiążemy Pana do płacenia 1000 zł - 500 z umowy i 500 z decyzji.
Co o tym sądzicie? Spotkał się ktoś z takim rozwiązaniem? Jak robicie w swoich ośrodkach?