Odpłatność za pobyt w DPS - czy dobrze liczę? - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 2 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 06 lip 2021, 9:38

Akurat na szeregowych pracowników socjalnych to nie mogę narzekać, chyba mam szczęście bo trafiałem tylko na ludzi o złotych sercach, którzy poświęcili mi czas i starali się pomóc aczkolwiek jak w każdym "urzędzie", zawsze może przyjść polecenie z góry i wtedy trzeba wiedzieć czym walczyć.
Qman
Praktykant
Od: 05 lip 2021, 15:13
Zajmuję się: Administracją danych osobowych.

Napisano: 16 lip 2021, 10:24

Do hek: myślę że kpiny z ludzi, do których przychodzi pomoc społeczna żeby ściągnąć pieniążki na "tatusia", który dziecko spłodził i porzucił 50 lat temu są nie ma miejscu. Takie przypadki przecież się zdarzają.
Więc oczywiście pracownik socjalny nie rozbija skarbonki. Ale pozostając w tej "dowciapnej" stylistyce: czeka, aż skrzywdzone dziecko dorośnie, aby wtedy z niego wycisnąć pieniążki na kasę gminy (żeby krzywdziciel sobie fajnie żył).
I oczywiście nie uważam, że to pracownicy socjalni są pozbawieni serca: raczej urzędnik w gminie, który głęboko wierzy w to, że pomoc społeczna to jest instytucja śledczo-egzekucyjna, której zadaniem jest ściganie ludzi i wyciskanie z nich kasy na gminę. Wystarczy obejrzeć reportaże (lub poczytać orzeczenia sądów administracyjnych, gdzie opisane są takie przypadki, że włos się na głowie jeży).
obserwator
Stażysta
Od: 03 cze 2018, 21:36
Zajmuję się: nauka

Napisano: 03 sie 2021, 23:42

Przykładowo jeśli pobyt w DPS kosztuje 4000 osoba umieszczana osoba pokrywa 1000 zł. To zostaje kwota 3000 którą dzielisz na 3 osoby, co daje maksymalną kwotę jaką można potrącić od jednej osoby 1000 zł. Stosownie do art. 103 ust. 2 ustawy, kierownik ośrodka pomocy społecznej ustala w drodze umowy z małżonkiem, zstępnymi przed wstępnymi mieszkańca domu wysokość wnoszonej przez nich opłaty za pobyt tego mieszkańca w domu pomocy społecznej, biorąc pod uwagę wysokość dochodów i możliwości, przy czym opłata ta nie powinna być zwiększana w przypadku, gdy jedna z osób jest zwalniana z odpłatności.

PRZYKŁAD 1:
Rodzina to: Mama, Tata, dwójka dzieci (4 osoby)
Zobowiązana jest Mama (np. brakuje do dps 4000 zł)
Dla uproszczenia: Mama i Tata zarabiają po 5000, dzieci nic.

POPRAWNY SPOSÓB WYLICZENIA OPŁATY:

1. ustalić dochód rodziny: 5000+5000 = 10.000
2. Podzielić dochód rodziny przez liczbę osób: 10.000:4 = 2500
3. Od kwoty 2500 odjąć 300%, czyli 1542: 2500-1542 = 958
Michael
Stażysta
Od: 25 lip 2021, 16:29
Zajmuję się: Finanse

Strona 2 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny