Odpowiedź od marszałka, pomóżcie - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 01 lut 2017, 13:25

Witam wszystkich, potrzebuje Waszej pomocy

Dostałem odpowiedź od marszałka na wniosek, w której jest napisane tak:
"Uprzejmie informuje, iż w przedmiocie wniosku o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego Pani xxxxx z dnia 12.08.2016 na dziecko Zuzanna xxxx nie mają zastosowania przepisy o koordynacji syst. zabez. społecznego (we wniosku było wnoszone na pierwsze i drugie dziecko, a jest wspomniane tylko to drugie, czyli Zuzanna) poniżej jest jeszcze napisane:
"Z analizy akt sprawy wynika, że cała rodzina przebywa na terytorium Irlandii i podlega wyłącznie ustawodawstwu irlandzkiemu. Biorąc pod uwagę powyższe Marszałek nie jest organem właściwym do orzekania w sprawie złożonego wniosku o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego".
Co to oznacza i co należy teraz z tym zrobić?? Błagam o pomoc
Richie Rich

Napisano: 01 lut 2017, 14:06

chyba odmówić, bo nie spełniają art.1 pkt. 3
nie mieszkają tutaj i nie mają zastosowania przepisy o koordynacji.
MilenaMilena
Stażysta
Od: 13 sie 2015, 11:20
Zajmuję się:

Napisano: 01 lut 2017, 14:12

jeśli cała rodzina przebywa w Irlandii to mogą się starać o świadczenia tylko w irlandii
rops przekazał sprawę do organu, a Ty musisz wydać decyzję o nie przyznaniu świadczeń i wysłać Stronie

przeczytaj sobie art. 1 ust 3 ustawy, jasno z niego wynika że świadczenia w tym przypadku nie przysługują, nie mieszkają w PL
tttttttt

Napisano: 01 lut 2017, 15:19

Miałam podobną sytuacje ale chodziło o Francję cała rodzina mieszkała tam dostałam odp z ROPS że nie maja zastosowania przepisy o koorydnacji systemów zabezpieczenia społecznego. Mając powyzsze na uwadze w niniejszej sprawie zastosowanie maja wyłącznie przepisy ustawodawstwa francuskiego. byłam z tym u prawnika bo my nie jestesmy ogranem własciwym do wydania decyzje odmownej i uzyskałam informacje iz mam napisać postanowienie o odmowie wszczecia postepowania
makie

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x