odpowiedź z ministerstwa - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 10 mar 2016, 10:50

dzwoniłam dziś do ministerstwa i powiedzieli mi , iż przy uzysku dochodu z świadczenia rodzicielskiego należy brać pod uwagę datę wypłaty świadczenia ( wypłata w marcu , dochód za kwiecień i ew. uchylenie od maja -pomomo tego iz świadczenie jest przyznane od 01-01-2016) czy ktoś w taki sposób robi???
elżbieta k. 56

Napisano: 10 mar 2016, 10:52

Ja tak robię :)
sigma175
Referent
Od: 28 kwie 2014, 9:23
Zajmuję się:

Napisano: 10 mar 2016, 10:54

Czyli wychodziło by na to, że nie liczy sie fakt otrzymania decyzji tylko otrzymania pieniędzy. Realnego osiągnięcia dochodu w postaci wypłaty.
m&m

Napisano: 10 mar 2016, 11:03

chyba tak , raczej , namieszali.......mieszaja a my sie główkujemy
elżbieta k. 56

Napisano: 10 mar 2016, 11:10

ja tak robie :) jak mogę liczyc uzysk za luty, skoro wniosek złożyła dopiero w marcu
WandaBanda2016

Napisano: 10 mar 2016, 11:17

powtórzę swój wpis z innego tematu:
w ustawie jest zapis ( w skrócie ) uzyskanie dochodu to:
- uzyskanie renty
- uzyskanie świadczenia rodzicielskiego

w przypadku renty zawsze patrzyliśmy na datę decyzji .... dlaczego przy św. rodzicielskim mamy brać datę wypłaty to nie wiem :oops: :(
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 10 mar 2016, 11:24

Ciekawe czy Ministerstwo potwierdzi to za np. pół roku, przez telefon można opowiadać różne rzeczy.
Ja robię jak ewalu.
lillaa

Napisano: 10 mar 2016, 11:39

Przyjmijmy, że w związku ze ŚR jest utrata ZR.
1. Wniosek złożony w styczniu, wypłata w styczniu, uzysk za luty dochód, od marca stop.
2. Wniosek złożony w marcu, wypłata w kwietniu (za I,II,III,IV) uzyska za maj, od czerwca stop.
1 i 2 osoba otrzyma te same pieniądze, więc dlaczego ta 1 ma być stratna.
Ja robię uzysk za drugi m-c, i tego się będę trzymać.
adada

Napisano: 10 mar 2016, 12:03

z racji tego,że to UW nasz kontroluje a nie ministerstwo ... pozwoliłam sobie zadzwonić do UW .. i jak pisałam wcześniej ważna jest data decyzji
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 10 mar 2016, 13:46

NASZ UW stoi też na takim stanowisku ( data którą bierze się pod uwagę przy uzysku dochodu jest data pierwszej wypłaty świadczenia )
elżbieta .56

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x