dzwoniłam dziś do ministerstwa i powiedzieli mi , iż przy uzysku dochodu z świadczenia rodzicielskiego należy brać pod uwagę datę wypłaty świadczenia ( wypłata w marcu , dochód za kwiecień i ew. uchylenie od maja -pomomo tego iz świadczenie jest przyznane od 01-01-2016) czy ktoś w taki sposób robi???
powtórzę swój wpis z innego tematu:
w ustawie jest zapis ( w skrócie ) uzyskanie dochodu to:
- uzyskanie renty
- uzyskanie świadczenia rodzicielskiego
w przypadku renty zawsze patrzyliśmy na datę decyzji .... dlaczego przy św. rodzicielskim mamy brać datę wypłaty to nie wiem
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
Przyjmijmy, że w związku ze ŚR jest utrata ZR.
1. Wniosek złożony w styczniu, wypłata w styczniu, uzysk za luty dochód, od marca stop.
2. Wniosek złożony w marcu, wypłata w kwietniu (za I,II,III,IV) uzyska za maj, od czerwca stop.
1 i 2 osoba otrzyma te same pieniądze, więc dlaczego ta 1 ma być stratna.
Ja robię uzysk za drugi m-c, i tego się będę trzymać.
z racji tego,że to UW nasz kontroluje a nie ministerstwo ... pozwoliłam sobie zadzwonić do UW .. i jak pisałam wcześniej ważna jest data decyzji
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes