odsetki a okresy świadczeniowe - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 25 wrz 2015, 8:17

to dzwoń. Ze mną nie rozmawiają
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 25 wrz 2015, 8:47

Jak wprowadzi się kwotę zwrotu do programu Nemezis by spłacić konkretny okres świadczeniowy, to kwota ta rozbita zostaje albo na same odsetki albo na należność główną i odsetki. Po spłaceniu jednego okresu świadczeniowego (zarówno odsetek jak i należności głównej) przechodzimy do kolejnego okresu. I znów program rozlicza tak jak napisałem. Po kolei spłacamy odsetki i należności z kolejnych okresów.
nemez.

Napisano: 25 wrz 2015, 8:50

tylko chciałbym na to podstawę prawną :lol:
Pierw wszystkie odsetki a dopiero potem należności.
Chore, ale prawdziwe. Zmieńcie program
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 25 wrz 2015, 9:38

już mówię jak robić
Postępujemy podobnie jak przy spłacie całego okresu. Z zestawienia prognozowanych zobowiązań należy sprawdzić ile pozostało tych odsetek do spłaty w najstarszym zadłużeniu.
Zrobić wpłatę tylko tej kwoty tj. tyle ile wynoszą odsetki. W ten sposób mamy spłacone odsetki w najstarzym zadłużonym okresie (weźmie wszystko na osetki).
Następnie należy zrobić następną wpłatę w kolejnym niespłaconym okresie świadczeniowym i wpłacić pozostała różnicę. I zonu wszystko weźmie na odsetki.

Ale żeby nie było tak wesoło to będziemy się tak bawić i bawić. Bo za np. tydzień już w najstarszym zadłużeniu narosną odsetki. I znowu wyliczanka i dzielenie.

Ale miły pan twierdzi, że myślą nad udoskonaleniem tego zagadnienia.
Eddda

Napisano: 25 wrz 2015, 11:42

ooo a mi powiedział że nic zmieniać nie będą ale wolę dobre wiadomosci :)
aja

Napisano: 25 wrz 2015, 11:49

zrobiłam wg twojej instrukcji wybrałam najstarsze postępowanie i zaliczył wszystko na odsetki czyli jest prawidłowo?
zabka

Napisano: 25 wrz 2015, 12:32

z tego wniosek, że kwota odsetek była niższa niższa od wpłaty. W takim przypadku zalicza wszystko na odsetki. Problem jest gdy kwota odsetek w danym okresie świadczeniowym jest niższa od wpłaty. Wówczas trzeba postępować jak przy spłacie całego okresu tj. dzielić wpłatę na poszczególne okresy
Eddda

Napisano: 25 wrz 2015, 13:37

Ja pracuję na programie Sygnity (ta nowa bardzo niedopracowana wersja). Zalicza prawdopodobnie źle, ale nie można w parametrach zmienić. W ustawie pisze, że programy teleinformatyczne muszą być zgodne z ustawą itp. Skoro program liczy nie tak, jak powinien, to nie nasza wina, więc nie możemy ponieść za to żadnych konsekwencji. A próbowałam na różne sposoby ogarnąć ten program...
Asia4

Napisano: 26 wrz 2015, 21:24

Ja wprowadzilam wplate od komornika np.105,78 zl. Kwota 105 zaliczona na odsetki zaś 0,78 zl podzielil program w proporcji 40/60. Odsetki mam zaokraglone do pelnych zł. Czy mam dobrze to ,źe odsetki w pelnych zł i czy ewentualnie powinnam zmienic na grosze?
edyr

Napisano: 29 wrz 2015, 10:04

proszę o wskazówkę...
edyr

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x