Jak wprowadzi się kwotę zwrotu do programu Nemezis by spłacić konkretny okres świadczeniowy, to kwota ta rozbita zostaje albo na same odsetki albo na należność główną i odsetki. Po spłaceniu jednego okresu świadczeniowego (zarówno odsetek jak i należności głównej) przechodzimy do kolejnego okresu. I znów program rozlicza tak jak napisałem. Po kolei spłacamy odsetki i należności z kolejnych okresów.
już mówię jak robić
Postępujemy podobnie jak przy spłacie całego okresu. Z zestawienia prognozowanych zobowiązań należy sprawdzić ile pozostało tych odsetek do spłaty w najstarszym zadłużeniu.
Zrobić wpłatę tylko tej kwoty tj. tyle ile wynoszą odsetki. W ten sposób mamy spłacone odsetki w najstarzym zadłużonym okresie (weźmie wszystko na osetki).
Następnie należy zrobić następną wpłatę w kolejnym niespłaconym okresie świadczeniowym i wpłacić pozostała różnicę. I zonu wszystko weźmie na odsetki.
Ale żeby nie było tak wesoło to będziemy się tak bawić i bawić. Bo za np. tydzień już w najstarszym zadłużeniu narosną odsetki. I znowu wyliczanka i dzielenie.
Ale miły pan twierdzi, że myślą nad udoskonaleniem tego zagadnienia.
z tego wniosek, że kwota odsetek była niższa niższa od wpłaty. W takim przypadku zalicza wszystko na odsetki. Problem jest gdy kwota odsetek w danym okresie świadczeniowym jest niższa od wpłaty. Wówczas trzeba postępować jak przy spłacie całego okresu tj. dzielić wpłatę na poszczególne okresy
Ja pracuję na programie Sygnity (ta nowa bardzo niedopracowana wersja). Zalicza prawdopodobnie źle, ale nie można w parametrach zmienić. W ustawie pisze, że programy teleinformatyczne muszą być zgodne z ustawą itp. Skoro program liczy nie tak, jak powinien, to nie nasza wina, więc nie możemy ponieść za to żadnych konsekwencji. A próbowałam na różne sposoby ogarnąć ten program...
Ja wprowadzilam wplate od komornika np.105,78 zl. Kwota 105 zaliczona na odsetki zaś 0,78 zl podzielil program w proporcji 40/60. Odsetki mam zaokraglone do pelnych zł. Czy mam dobrze to ,źe odsetki w pelnych zł i czy ewentualnie powinnam zmienic na grosze?