odsetki od opłat rodziców
Re: odsetki od opłat rodziców
- Regina bardzo dziękuję - ale moja księgowa twierdzi że my będziemy naliczać odsetki ustawowe, a przecież od nienależnie pobranych są ustawowe.
- Może jeszcze ktoś napisze jakie odsetki będzie wpisywać w tytule wykonawczym do urzędu skarbowego,
- myślę, że odsetki podatkowe będą wtedy gdy należność umorzymy i wystawimy PIT8C od którego rodzic będzie musiał zapłacić podatek
- Może jeszcze ktoś napisze jakie odsetki będzie wpisywać w tytule wykonawczym do urzędu skarbowego,
- myślę, że odsetki podatkowe będą wtedy gdy należność umorzymy i wystawimy PIT8C od którego rodzic będzie musiał zapłacić podatek
Oczywiście każdy może miec swoje zdanie. Ta interpretacja nie jest wiążąca, a różnice w odsetkach niewielkie. Ja będę stosować podatkowe bo taka mam interpretację prawnika, a oprócz tego nie bedę musiała naliczać ich do 6,00 zł.
Na marginesie wkurza mnie, że nic u nas nie jest proste i jasne.
Na marginesie wkurza mnie, że nic u nas nie jest proste i jasne.
Do Michała!
Masz jakiś dokument na to żeby naliczać odsetki ustawowe, większość na forum uważa że mają być odsetki podatkowe
Masz jakiś dokument na to żeby naliczać odsetki ustawowe, większość na forum uważa że mają być odsetki podatkowe
Witam.
wprowadzę trochę zamieszania ale moim zdaniem mając wyjaśnienie MP i PS oraz po przeczytaniu jeszcze innych wyjaśnień na różnych stronach doszłam do wniosku, że jeżeli nie ma w ustawie mowy (przepisu prawa) o odsetkach ( takiego zapisu nie ma w ustawie o pieczy zastępczej ) to nie można ich naliczać i żądać zapłaty. Na 100% nie jestem pewna.
Przytoczę fragment wyjaśnienia MP i PS z 2001r. odnośnie naliczania odsetek do obowiązującej wtedy ustawy o pomocy społecznej i otrzymałam odpowiedź ,że \" możliwość żądania odsetek od świadczeń administracyjnoprawnych musi wynikać z przepisów prawa (wyrok NSA z dnia 18 września 1992r. II S.A. 1208/92).
Zacytuję jeszcze zdanie z wyjaśnień które znalazłam w internecie dot. one odsetek od nienależnie pobranego świadczenia z pomocy społecznej \" wszelkie ciężary nakładane na tle regulacji prawa publicznego muszą wprost, jednoznacznie wynikać z przepisu prawa. W innym wypadku dochodzi do naruszenia zasady legalizmu działania organów władzy publicznej tzn. naczelnej zasady określonej w art. 7 Konstytucji RP......... ,powtórzonej następnie w art. 6 Kodeksu postępowania administracyjnego \"
wprowadzę trochę zamieszania ale moim zdaniem mając wyjaśnienie MP i PS oraz po przeczytaniu jeszcze innych wyjaśnień na różnych stronach doszłam do wniosku, że jeżeli nie ma w ustawie mowy (przepisu prawa) o odsetkach ( takiego zapisu nie ma w ustawie o pieczy zastępczej ) to nie można ich naliczać i żądać zapłaty. Na 100% nie jestem pewna.
Przytoczę fragment wyjaśnienia MP i PS z 2001r. odnośnie naliczania odsetek do obowiązującej wtedy ustawy o pomocy społecznej i otrzymałam odpowiedź ,że \" możliwość żądania odsetek od świadczeń administracyjnoprawnych musi wynikać z przepisów prawa (wyrok NSA z dnia 18 września 1992r. II S.A. 1208/92).
Zacytuję jeszcze zdanie z wyjaśnień które znalazłam w internecie dot. one odsetek od nienależnie pobranego świadczenia z pomocy społecznej \" wszelkie ciężary nakładane na tle regulacji prawa publicznego muszą wprost, jednoznacznie wynikać z przepisu prawa. W innym wypadku dochodzi do naruszenia zasady legalizmu działania organów władzy publicznej tzn. naczelnej zasady określonej w art. 7 Konstytucji RP......... ,powtórzonej następnie w art. 6 Kodeksu postępowania administracyjnego \"
Witam.
Ala ma rację. Ministerstwo myli się. Z ich interpretacji wynika, że odsetki powinny być naliczane także przed 1 stycznia 2012 r. a więc do spraw rozstrzyganych na podstawie ups.
Ala dzięki dzięki - u nas nie nalicza się odsetek - tak jak Ala pisze!
a co do odsetek przed 1 stycznia 2012 - to RIO twierdzi że nie nalicza się
a zatem NIEMOC -To imię większości z nas - przepisy nas zjedzą - w tak w ogóle to
WSZYSTKIM WSZYSTKIEGO DOBREGO Z OKAZJI DNIA PRACOWNIKA socjalnego
a co do odsetek przed 1 stycznia 2012 - to RIO twierdzi że nie nalicza się
a zatem NIEMOC -To imię większości z nas - przepisy nas zjedzą - w tak w ogóle to
WSZYSTKIM WSZYSTKIEGO DOBREGO Z OKAZJI DNIA PRACOWNIKA socjalnego

Na stronie RIO w Katowicach jest wyjasnienie, że odsetek od opłat rodziców biologicznych nie pobiera się. Mam zatem dwie sprzeczne opinie (?). To jest link do tego wyjasnienia.
https://www.rio.katowice.bip.net.pl/?a=2729
https://www.rio.katowice.bip.net.pl/?a=2729
nie naliczamy odsetek, gdyż ustawa nie mówi jakie i jak je naliczać. My nie naliczamy.
Regina mogę prosić o przesłanie interpretacji na maila [email protected] Dzieki z góry
Oprócz odsetki od opłat rodziców - Stare tematy przeczytaj również:
przekształcenie rodziny niezawodowej w zawodową
pytania do koordynatorów
odpłatność
kontynuacja nauki
rodzina niezawodowa-świadczenie na pokrycie kosztów utrzymania lokalu
pomoc na kontynuowanie nauki dla studenta we wrzesniu ?
szkolenie trenera a rodz. zast.
OPS a pobyt w zawod. rodzinie zastepczej
odpłatności bilogicznych rodziców
sprawa pucka
PROŚBA o pomoc w sprawie odpłatności rodziców bilogicznych
Prośba o pomoc w sprawie umieszczenia w placówce nieletniej cudzozienki
kontynouwanie nauki
Indywidualny program usamodzielnienia_PILNE
rozłożenie naleznosci na raty
ocena rodziny zastępczej