czy to możliwe?
zadłużenie u dłużnika około 47 tys (należność główna), ostatnia wypłata funduszu była w sierpniu 2021. OD grudnia 2022 do maja 2025 dłużnik regularnie , co miesiąc wpłacał 600 zł. Stan odsetek na grudzien 2022- około 18 tys.
Czy to możliwe, aby pomimo comiesięcznych wpłat 600 zł odsetki zmalały tylko do kwoty ok 14 tys??????????
odsetki od zadłużenia pilne
-
- Praktykant
- Zajmuję się: śr+fa
- Kontakt:
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA i ŚR + wszelkie świadczenia osłonowe
- Kontakt:
Re: odsetki od zadłużenia pilne
Jest to jak najbardziej możliwe, aczkolwiek trochę mało danych. Wystarczy, że miesięcznie przyrost odsetek to np 500 zł, w związku z czym miesięcznie "na stare" odsetki zostanie zaliczone tylko 100 zł - ty odejmujesz 600, a narasta 500 i finalnie spłaca miesięcznie tylko 100 zł. Przeprowadź symulację, tzn zobacz stan odsetek na dziś i na 25 lipca i zobacz jaka jest różnica, to będzie miesięczny przyrost odsetek. Należności głównej nie spłaca więc podstawa naliczania odsetek ta sama, tylko okres coraz dłuższy naliczania i jesteśmy na równi pochyłej...
-
- Praktykant
- Zajmuję się: śr+fa
- Kontakt:
wychodzi na to, że miesięczne odsetki od w/w należności głownej to ok 407 zł...
podpowiesz jeszcze, czy przy rozłożeniu długu na raty i na czas zawieszonego postępowania egzekucyjnego u Komornika nie przelicza się odsetek?
podpowiesz jeszcze, czy przy rozłożeniu długu na raty i na czas zawieszonego postępowania egzekucyjnego u Komornika nie przelicza się odsetek?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA i ŚR + wszelkie świadczenia osłonowe
- Kontakt:
Przelicza się, art. 27 ust. 11, dlatego ja wydając decyzję o ratach uwzględniam, czy wysokość raty pokryje spłatę bieżących odsetek oraz zaległości. Dobrze w takich symulacjach radzi sobie AI, kalkulatorów internetowych niestety nie znalazłam takich, które by to przeliczały. Zdarzało mi się odmawiać rat z uwagi na zbyt niską ratę, których spłata spowoduje wzrost zadłużenia. Uwzględniam też wiek dłużnika, teraz odmawiam dłużnikowi który ma 62 lata a zadłużenie by spłacał przez kolejne 32, proponował mi 500 zł ale realnie spłaci zadłużenie dopiero przy wysokości min 1500
Oprócz odsetki od zadłużenia pilne - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
brak działań wobec dłużnika a prokuratura i zatrzymanie prawa jazdy
Wyrok, postanowienie
Schronisko dla bezdomnych a organ właściwy
Od kiedy zmiana decyzji z powodu podwyższenia alimentów?
CEPIK
Zatrzymać prawo jazdy czy nie
pismo do dłużnika po spłacie całości zadłużenia
realizacja decyzji
odsetki od zadłużenia pilne
kiedy piszemy doniesienie
Wszczęcie postępowania
Nienależnie pobrany FA?
sygnity - odsetki
FA a wpłata od syndyka
podwyższenia alimentów - zaokrąglenia
FA dla dziecka w pieczy zastępczej spokrewnionej