Odsetki od zwrotu 500+ z lat ubiegłych - Księgowość

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 23 sie 2019, 12:21

nagdam odsetki od odsetek?
Kinia001
Awatar użytkownika
Referent
Od: 06 lis 2017, 15:53
Zajmuję się: Księgowość i cała inna gama

Napisano: 23 sie 2019, 13:17

Odsetki narastają od dnia powstania należności do dnia jej zapłaty (należność to w tym przypadku nienależnie pobrane świadczenie). Jeśli nie chcą płacić, to wysyła się upomnienie i dolicza koszty upomnienia do kwoty zaległości. Jeśli mimo to nie płacą, to wystawia się tytuł wykonawczy i organy starają się to ściągnąć, a my spokojnie czekamy, bo dokonaliśmy wszystkich niezbędnych czynności:)
Paulinka z GOPSu
Starszy referent
Od: 24 paź 2017, 14:38
Zajmuję się: Księgowość

Napisano: 23 sie 2019, 14:10

Paulinka z GOPSu pisze:Odsetki narastają od dnia powstania należności do dnia jej zapłaty (należność to w tym przypadku nienależnie pobrane świadczenie). Jeśli nie chcą płacić, to wysyła się upomnienie i dolicza koszty upomnienia do kwoty zaległości. Jeśli mimo to nie płacą, to wystawia się tytuł wykonawczy i organy starają się to ściągnąć, a my spokojnie czekamy, bo dokonaliśmy wszystkich niezbędnych czynności:)

A widzisz, bo mi kierownik każe tak:
1) wysyłamy decyzje- Pani/Panie zwróc 500 zł + odsetki naliczane od dnia.... (zgodnie z ustawą- wiecie)
2) wpływa kasa na konto 500 zł bo Pani/Pan czytać nie umie więc nie wpłacił odsetek(nawet nie zadzwoniła ile ma tych odsetek na dzień wpłaty X)
3) więc kierownik każe rozbijać te 500 zł na n.głowną i odsetki co powoduje że jeszcze jakaś n.głowna zostaje
4) telefon do klienta i ponaglenie że jeszcze ma do zapłaty n. głównej i w jaki dzień chce to wpłacić bo odsetki rosną.
nagdam
Stażysta
Od: 21 sie 2017, 13:44
Zajmuję się: FA

Napisano: 26 sie 2019, 13:12

Ciekawie, ciekawie... W sumie muszę sobie sprawdzić, czy gdzieś w przepisach nie ma zapisu, że przy spłatach należności wpłatę najpierw przyjmuje się na odsetki - przecież tak robimy przy należnościach z FA! Jeśli nie ma, wypadałoby uregulować to sobie w polityce rachunkowości, żeby mi się nikt nie czepiał.
Paulinka z GOPSu
Starszy referent

Napisano: 26 sie 2019, 13:48

Paulinka z GOPSu pisze:Ciekawie, ciekawie... W sumie muszę sobie sprawdzić, czy gdzieś w przepisach nie ma zapisu, że przy spłatach należności wpłatę najpierw przyjmuje się na odsetki - przecież tak robimy przy należnościach z FA! Jeśli nie ma, wypadałoby uregulować to sobie w polityce rachunkowości, żeby mi się nikt nie czepiał.

Kochana! dokładnie! w FA nie tego uregulowanego w polityce bo ustawa jest jak dla mnie silniejsza.
Ale to z rozdzielaniem proporcjonalnie wpłaty do należności przez mojego kierownika nie wiem skąd sobie wymyślił. Ale każą to robię, bo nie mam siły przebicia.
nagdam
Stażysta

Napisano: 26 sie 2019, 15:11

Ok, sprawdziłam to i wg mnie nie ma konieczności zaliczania wpłat nienależne pobranych świadczeń najpierw na odsetki, potem na należność główną (tylko w FA jest odniesienie do kodeksu postępowania cywilnego, a ordynacja podatkowa nie wnika już w relacje odsetki-należność). Ale w międzyczasie dowiedziałam się, że jedne OPSy robią tak jak ja, inne tak jak Ty, więc po prostu dokładamy zapis w polityce rachunkowości:)
Paulinka z GOPSu
Starszy referent

Napisano: 26 sie 2019, 15:47

Paulinka z GOPSu pisze:Ok, sprawdziłam to i wg mnie nie ma konieczności zaliczania wpłat nienależne pobranych świadczeń najpierw na odsetki, potem na należność główną (tylko w FA jest odniesienie do kodeksu postępowania cywilnego, a ordynacja podatkowa nie wnika już w relacje odsetki-należność). Ale w międzyczasie dowiedziałam się, że jedne OPSy robią tak jak ja, inne tak jak Ty, więc po prostu dokładamy zapis w polityce rachunkowości:)
Każdy se robi jak mu się podoba :D
Ważne że my swoich racji przed naszymi regionalnymi kontrolami wybronimy :lol:
nagdam
Stażysta

Napisano: 26 sie 2019, 16:58

Z mojej strony możecie pobrać PDF z opracowaniem:
Rozliczanie/księgowanie należności z tytułu NP. Są tam podane przepisy na podstawie których wpłaty NP rozdziela się proporcjonalnie na należność główną i odsetki.

www.bdmb.pl/download
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 27 sie 2019, 8:22

Ordynacja podatkowa
Art. 55.
§ 2. Jeżeli dokonana wpłata nie pokrywa kwoty zaleg
łości podatkowej wraz z odsetkami za
zwłokę, wpłatę tę zalicza się proporcjonalnie na po
czet kwoty zaległości podatkowej oraz
kwoty odsetek za zwłokę w stosunku, w jakim, w dniu
wpłaty, pozostaje kwota zaległości
podatkowej do kwoty odsetek za zwłokę.

Dzięki BDMD
nagdam
Stażysta

Napisano: 27 sie 2019, 9:22

nagdam pisze:Ordynacja podatkowa
Art. 55.
§ 2. Jeżeli dokonana wpłata nie pokrywa kwoty zaleg
łości podatkowej wraz z odsetkami za
zwłokę, wpłatę tę zalicza się proporcjonalnie na po
czet kwoty zaległości podatkowej oraz
kwoty odsetek za zwłokę w stosunku, w jakim, w dniu
wpłaty, pozostaje kwota zaległości
podatkowej do kwoty odsetek za zwłokę.
Czyli jednak ordynacja wnika w tą zależność:) Kontrargument znajdę jedynie w art. 62, ale tutaj jest mowa o zobowiązaniach z kilku tytułów... A zatem racja jest po Waszej stronie i prawidłowym jest, żeby się nagimnastykować przy rozliczaniu:)
Paulinka z GOPSu
Starszy referent

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x