Paulinka z GOPSu pisze:Odsetki narastają od dnia powstania należności do dnia jej zapłaty (należność to w tym przypadku nienależnie pobrane świadczenie). Jeśli nie chcą płacić, to wysyła się upomnienie i dolicza koszty upomnienia do kwoty zaległości. Jeśli mimo to nie płacą, to wystawia się tytuł wykonawczy i organy starają się to ściągnąć, a my spokojnie czekamy, bo dokonaliśmy wszystkich niezbędnych czynności:)
Paulinka z GOPSu pisze:Ciekawie, ciekawie... W sumie muszę sobie sprawdzić, czy gdzieś w przepisach nie ma zapisu, że przy spłatach należności wpłatę najpierw przyjmuje się na odsetki - przecież tak robimy przy należnościach z FA! Jeśli nie ma, wypadałoby uregulować to sobie w polityce rachunkowości, żeby mi się nikt nie czepiał.
Każdy se robi jak mu się podobaPaulinka z GOPSu pisze:Ok, sprawdziłam to i wg mnie nie ma konieczności zaliczania wpłat nienależne pobranych świadczeń najpierw na odsetki, potem na należność główną (tylko w FA jest odniesienie do kodeksu postępowania cywilnego, a ordynacja podatkowa nie wnika już w relacje odsetki-należność). Ale w międzyczasie dowiedziałam się, że jedne OPSy robią tak jak ja, inne tak jak Ty, więc po prostu dokładamy zapis w polityce rachunkowości:)
Czyli jednak ordynacja wnika w tą zależność:) Kontrargument znajdę jedynie w art. 62, ale tutaj jest mowa o zobowiązaniach z kilku tytułów... A zatem racja jest po Waszej stronie i prawidłowym jest, żeby się nagimnastykować przy rozliczaniu:)nagdam pisze:Ordynacja podatkowa
Art. 55.
§ 2. Jeżeli dokonana wpłata nie pokrywa kwoty zaleg
łości podatkowej wraz z odsetkami za
zwłokę, wpłatę tę zalicza się proporcjonalnie na po
czet kwoty zaległości podatkowej oraz
kwoty odsetek za zwłokę w stosunku, w jakim, w dniu
wpłaty, pozostaje kwota zaległości
podatkowej do kwoty odsetek za zwłokę.