odsetki przy ratach - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 5    [ Posty: 47 ]

Napisano: 05 lut 2009, 14:22

zgadza się ja też tak liczę, że odsetki od należności w ratach naliczam do dnia spłaty kolejnej raty. Jest z tym trochę pracy bo trzeba uważać na terminy wypłaty poszczególnych swiadczeń i na terminy spłaty.
~basia

Napisano: 05 lut 2009, 15:32

analizując cały art.30 myśle ze dzik ma chyba rację, rozłozenie na raty to jest pomoc w spłacie, pracujac w dziale podatkow bylo tak ze jak rozkladalo sie na raty analogicznie odsetki byly umorzone
~Robert

Napisano: 05 lut 2009, 16:01

znalazłem jeszcze inne rozwiązanie:
Po nie dotrzymaniu terminu raty wraca dla niej pierwotny termin wymagalności..
~dzik

Napisano: 05 lut 2009, 16:01

a gdzie masz analogię w tym artykule? a gdzie masz napisane ze jak na raty rozkładasz to nie liczysz odsetek?
to nie dział podatków
nowa
Starszy referent
Od: 10 lis 2006, 12:31
Zajmuję się:

Napisano: 05 lut 2009, 16:02

Na podstawie przepisów ordynacji podatkowej:
Odroczenia terminu płatności dokonuje się pod warunkiem zawieszającym. Oznacza to, że jeśli przedsiębiorca nie zapłaci do odroczonego terminu włącznie podatku bądź raty podatku, to terminem płatności staje się termin pierwotny, wynikający z decyzji ustalającej wysokość zobowiązania podatkowego lub z przepisów prawa. Jest to ważne w zakresie liczby dni, za które nalicza się odsetki za zwłokę. Podobna zasada obowiązuje w przypadku niewywiązywania się przedsiębiorcy z zapłaty rat podatku. Wówczas przywrócenie status quo ante dotyczy poszczególnych niezapłaconych w terminie rat, a nie całej kwoty podatku rozłożonego na raty.

Rozłożenie zapłaty podatku na raty

PROBLEM: Organ podatkowy rozłożył mi zapłatę PIT na trzy raty: 400 zł do 31 maja, 400 zł do 30 czerwca i 400 zł do 31 lipca. Pierwszą ratę wpłaciłem terminowo, ale drugiej nie zapłaciłem. Czy zapłacę odsetki i jak mam płacić ostatnią ratę?

ROZWIĄZANIE: Ponieważ podatnik nie zapłacił terminowo drugiej raty, terminem jej płatności stał się automatycznie termin zapłaty podatku, czyli 30 kwietnia. Podatnik jest także zobowiązany do zapłaty odsetek za zwłokę od kwoty niezapłaconej raty podatku, czyli od kwoty 400 zł, za okres od 30 kwietnia do dnia zapłaty tej raty. Natomiast uchybienie terminowi zapłaty drugiej raty nie ma wpływu na termin zapłaty ostatniej, trzeciej raty.
~dzik

Napisano: 05 lut 2009, 16:03

https://mojafirma.infor.pl/podatki/89431 ... oczyc.html

jak myślicie.. ma zastosowanie? :-)
bo takiej wersji nie przewidziałem..
~dzik

Napisano: 05 lut 2009, 16:11

to nie są odsetki podatkowe tylko USTAWOWE!!!!
nowa
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 05 lut 2009, 16:27

nie odsetki podatkowe tylko odsetki od podatku

ustawowe a podatkowe różnią się stopą oprocentowania tylko..

ordynacja podatkowa nie ma zastosowania uwarzacie?
~dzik

Napisano: 05 lut 2009, 16:41

pewnie ze nie ma
nowa
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 05 lut 2009, 16:43

to jest dobre pytanie dla fachowca z dziedziny prawa, bo interpretacje nasze moga być rozne, a moze sa jakies wyroki Sadów w tej sprawie???
~Robert

Strona 3 z 5    [ Posty: 47 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x