Odwołanie od decyzji. - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 17 mar 2015, 15:20

Witam serdecznie.

Wpłynęło do nas odwołanie od decyzji, przyznającej zasiłek rodziny na 4 dzieci i dodatki do zasiłku rodzinnego.
Miedzy innymi wnioskodawczyni ubiegała się o dodatek z tytułu opieki nad dziećmi (bliźniaki) w trakcie korzystania z urlopu wychowawczego.
Pani zostało wszystko o co wnioskowała przyznane w "jednej decyzji", niemniej jednak Pani nie podoba się że na dwoje dzieci dostanie tylko 400 zł.
...i w odwołaniu napisała, że odwołuje się od decyzji ze wskazaniem numeru "dotyczącej wysokości dodatku z tytułu opieki..."

Moje pytanie jest następujące: Aby nie przywalić babola po całej linii, skoro decyzja w całości nie jest prawomocna, nie wypłacamy Jej nic?? tak?? Czy może ... jest jakieś inne rozwiązanie, które należy zastosować.
Jak Wy to robicie, napiszcie proszę.

Nie ukrywam, że sytuacja dochodowa tejże rodziny nie jest zbyt ciekawa na dzień dzisiejszy, w związku z tym nie chciałabym popełnić gafy.
Klementyna

Napisano: 17 mar 2015, 15:24

jak mi się zdaje to nie wypłacasz nic dopóki sko nie rozpatrzy odwołania
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 17 mar 2015, 15:24

my w takich sytuacji wyplacamy
Gość

Napisano: 17 mar 2015, 15:47

Dziękuje bardzo za podpowiedzi :)

Skoro jest pół na pół to może jeszcze ktoś zechce zabrać głos :)
Klementyna

Napisano: 17 mar 2015, 15:58

sko nie może zmienić decyzji na niekorzyść strony, dlatego ja bym płaciła,
Kati@

Napisano: 17 mar 2015, 16:02

Może jeśli rażąco narusza prawo lub interes strony, może się okazać że decyzja została wydana z rażącym naruszeniem prawa. pewnie to prawie niemożliwe ale ...
judge

Napisano: 17 mar 2015, 16:05

jesli decyzji nadalas rygor natychmiastowej wykonalnosci to mimo odwolania placisz (odwolanie nie wstrzymuje wtedy wykonania decyzji), jelsi nie nadalas i mozesz placic dopiero po uprawomocnieniu - no to placic nie mozesz :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 17 mar 2015, 16:06

Kati@ a jeśli zrodzi się problem, że jednak będziemy musieli płacić 800 zł tego dodatku.

Pani powołała się na wyroku WSA, wiem że to wyrok w konkretnej sprawie tylko że nie mam bladego pojęcia jak zachowa się nasze SKO...i moje obawy spowodowane są tylko i wyłącznie wystąpieniem ewentualnej anomalii w/w wspomnianej postaci.
Już nie raz nas SKO zaskoczyło i wole dmuchać na zimne.

tak czy inaczej dziekuję bardzo za zabranie głosu:)
Klementyna

Napisano: 17 mar 2015, 16:08

kb nie nadany został rygor w decyzji :)
Dzks
Klementyna

Napisano: 17 mar 2015, 16:10

W świadczeniach nie ma potrzeby nadawania rygoru natychmiastowej wykonalności. Termin wypłaty świadczeń jest ściśle powiązany z datą złożenia wniosku, ale jeżeli się odwołała to znaczy wstrzymała na własne żądanie wykonanie decyzji. Nie ma decyzji - nie ma wypłaty. Odesłałbym do sko i czekał do wyjaśnienia.
west
Starszy referent
Od: 11 gru 2014, 9:25
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x