witam proszę o pomoc dłużnik odwołuje się od decyzji zwrotowej za okres 2013/2014 gdyz dowiedział sie ze wierzycielka przebywala w tym czasie za granica. co mam odpisac do sko i jakie podstawy prawne podać ?
a moze mi ktoś powie jakie uzasadnienie napisac odnosnie tego ze organ nic nie wiedział o tym ze osoba po zlozeniu wniosku na FA wyjechala za granice i przez caly okres zasiłkowy tam przebywala no i na kolejny okres zasiłkowy nie skladala. nie ma zadnych dowodow na to ze za granica byla ;/ pomozcie prosze
skoro po wszczęciu postępowania nie poinformował, to teraz można tylko wysłać dokumenty do SKO. Jego czas na wypowiedzenie się minął a w dniu wydania decyzji nie posiadaliśmy takiej informacji o pobycie dłużniczki za granicą, więc decyzja według posiadanej wtedy wiedzy była wydana prawidłowo.
Obecnie zostaje przesłać dokumenty do SKO ponieważ nie znaleźliśmy podstaw do zmiany decyzji w ramach samokontroli.
Zmienić decyzję w ramach samokontroli można tylko gdy znajdziemy błąd w naszej decyzji i uwzględnia w całości odwołanie na podstawie zebranej dokumentacji do dnia wydania decyzji.
poza ty co z tego ze wierzycielka wyjechala za granice? ktos jej zabroni ?:) mozesz oczywiscie zweryfikowac jej prawo do fa - tzn ustalic czy wyjechala tam do pracy (jesli tak to powinna zglosic dochod uzyskany), czy zmienila miejsce zamieszkania (to trudno udowodnic jesli oswiadczy,ze jej miejscem zamieszkania jest nadal to miejsce w polsce,ktore podala we wniosku)...ale dopoki nie ustalisz,ze swiadczenia jej nie przyslugiwaly - wydana decyzja o zwrocie jest i tyle
Musisz przede wszystkim ustalić czy wierzycielka zamieszkiwała faktycznie za granicą, tzn. czy tam był jej "ośrodek życiowy".
Można to rozpatrzyć zgodnie z definicją Kodeksu Cywilnego. Art. 25. Miejscem zamieszkania osoby fizycznej jest miejscowość, w której osoba ta przebywa z zamiarem stałego pobytu. Art. 26. Art. 26. § 1. Miejscem zamieszkania dziecka pozostającego pod władzą rodzicielską jest miejsce zamieszkania rodziców albo tego z... itd.
Czyli ustalasz czy ta osoba tam przebywał czasowo (np. w celach edukacyjnych), czy tez miała tam zamiar przebywać na stałe. Jeżeli jej "ośrodkiem życiowym" a więc miejscem, w którym wiązała swój byt na stałe - była Polska to nie ma sprawy.
z nieoficjalnych zrodel wiem ze przebywa do nadal za granica ale zadnych dowodow na to nie mam i dluznik odwolujacy sie tez nie przyslal tylko pismo odwolania i w tym celu musze cos napisac do SKO bo zawsze nas prosza o opinie