Ogólnopolska Pikieta 30.11.2013 - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 37 z 48    [ Posty: 471 ]
Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW

Napisano: 03 gru 2013, 1:02

Panie Janie, Panie Janie rano wstań, rano wstań! Wszystkie dzwony biją, wszystkie dzwony biją bim bam bom, bim bam, bom... ;)
~Wkurzony

Napisano: 03 gru 2013, 9:57

Jan taki nasz mesjasz co w sposób pokrętny chce poruszyć nas buuhaha tatusiu tatusiu
~x

Napisano: 03 gru 2013, 10:55

do x - ja też jestem za rozdziałem świadczeń od pracy socjalnej!!!!!
~kasia

Napisano: 03 gru 2013, 11:57

~~do emilka -pomagam sobie sama jak widzisz, a sprawa jest bardzo skomplikowana (jednak powolutku posuwam się cały czas do przodu)
Dzidka
dzibar
Specjalista
Od: 06 sie 2006, 18:41
Zajmuję się:
Strona WWW: http://vp.pl

Napisano: 03 gru 2013, 12:10

Trochę was poczytałam i cóż..te zmiany które są proponowane są nie dla klienta czy dla poprawy systemu tylko dla kasy tego który to wymyślił. Nikt jeszcze nie obliczył jakie to pieniądze będą które pochłoną ta cała nieudolna reformę ( na poziomie gminy) Za jakikolwiek zmiany ( zawsze) biorą się ludzie z teoretycznym zapędem którzy pokończyli studia, doktoryzowali się...itd ale nigdy nie pracowali z tak wrażliwym organizmem jakim jest człowiek( nawet badania do prac, publikacji robią za nich studenci).
Jestem za zmianami, jestem za rozdzieleniem świadczeń od pomocy ale............... tymi zasobami które mamy a jest to do zrobienia. Nigdzie nie jak ma wyglądać koordynacja( albo nie doczytałam) pomiędzy zasiłkiem a praca socjalną. Wiadomo pieniądze motywują ( nas też). Jednakowe świadczenie dla wszystkich jak przy rodzinnych. No przepraszam ale to najgorszy pomysł jaki mógł powstać. Postawić w jednym rzędzie matkę z niepełnosprawny dzieckiem z \" panem wiecznie bezrobotnym \" ( bo urząd pracy tylko rejestruje a nie aktywizuje). Pięknie są opisane instrumenty......... kto pracuje ten wie i nie będę tego komentować. Po palach i sralach ludzie są dalej w tym punkcie w którym byli i dalej są głodni. CIS - instrument kurs zawodowy florysta - skierowanie Pana lat 56:):):) po co się pytam? po to ,żeby zapełnić ilościowo. Zresztą wiele jest absurdów i z tym trzeba walczyć i naprawiać a nie niszczyć to co dobre.
Jak obecnie ma być pracownik efektywny jak w małych Ośrodkach robi wszystko z naszej ustawy, rodzinne,dodatki....
Nie wiem czego oczekuje się po zmianach ( fantazje) kiedy to olewa się młodzież( brak dzielnicowych, rejonowych domów kultury a jak są to dla osób które mogą zapłacić za zajęcie) , brak placów zabaw, redukcja lub likwidacja zajęć pozaszkolnych, kółek zainteresowań. czas wolny to brama, zabłocone podwórko, smród , narkotyki i faje. temat młodzieży jest mi bliski ze względu na model Niemiecki( koleżanka jest pr soc a Niemczech) olewa sie starych i chorych( patrz NFZ, przychodnie specjalistyczne, specjaliści) olewa się bezrobotnych( np ślusarz narzędziowy bezrobotny 5 lat bo tylko stawia podpis - bez planu pracy czy oferty) przemoc?? mogłam więcej zrobić dla ofiary gdy nie było tych całych procedur gdzie ofiara jest zmuszana do ekshibicjonizmu w obecności wielu osób.
I co temu wszystkiemu i wielu innym problemom ma sprostać zmiana w pomocy społecznej???? zmiana ustawy???
Państwo jest chore i przyjęło najgorszy model kapitalizmu: giń jak jesteś słaby. Pomoc jest pozorowana.
~tak sobie myślę......

Napisano: 03 gru 2013, 12:44

~~tak sobie myslę...........że myslenie ma przyszłosc i nie boli
\"Państwo jest chore i przyjęło najgorszy model kapitalizmu: giń jak jesteś słaby. Pomoc jest pozorowana.\"
Sedno, dlatego PIKIETĘ - uważam za tak bardzo ważne listopadowe powstanie pracowników socjalnych, którzy muszą nauczyc sie szybko ze sobą komunikować aby przede wszystkim w swoim gronie umieć rozwiazywać własne problemy, bo skoro wszyscy patrzą na smierc i nikt nie jest w stanie postawic wlasciwej diagnozy aby ratować człowieka to jest to wielki problem.
Innymi slowy lepiej zapobiegać niż leczyć dlatego po pikiecie trzeba patrzec na rece ustawodawcy i od zaraz interweniować kiedy dzieje się cos patologicznego, co odbije się czkawka za kilka lat.

Moim zdaniem tak dzieje się dzisiaj z OFE i moim zdaniem należy interweniować, aby ta ustawa nie przeszła ( dzisiaj jest czytanie)
WAZNE: czynienie z Polaków żebraków to POdlosć rzadu Tuska i Platformy obywatelskiej, która sobie nie sciąga pasa w imię solidarnosci, ale na zasadzie równi i równiejsi ma zamiar trwać i w pospiechu stanowić ustawy, ktore ze szkodą bedziemy odkręcali przez lata.

Tak być nie może i temu powinno się głosno przeciwstawić i nazwać po imieniu: zamach na OFE Balcerowicz nazwał \"uwłaszczeniem pieniedzy 16 tys ludzi - Polaków) i to jest zwykła kradzież dlatego wzywam ludzi sumienia: piate przykazanie : nie kradnij,
w prawie za kradzież także jest si karanym więc posłowie nazwijmy po imieniu : Wasze \"Tak\" to \"Tak\" i przyzwolenie dla kradzieży mienia Polaków, a wiec wszyscy, którzy popełnia to przesiepstwo powinni byc scigani z urzedu, badź po zgloszeniu do prokuratury wniosku o popełnienie przestepstwa.

Politycy, a zwlaszcza rzad wybrany demokratycznie musi wiedzieć, że dobra wola to podstawa rządów demokratycznych
i nie ma zgody na to aby było gorzej tylko lepiej, solidarniej i spójniej

~dzibar

Napisano: 03 gru 2013, 12:52

Kiedys nie było tego problemu - teraz ciagle mnie wylogowuje - mysle, ze nie przypadkiem abym stała się niewiarygodna.

Mam propozycje; nie da sie zmienić wszystkiego od razu, ale jak bedziemy czujni to możemy zapobiegac krok po kroczku patologii i złym nawykom polityków, którzy nauczyli sie nie ponosić konsekwencji swoich decyzji - to sie musi zmienić i tu decyzja ponad podziałami partyjnymi musi zapadać w sumieniu każdego posła.
To należy egzekwować od zaraz - wtedy jest szansa na pozytywne zmiany JUŻ
Dzidka
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:

Napisano: 03 gru 2013, 12:53

~~tak sobie myslę...........że myslenie ma przyszłosc i nie boli
\"Państwo jest chore i przyjęło najgorszy model kapitalizmu: giń jak jesteś słaby. Pomoc jest pozorowana.\"
Sedno, dlatego PIKIETĘ - uważam za tak bardzo ważne listopadowe powstanie pracowników socjalnych, którzy muszą nauczyc sie szybko ze sobą komunikować aby przede wszystkim w swoim gronie umieć rozwiazywać własne problemy, bo skoro wszyscy patrzą na smierc i nikt nie jest w stanie postawic wlasciwej diagnozy aby ratować człowieka to jest to wielki problem.
Innymi slowy lepiej zapobiegać niż leczyć dlatego po pikiecie trzeba patrzec na rece ustawodawcy i od zaraz interweniować kiedy dzieje się cos patologicznego, co odbije się czkawka za kilka lat.

Moim zdaniem tak dzieje się dzisiaj z OFE i moim zdaniem należy interweniować, aby ta ustawa nie przeszła ( dzisiaj jest czytanie)
WAZNE: czynienie z Polaków żebraków to POdlosć rzadu Tuska i Platformy obywatelskiej, która sobie nie sciąga pasa w imię solidarnosci, ale na zasadzie równi i równiejsi ma zamiar trwać i w pospiechu stanowić ustawy, ktore ze szkodą bedziemy odkręcali przez lata.

Tak być nie może i temu powinno się głosno przeciwstawić i nazwać po imieniu: zamach na OFE Balcerowicz nazwał \"uwłaszczeniem pieniedzy 16 tys ludzi - Polaków) i to jest zwykła kradzież dlatego wzywam ludzi sumienia: piate przykazanie : nie kradnij,
w prawie za kradzież także jest si karanym więc posłowie nazwijmy po imieniu : Wasze \"Tak\" to \"Tak\" i przyzwolenie dla kradzieży mienia Polaków, a wiec wszyscy, którzy popełnia to przesiepstwo powinni byc scigani z urzedu, badź po zgloszeniu do prokuratury wniosku o popełnienie przestepstwa.

Politycy, a zwlaszcza rzad wybrany demokratycznie musi wiedzieć, że dobra wola to podstawa rządów demokratycznych
i nie ma zgody na to aby było gorzej tylko lepiej, solidarniej i spójniej

Dzidka
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:

Napisano: 03 gru 2013, 13:16

\"KontrOFEnsywa
dzisiaj, 06:20 IAR

\"Puls Biznesu\" pisze o sprytnej inicjatywie w sprawie Otwartych Funduszy Emerytalnych. 10 prawników znalazło sposób na zablokowanie transferu ich obligacji z OFE do ZUS-u. Jeśli rząd nie wycofa się z pomysłu, złożą pozew zbiorowy, otwierając milionom Polaków możliwość zatrzymania kapitału w OFE.
fot. istock/Thinkstock

W projekcie pozwu prawnicy dowodzą swych racji, powołując się w zasadzie na jedną rzecz - niezgodność firmowanej przez rząd ustawy z konstytucją.

By rozstrzygnąć sprawę, sąd okręgowy będzie musiał zwrócić się do Trybunału Konstytucyjnego, bowiem tylko on może orzekać w tej kwestii. Praktyka pokazuje, że rozpatruje on pytania sądów dużo szybciej niż inne. Jest więc szansa, że orzeczenie zostanie wydane jeszcze w 2014 roku, czyli tuż po planowanym wywłaszczeniu obywateli.\"
https://biznes.onet.pl/kontrofensywa,184 ... news-detal

No i proszę: uderz w stół a nozyce same się odezwą; w Polsce bezprawiu mówimy NIE i nawet ( a przede wszystkim rzad powinien dac przykład, a nie zmuszac obywateli do takiego egzekwowania prawa)
Brawo PRAWNICY - chylę czoła i czuje sie bezpieczniej w Państwie w którym dobro zwycieza nad złem:)

Dzidka
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:

Napisano: 03 gru 2013, 15:22

dzibar w swoim żywiole temat jej pod pasował ,ale już zbacza z niego.
a na pikiecie byłaś przodowniczko pracy.
~kasia

Strona 37 z 48    [ Posty: 471 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
cron Usuń ciasteczka witryny

x

x