Okresówka a wyrównane zasilki opiekuńcze - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW

Napisano: 17 cze 2014, 12:46

Prosze o informację. Osoba otrzymała wyrównanie zasiłku opiekuńczego od lipca 2013 r. do maja 2014 r. w wysokosci ok. 6.500 zł. W tym okresie brała równiez zasiłki okresowe. Czy teraz nalezy przeliczyc dochód tej osoby i zasilki okresowe i zażadac zwrotu częsci nienaleznie pobranego zasiłku okresowego za temte okresy, czy wogóle nie cofac się i tylko liczyc na bieżaco?
ala12

Napisano: 17 cze 2014, 18:58

czemu nazywasz to nienaleznie pobranym?

przeczytaj sobie "sowniczek": z ustawy
Nienaleznie pobrane to uzyskane swiadczenia na podstawie nieprawdziwych info. lub zatajonych

a tu nic nie zostało zatajone

u nas jeszcze myslą co z tym fantem.
migdał

Napisano: 17 cze 2014, 18:59

słowniczek :)
migdał

Napisano: 17 cze 2014, 19:08

..należy wznowić postępowanie w sprawie z uwagi na okoliczności nieznane organowi w czasie wydawania decyzji o zasiłku okresowym..następnie wydać decyzję zmieniającą, a po jej uprawomocnieniu orzec zwrot nadpłaconej kwoty..
greentea
Stażysta
Od: 07 kwie 2014, 17:35
Zajmuję się:

Napisano: 17 cze 2014, 19:40

Nie zgodzę się....

1) nie jest to świadczenie nienależnie pobrane, bo za takie można uznać tylko przyznane w oparciu o fałszywe informacje lub wypłacone na skutek braku informacji zmianach sytuacji dochodowej (słowniczek art. 6 ust. o pomocy społecznej - pkt 16)

2) o wznowieniu postępowania możemy mówić tylko gdy - organ wydał decyzję, w dniu wydania decyzji istniały fakty o których nie wiedział, fakty te są istotne dla kształtu rozstrzygnięcia 145 kpa...

miałem tak z zasiłkiem pielęgnacyjnym - trzeba odpuścić.. taki farcik od losu... dzwoniłem do UW - potwierdzili
Rajski

Napisano: 17 cze 2014, 19:45

..dokładnie..zaistniały fakty nieznane organowi w dniu wydawania decyzji..wznawiamy postępowanie..o tym pisałam wcześniej.
greentea
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 18 cze 2014, 7:47

w tym przypadku nie ma nienależnie pobranych , osoba pobierała zasiłki okresowe w wysokości jej przysługujące w tamtym okresie, rozlicza się je za dany okres ale nie ma zwrotu zasiłku okresowego.
~123

Napisano: 18 cze 2014, 7:51

wyjdą na jaw istotne dla sprawy nowe okoliczności faktyczne lub nowe dowody istniejące w dniu wydania decyzji, nieznane organowi, który wydał decyzję;

Nie ma podstaw do wznowienia, gdyż decyzję przyznającą zasiłek pielęgnacyjny wydana została po decyzji przyznającej okresówkę. Podstawę wznowienia stanowiła by okoliczność, która pozwalała by stwierdzić, że w dniu wydawania decyzji instniała już wcześniej wydana decyzja przyznająca zasiłek..... a mimo to nie wiedzieliśmy o niej
Rajski

Napisano: 18 cze 2014, 10:29

Wydaje mi się, że w tym przypadku ma zastosowanie art. 8 ust. 12 ustawy o pomocy społecznej ( Dz. U. poz. 182) cyt. ,, w przypadku uzyskania jednorazowo dochodu należnego za dany okres, kwotę tego dochodu uwzględnia się w dochodzie osoby lub rodziny przez okres, za który uzyskano ten dochód.”
gala1

Napisano: 18 cze 2014, 19:18

Jeszcze podniosę ten wątek..bo mi spokoju nie daje..;)
Miałam taką sytuację: Klient długotrwale chory pozostawał bez dochodu i był objęty pomocą w formie zasiłków okresowych w m-cach I , II, III 2014 r. ( 3 odrębne decyzje)
W tym czasie toczyła się sprawa w sądzie okręgowym, ponieważ facet pozwał ZUS o wypłatę świadczeń z tytułu zasiłków chorobowych, których ZUZ mu odmówił. W m-cu maju br. sąd orzekł na korzyść klienta i wydał decyzję przyznającą zasiłek chorobowy za okres obejmujący korzystanie z okresówek. Oczywiście wypłacił klientowi należny zasiłek chorobowy w maju.
Wliczając przyznane za tamten okres zasiłki chorobowe klientowi nie przysługiwałyby zasiłki okresowe. Ponieważ decyzje były zakończone wznowiłam postępowanie w sprawie.
Następnie wydałam decyzje uchylające zasiłki okresowe. Teraz czekam na uprawomocnienie się decyzji, aby wydać kolejne- orzekające zwrot.
Czy postąpiłam słusznie ?
Proszę o komentarz również pana Rajskiego.
Nie mam przed sobą dokumentacji i nie pamiętam jakiej podstawy użyłam w uzasadnieniu...na pewno powołałam się na zaistnienie nowych okoliczności nieznanych organowi..itd.
Nadmieniam, że klient nadal korzysta z okresówek i z tego świadczenia ew. będzie zwracał świadczenia.
greentea
Stażysta
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
cron Usuń ciasteczka witryny

x

x