Opiekun prawny - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 27 ]

Napisano: 11 mar 2014, 15:20

niestety nie, ja przyznałam zr na wniosek nieletniej za zgoda rodzica, przedstawiciela ustawowego (miała 16 lat) sprawa poszła do SKO ( z innych powodów) i SKO zarzuciło ze ona nie ma prawa złożyć wniosek i ze musi byc ustanowiony opiekun prawny dla tego dziecka(noworodka).
decyzja została unieważniona i wycofana z obrotu prawnego. napisali w uzasadnianiu ze ta nieletnia matka nie posiada władzy rodzicielskiej i nie jest osobą uprawniona do złożenia wniosku..
~SABI

Napisano: 11 mar 2014, 15:32

niezbadane są wyroki SKO ;]
~ewalu

Napisano: 11 mar 2014, 15:38

prawdą jest, że osoba nieletnia zgodnie z KRiO nie posiada władzy rodzicielskiej ale zgodnie z Kod.Cywil. ma ograniczoną władzę rodzicielską i za zgodą przedst.ustawowego może złożyć wniosek. A SKO wiadomo robi swoje.
~ja

Napisano: 11 mar 2014, 15:42

Nie ma ograniczonej władzy rodzicielskiej tylko ograniczonbą zdolność do czynności prawnych.
Nie wiem skad SKO wykuło tezę że uprawnienie do zasiłków jest zależne od władzy rodzicielskiej, bo nie z naszej ustawy, to pewne.
Jak każda osoba powyżej 13 lat, taka nastoletnia matka ma częściową zdolność do czynności prawnych i za zgodą opiekuna może określonych czynności dokonywać.
Moim zdaniem, może złożyć wniosek.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 11 mar 2014, 15:42

no moze i robi swoje , ale kasa do zwrotu była :(
~SABI

Napisano: 11 mar 2014, 15:47

Kroonos. Nikt tu nie pisze, że nieletnia ma ograniczoną władzę rodzicielską. Ona zgodnie z kodeksem rodzinnym nie ma władzy rodzicielskiej, a ma tak jak piszesz ograniczoną zdolność do czynności prawnych. Mnie się wydaje , że przez analogię do przedstawiciela ustawowego /np.rodzica/, który może upoważnić nieletnią do pewnych czynności prawnych, opiekun prawny również może \"zgodzić się\" aby małoletnia złożyła wniosek
~ja

Napisano: 11 mar 2014, 16:01

SKO powołało sie na art. 23 ust. 1 , gdzie napisane jst kto moze ubiegać sie o sw rodz. jednya z osbób jest rodzic, a ta nastolatka nie posiada władzy rodzicielskiej i tak to uzasadnili, i ze my jao organ I instancji powinniśmy ja o tym poinformować :/
~SABI

Napisano: 11 mar 2014, 16:03

jeżeli został ustanowiony opiekun prawny dla dziecka to tylko on może wystąpic z wnioskiem
~miła

Napisano: 11 mar 2014, 16:05

pisałbym do prokuratury o zaskarżenie decyzji wydanej z rażącym naruszeniem prawa.
SKO nie zna przepisów i się tym chwali w tym wypadku.
To, że ktoś nie posiada władzy rodzicielskiej nie oznacza, że nie jest rodzicem
~Elmer

Napisano: 11 mar 2014, 16:16

zwłaszcza, ze matka figuruje w akcie urodzenia dziecka
~ewalu

Strona 2 z 3    [ Posty: 27 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x