opiekun prawny - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 16 kwie 2014, 10:16

mam pytanie,
przyszedł chłopak, pełnoletni, który jest ojcem i opiekunem prawnym dziecka i chce się ubiegać o zasiłek rodzinny. Matka dziecka jest niepełnoletnia i są na nią pobierane świadczenia rodzinne. Razem to dziecko wychowują. Powiedziałam, że skoro są wypłacane świadczenia na matkę dziecka to nie może być jednocześnie wypłacany zasiłek na dziecko. Jestem nowa i interpretacja przepisów ustawy mnie czasami pokonuje,powiedzcie czy dobrze myślę
nowa1111

Napisano: 16 kwie 2014, 10:23

niestety niedobrze...na nieletnia matka dziecka moze otrzymywac rodzinne do osiagniecia przez nia niepelnoletnosci...a tymn ojcem to troche nie rozumiem - w akcie urodzenia dziecka ojciec dziecka jest jego ojcem a oprocz tego utanowiono go opiekunem prawnym dziecka?
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 16 kwie 2014, 10:29

nowa1111 pisze:Powiedziałam, że skoro są wypłacane świadczenia na matkę dziecka to nie może być jednocześnie wypłacany zasiłek na dziecko.
Skąd ten pomysł? Bo na pewno nie z przepisów.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 16 kwie 2014, 10:31

na nieletnia matka dziecka moze otrzymywac rodzinne do osiagniecia przez nia niepelnoletnosci.. - teraz to ja nie rozumiem?
na matkę dziecka, która jest nieletnia jest pobierany ZR przez jej matkę. Jej chłopak, z którym ma dziecko widnieje na akcie urodzenia tego dziecka i poza tym twierdzi, że w sadzie jest sprawa i on teraz jest/będzie ustanowiony opiekunem prawnym i chce złożyć wniosek na to ich dziecko. Czyli ZR byłby pobierany na ich wspólne dziecko i na małoletnią matkę. Bez sensu
now1111

Napisano: 16 kwie 2014, 10:37

ojojoj:) jakies "nie" przyplatalo sie do pelnoletnosci a ty od razu nie rozumiesz;-)
to nie jset bez sensu, sutawa ten sens takiej sytuacji daje....dopoki nieletnia matka nie osiagnie pelnoletnosci jej matce przysluguje na nia zasilek rodzinny, anwet jesli ona sama jest uprawniona do zasilku rodzinnego na wlasne dziecko
Jesli facet jest ojcem w akcie urodzenia tego dziecka - to ma wladze rodzicielska i nikt nie bedzie robil z niego opiekuna prawnego dziecka...chyba ze wcale nie jest,bo w akcie urodzenia dziecka maloletniej nie moze byc, bez sprawy w sadzie, biologiczny ojciec dziecka
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 16 kwie 2014, 10:47

jakaś taka niekumata jestem jak widzę nie:)
ale wracając do tematu - zgodnie z art. 7 ust. 4 ZR nie przysługuje jeśli pełnoletnie dziecko lub osoba ucząca się jest uprawniona do ZR na własne dziecko.
Teraz ta dziewczyna by była w dwóch składach rodziny - u swojej matki i razem z chłopakiem
nowa1111

Napisano: 16 kwie 2014, 11:58

powie ktoś?
nowa1111

Napisano: 16 kwie 2014, 12:02

no sama napisalas, ze nie przysluguje na PELNOLETNIE uprawnione do zasilku na wlasne:) a ona nie jest pelnoletnia...dlatego moze byc w dwoch rodzinach...w jednej jako dziecko, w drugiej jako rodzic
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x