Opiekun prawny mieszkańca dps a pochówek - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 07 lip 2024, 23:57

Witam serdecznie.
Mój ojciec całe życie był alkoholikiem nie interesował się nami, odszedł z domu i na własny wybór był osobą bezdomną. Jakieś 2 lata temu trafił z ulicy po pobiciu doszpitala a następnie do dps. Miasto skontaktowa)o się ze mną w sprawie kosztów, prześwietlono moje dochody ale nie przekroczyłam progu dochodowego więc nie muszę opłacać jego pobytu. Niedawno od znajomego pracującego w tym dps-ie dowiedziałam się że on już leży , nie wstaje i jest ciężko chory i że w zasadzie jego dni są policzone. Wiem że ma on ustalonego opiekuna prawnego pracownika dps. Czy ten opiekun prawny powiadomi mnie o śmierci ojca? Co z pochówkiem? Mimo wszystko chcę aby spoczywał on w jednym grobie z mamą. Czy mogę mieć na to wpływ?
Z góry bardzo dziękuję za wszelkie informacje
Syja75
Praktykant
Od: 07 lip 2024, 23:40
Zajmuję się: Ps

Napisano: 08 lip 2024, 8:36

DPS zawiadamia rodzinę o śmierci mieszkańca, pod warunkiem, że ma jakiś kontakt do rodziny. Rodzina decyduje o pochówku mieszkańca. Najlepiej byłoby gdyby skontaktowała się Pani z DPS gdzie jest Pani ojciec i uzgodniła wszystko z nimi.
gsps
Stażysta
Od: 13 wrz 2018, 16:20
Zajmuję się: pracownik socjalny w dps

Napisano: 08 lip 2024, 10:25

Dps ma kontakt do mnie i mojego brata. Tylko boimy się kontaktować z racji tego że znowu będą nas prześwietlać i może będziemy musieli jeszcze płacić za niego.
Syja75
Praktykant
Od: 07 lip 2024, 23:40
Zajmuję się: Ps

Napisano: 10 lip 2024, 8:01

DPS Państwa nie prześwietla, jeśli już to OPS, który ojca kierował do DPS. Wydaje mi się (pisze z punktu widzenia pracownika DPS), że najlepiej byłoby gdybyście się Państwo skontaktowali z DPS i ustalili rzeczy dotyczące pochówku ojca
gsps
Stażysta
Od: 13 wrz 2018, 16:20
Zajmuję się: pracownik socjalny w dps

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x