opiekun prawny zasiłek pielęgnacyjny - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 03 mar 2026, 13:18

Witam. Zgłosiła się od nas Pani, jako opiekun prawny małoletniej osoby niepełnosprawnej, dostarczając postanowienie o odwołaniu poprzedniego opiekuna prawnego. Została poinformowana, że poprzedni opiekun powinien dostarczyć postanowienie do ops właściwego ze względu na miejsce zamieszkania oraz powinien zostać do nas stamtąd wysłany wniosek celem dalszej realizacji. Sprawa miała miejsce w lutym.
Dziś po kontakcie z tamtym organem otrzymaliśmy informację, że zasiłek pielęgnacyjny pobierany na dziecko przez poprzedniego opiekuna został uchylony od stycznia 2026.
W chwili obecnej powinniśmy przyjąć od strony (nowego opiekuna prawnego) wniosek o zasiłek pielęgnacyjny. Upewnijcie mnie proszę, czy przyznając zasiłek ustalamy prawo od marca? Czy istnieje jednak możliwość wyrównania o której nie wiem?
aktosik
Referent
Od: 10 lip 2015, 8:31
Zajmuję się:

Napisano: 04 mar 2026, 11:35

nie wiem jak to ugryźć, ale do zasiłku pielęgnacyjnego uprawnione jest dziecko i w tej sytuacji jest ono bezzasadnie pozbawione należnych mu środków.
Diana
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 30 mar 2016, 18:48
Zajmuję się:

Napisano: 04 mar 2026, 12:29

Zdaję sobie z tego sprawę dlatego próbuję znaleść sensowne rozwiązanie.
aktosik
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 05 mar 2026, 10:35

Czy mogę prosić o opinie? Analizując podobne interpretacje, jako organ nie m możemy zrobić nic. Pozostaje przyznać od marca.
aktosik
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 05 mar 2026, 10:47

no chyba że wniosek przyjmiesz w dn.27.02.2026r. :lol: to problem sam się rozwiąże
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 05 mar 2026, 12:56

Jeżeli Pani była u ciebie w lutym, to "przyjmij ten wniosek w lutym" ;) .
Jeżeli Pani faktycznie pierwszy raz pojawiła sie w marcu - przyznajesz od marca.

Z tym przekazywaniem w tym przypadku to takie jasne do końca nie jest. Tez miałam dwa razy zmianę opiekuna w roku ubiegłym i nowy opiekun składał po prostu nowy wniosek u mnie. Przecież "stary opiekun" i tamta poprzednia gmina nie wie gdzie zamieszkuje nowy opiekun.
W moich przypadkach, tamte gminy też uchyliły (a ja miałam nowy wniosek nowego opiekuna).
*Ilona
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 8:47
Zajmuję się: ŚR, FA i ...

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x