Czy ktoś posiada może jakąś interpretację ministerstwa czy należy uchylać decyzję o uznaniu dłużnika za uchylającego się? Mam dłużnika któremu wydałam decyzję o uchylaniu się i na jej podstawie zostało zatrzymane prawo jazdy. Po jakimś czasie dłużnik zgłosił się na wywiad przedstawił umowę o pracę i zaświadczenie od komornika że płacił 50%. Wystosowała wniosek o zwrot prawa jazdy. A co z tą decyzją uznającą za uchylającego? Uchylam ją? Czy ona nadal pozostaje w mocy? Teraz miałam ponownie wniosek o podjęcie działań wobec tego dłużnika. Zgłosił się na wywiad ale już nie pracuje i nie jest zarejestrowany w PUP. Zobowiązałam go do zarejestrowania się w PUP. Dłużnik nie dokonał rejestracji. Czy mam wszcząć całe postępowanie od nowa czy nie robię nic bo poprzednia decyzja o uznaniu za uchylającego się pozostaje w mocy?
jest opinia ministerstwa, że w przypadku pozostania w mocy decyzji decyzji uznającej nie podejmuje się na nowo innych działań, które są uzależnione od niej, np. postępowania w spawie uznania za uchylającego
Jeżeli dłużnik nie wywiązał się ze zobowiązania wszczynamy postępowanie pomimo tego że decyzja w mocy (to jest ze szkolenia)
Natmoast jeżeli chodzi o uchylanie tych decyzji to różnie robią....Ja uchylałam w przypadku jeżeli dłużnik spłacił całe zadłużenie bo automatycznie stracił status dłużnika. Nie miałam jeszcze tej drugiej sytuacji, że np. ma decyzję a wywiązał się przez 6 miesięcy w każdym miesiącu. Pytanie pewnie na szkolenie. Tak jak już pisałam różnie robią. Jedni uchylają, inni nie.