opłata sanitarna - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 18 cze 2015, 10:54

"opłata sanitarna" - wspólne WC na korytarzu, osoby płacą taką opłatę, czy doliczamy ja do wydatków? I jak ona sie ma w przypadku porównania ze stawka gminną ( chodzi mi o to czy dodaję ją do czynszu stałego i opłaty eksploatacyjnej w przypadku porównania ze stawka gminną)
nowa123

Napisano: 18 cze 2015, 11:56

czy masz taką opłatę w lokalach należących do gminy jeżeli nie to jej w ogóle nie liczysz do wydatków za lokal

do stawek gminnych porównujesz sam czynsz za lokal
zek1

Napisano: 18 cze 2015, 12:09

Znaczna ilość ludzi nie bardzo wie co to jest czynsz i co obejmuje. Wyraz czynsz używany w konkretnym przypadku niekoniecznie pokrywa się z czynszem w rozumieniu przepisów prawa.
Moim zdaniem w omawianym przypadku składnik za ubikację należy uwzględnić, chyba że jest to dodatkowy składnik luksusu, z którego można śmiało zrezygnować (np. gdy jest to druga czy kolejna ubikacja udostępniana równolegle).
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 18 cze 2015, 12:34

Jeżeli osoba ubiegająca się o dodatek mieszkaniowy zamieszkuje w lokalu mieszkalnym lub domu niewchodzącym w skład mieszkaniowego zasobu gminy, do wydatków przyjmowanych dla celów obliczenia dodatku mieszkaniowego zalicza się:
1) wydatki, które w wypadku najmu lokalu mieszkalnego byłyby pokrywane w ramach czynszu, lecz wyłącznie do wysokości czynszu, jaki obowiązywałby dla danego lokalu, gdyby lokal ten wchodził w skład zasobu mieszkaniowego gminy;
2) opłaty, poza czynszem, które obowiązywałyby w zasobie mieszkaniowym gminy, gdyby lokal ten wchodził w skład tego zasobu. moja wypowiedź dot. tego art jeżeli masz wyszczeg. czynsz a następnie opłata sanitarna to na pewno jej nie dodajesz do czynszu
zek1

Napisano: 18 cze 2015, 13:04

Zadzwoniłam do administratora nieruchomości żeby mi wyjaśnił co to jest za opłata. Okazuje się, że jest to rozliczone ogrzewanie WC wspólnego dla kilku rodzin. WC ogrzewane jest w zimie , a koszty rozliczane są w ciągu roku. W zwiazku z tym czy mogę podciągnąć to pod wydatki związane z CO?
nowa123

Napisano: 18 cze 2015, 14:24

Może być.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x