"opłata sanitarna" - wspólne WC na korytarzu, osoby płacą taką opłatę, czy doliczamy ja do wydatków? I jak ona sie ma w przypadku porównania ze stawka gminną ( chodzi mi o to czy dodaję ją do czynszu stałego i opłaty eksploatacyjnej w przypadku porównania ze stawka gminną)
Znaczna ilość ludzi nie bardzo wie co to jest czynsz i co obejmuje. Wyraz czynsz używany w konkretnym przypadku niekoniecznie pokrywa się z czynszem w rozumieniu przepisów prawa.
Moim zdaniem w omawianym przypadku składnik za ubikację należy uwzględnić, chyba że jest to dodatkowy składnik luksusu, z którego można śmiało zrezygnować (np. gdy jest to druga czy kolejna ubikacja udostępniana równolegle).
Jeżeli osoba ubiegająca się o dodatek mieszkaniowy zamieszkuje w lokalu mieszkalnym lub domu niewchodzącym w skład mieszkaniowego zasobu gminy, do wydatków przyjmowanych dla celów obliczenia dodatku mieszkaniowego zalicza się:
1) wydatki, które w wypadku najmu lokalu mieszkalnego byłyby pokrywane w ramach czynszu, lecz wyłącznie do wysokości czynszu, jaki obowiązywałby dla danego lokalu, gdyby lokal ten wchodził w skład zasobu mieszkaniowego gminy;
2) opłaty, poza czynszem, które obowiązywałyby w zasobie mieszkaniowym gminy, gdyby lokal ten wchodził w skład tego zasobu. moja wypowiedź dot. tego art jeżeli masz wyszczeg. czynsz a następnie opłata sanitarna to na pewno jej nie dodajesz do czynszu
Zadzwoniłam do administratora nieruchomości żeby mi wyjaśnił co to jest za opłata. Okazuje się, że jest to rozliczone ogrzewanie WC wspólnego dla kilku rodzin. WC ogrzewane jest w zimie , a koszty rozliczane są w ciągu roku. W zwiazku z tym czy mogę podciągnąć to pod wydatki związane z CO?