Oplata skarbowa od DE

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
~Fantomas

Re: Oplata skarbowa od DE

Post autor: ~Fantomas »

Czyli idąc Waszym (małe, prawdziwe) tokiem myślenia jeżeli ktoś ma dodatek mieszkaniowy do stycznia i dajemy d.e. na jeden miesiąc to opłata 10 zł za decyzję, później składa nowy wniosek o d.m. od lutego czyli dostaje d.e. od lutego do kwietnia i kolejna opłata 10 za decyzję po czym w maju składa nowy wniosek o d.e. po nowej stawce więc wydajemy kolejną decyzję przyznającą d.e czyli kolejne 10 zł za decyzję. Czyli gość w okresie styczeń-maj będzie musiał zapłacić 30 zł opłat skarbowych.
Wybaczcie ale to chyba tylko Wy tak będziecie robić.
~małe ww

Post autor: ~małe ww »

Fantpmas . nie miej do nas pretensji .... po prostu tak mówią przepisy prawa a pretensje miej do Bolka & Lolka których pozwolę sobie zacytować \" Żaden akt prawa powszechnie obowiązującego nie jest luźnym zbiorem przepisów, których znaczenia w każdym przypadku można się doszukać w oderwaniu od całokształtu rozwiązań prawnych w danej dziedzinie. Akt prawa powszechnie obowiązującego jest zbiorem współistniejących i wzajemnie od siebie zależnych przepisów prawa. Miejsce, które zajmuje konkretny przepis w akcie prawa powszechnie obowiązującego nie jest zatem przypadkowe.\"
ps... mam nadzieję że mnie za tantiemy zaraz nie ścigną
~Anna

Post autor: ~Anna »

Fantomas to co ty będziesz robić aby było zgodnie z prawem, nikogo nie pokrzywdzić a sobie nie zrobić szkody??????
~małe ww

Post autor: ~małe ww »

a więc wierzymy że zapisy odnośnie dodatku energetycznego nie były \"dzieckiem\" przypadku i zajmują sobie należne miejsce tam gdzie powinny .....
~i

Post autor: ~i »

DE jest uzależniony od dod. mieszk., który jest zwolniony z opłaty. Czyli przysługuje tej uboższej części społeczeństwa, które musi spełnić określone kryteria dochodowe. DE jest opłacany z budżetu centralnego.
Czyli wszystko jest zgodne z uzasadnieniem Min. Pracy które argumentowało, że świadczenia rodzinne maja charakter socjalny ponieważ przysługują rodzinom o niskich dochodach a same świadczenia i koszty ich obsługi finansuje w formie dotacji celowej budżet państwa.
Wypisz wymaluj jak dodatek energetyczny.
Czyli zwalniamy z opłaty skarbowej.
~Becia

Post autor: ~Becia »

Byłam w poniedziałek na szkoleniu i powiem strzeże sama nie wiem co o tym sądzić. Z jednej strony, zwolnił by ich człowiek z opłaty skarbowej ale kiedy przyjdzie kontrola to może i mnie zwolnic kierowniczka :)))
wiec najlepiej niech burmistrz sam myśli i uchwała niech zwolni z opłaty skarbowej. Tak będzie najbezpieczniej ( tak na szkoleniu podpowiedzieli :))

co o tym myślicie ?????????
~Anna

Post autor: ~Anna »

Może to i dobry pomysł z ta uchwałą tylko czy można???
A ja mam jeszcze jedno pytanie.
Jedni mówią że pobierać opłatę a inni że nie.
Bardzo proszę o podanie podstawy prawnej na jakiej podstawie pobierać opłatę a na jakiej nie???? Chodzi o to aby mieć podkładkę.
Pozdrawiam wszystkich
~franek

Post autor: ~franek »

1. opłata skarbowa
USTAWA z dnia 16 listopada 2006 r. o opłacie skarbowej Dz.U. 2006 Nr 225 poz. 1635
Art. 4.
Wykaz przedmiotów opłaty skarbowej, stawki tej opłaty oraz zwolnienia określa załącznik do ustawy.
część I punkt 53 (Decyzja inna, niż wymieniona w niniejszym załączniku, do której mają zastosowanie przepisy Kodeksu postępowania administracyjnego)

~Rafał

Post autor: ~Rafał »

??kurde chuba uchwałą zwolnić :)\\\\dla bezpieczeństwa.
~Becia

Post autor: ~Becia »

na pewno ... tylko trzeba teraz taka uchwalę zrekonstruować :))

może już ktoś robił projekt uchwały o zwolnieniu ??????????/
ODPOWIEDZ