osoba posiada mieszkanie spółdzielcze, natomiast opłaty za śmieci płaci(jak wszyscy) do gminy.i teraz,jesli gmina mi da informację, że dana osoba nie płaci za śmieci to ja mogę na tej podstawie wstrzymać mieszkaniówkę?podkreslam,że mieszkanie nalezy do spółdzielni mieszkaniowej a nie do gminy.zarządcą jest spółdzielnia....
generalnie tak...
podobnie jak rachunki za wodę, ale nie zdarzyło mi się otrzymać informacji z wodociągów, może z gminy prędzej dostaniesz informację,
bynajmniej jak składa wniosek musi przedstawić decyzję o opłatach za śmieci... dodatkowo dowody wpłaty,
no ale jak składa wniosek to poprzedni jest już wypłacony, więc wstrzymać nie ma już co, jedynie zmobilizuję aby wnioskodawca zapłacił za okres w którym otrzymywał dodatek,
jeżeli chodzi o spółdzielnie, to u nas spółdzielnie opłacają śmieci do gminy, a członek spółdzielni płaci do spółdzielni,
najemcy w kamienicach również płacą za śmieci do właściciela, a właściciel do gminy
wnioskodawca indywidualnie płaci do gminy gdy jest właścicielem domku jednorodzinnego, albo gdy jest właścicielem mieszkania we wspólnocie, i to najczęściej gdy jest to niewielka wspólnota, bo większe wspólnoty też robią podobnie jak wspólnoty,
choć ostatnio jedna spółdzielnia coś tak protestowała, gdyż nie mają instrumentów prawnych do przymusowego ściągnięcia tych opłat od mieszkańców....