Witam, czy w przypadku orzeczenia z ZUS-u o całkowitej niezdolności do pracy i samodzielnej egzystencji z tytułu narządu wzroku, konieczne jest dostarczanie zaświadczenie od okulisty? Czy wystarczy opierać się tylko na orzeczeniu, czy pisać pismo o uzupełnienie wniosku o zaświadczenie lekarskie?
Mam osobę, która złożyła wniosek na obszar B zad. 1. wniosek złożył rodzic dla dziecka 14 letniego. Na orzeczeniu podopieczny ma symbole: 07-S, 10-N. W takim przypadku wniosek będzie rozpatrzony negatywnie, powołując się na to, że niepełnosprawność nie wynika z dysfunkcji wzroku czy kończyn górnych ?
10-N to zaburzenia neurologiczne, porażenie czterokończynowe jest z tym kodem.
Jeżeli ma zaświadczenie to nie widzę przeszkód dofinansowania. 05-R wpisuje się tylko przy dysfunkcji narządu ruchu. 10-N jest szerszym zapisem.
Dysfunkcja kończyn to nie tylko symbol 05-R. Dlatego do wniosku załączone jest zaświadczenie lekarskie i z niego musi wynikać, że osoba ma dysfunkcje kończyn górnych.
To nie jest program dla osób, które mają w orzeczeniu 05-R i 04-O tylko dla osób z orzeczoną niepełnosprawnością spełniające warunki programu.
Zgadzam się ze stwierdzeniem iż konieczne jest zaświadczenie lekarskie przy stopniu znacznym 10-N czy 05-R ponieważ, Wnioskodawca może być osobą niepełnosprawną poruszającą się przy pomocy wózka inwalidzkiego, a obie kończyny górne będą sprawne, dlatego specjalista musi wystawić zaświadczenie, ,że osoba ma dysfunkcje obu kończyn górnych, ale czy przypadkiem jak ma ktoś orzeczenie o znacznym stopniu 04-O to w tej sytuacji wystarczy samo orzeczenie bez zaświadczenia lekarskiego, zgadza się?
a co jesli dziecko ma symbol na orzeczeniu U i P ale mam zaświadczenie ze jest dysfunkcja obu kończyn górnych?? troche przyznam mam obawy bo ta dysfunkcja to bardziej z upośledzenia wynika ?? jek w takiej sytuacji postępujecie
Musicie zatrudnić eksperta. Poszukajcie lekarza innego niż ten na zaświadczeniu i wyślijcie tam wnioskodawcę. Wiadomo, że jak dziecko choruje od urodzenia to lekarz pod opieką, którego jest napisze na zaświadczeniu to co chce rodzina.
U nas tez były takie zakusy ze strony rodziców dzieci z głębokim upośledzeniem umysłowym, porażeniem mózgowym gdzie wiadomo, że osoba niepełnosprawna nie ogarnia niczego a napewno nie ogrania komputera.
Ale nie doszło do tego a jak by doszło to byśmy poszukali odpowiedniego eksperta