Sytuacja wygląda tak: Kobieta od lutego 2015 r. została zgłoszona jako osoba współpracującą do działalności gospodarczej męża (on prowadzi działalność od 2011 do chwili obecnej) i pobierała w 2015 zasiłek macierzyński. Od września 2016 jest zarejestrowana w Urzędzie Pracy i pobiera zasiłek dla bezrobotnych. Czy robię jej utratę dochodów??
Ale działalność jest dalej prowadzona przez męża. a w katalogu dochodów utraconych jest mowa o wyrejestrowaniu działalności. Nie był robiony także uzysk w związku z rozpoczęciem współprowadzenia działalności gospodarczej.
Działalność prowadzi jej mąż, to co chcesz od kobiety? Mogła być współpracującą bez umowy, a to jest pojęcie ZUS-owskie. Osoba taka na pewno nie prowadzi działalności, ani nie pozostaje w stosunku pracy. Jeśli natomiast współprcującą na umowę, to znaczy że była zatrudniona. Jeśli teraz jest w PUP, to liczysz zasiłek, a tamto do utraty.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne. Albert Camus
ja mam osobę którą od stycznia do maja 2015 r. nie wybija na ZUS, potem od 20.05 - 30.06.2016 r. zasiłek dla bezrobotnych a od 01.07.2015 r. jest osoba współpracującą. mam oświadczenie że odkładane były składki zdrowotne i społeczne i że przebywała na chorobowym. Za 2015 r. wybiło 30 tyś zł. W sierpniu 2016 r. rodzi dziecko. Teraz nie wiem czy powinnam brać 2 miesiąc macierzyńskiego? A wcześniej może powinno się brać jakiś miesiąc za chorobowe? Ludzie już tak kombinują, że sami nie wiedza co gdzie i kiedy mają i pobierają, a ty tu bądź człowieku mądry :/
xxxxx pisze:nie ma utraty i nie ma uzysku -zobacz katalog dochodów utraconych i uzyskanych
dzięki
a jeszcze pytanko: pańcia oczywiście nie ma pitów 11. te 30tys ja jej podzieliłam na 8 miesięcy (od maja razem z zasiłkiem dla bezrobotnych - a niech już będzie na jej korzyść, ale i tak się nie mieści) zgodnie z wydrukiem ZUS. dobrze? czy ma być na 12?