osoby poszukujące pracy a bezrobotne - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 23 wrz 2017, 23:04

Czy osoba poszukująca pracy może starać się o stypendium czy musi być bezrobotna?
oko12
Awatar użytkownika
Referent
Od: 13 paź 2016, 14:59
Zajmuję się: ŚW/Stypendia

Napisano: 25 wrz 2017, 7:53

Stypendia się przyznaje dla uczniów nie dla rodziców. Nie ma aż takiego znaczenia jak wygląda status zawodowy rodziców. Jeśli rodzina się mieści w kryterium i złożyli wniosek do 15 września to wszystkie wymogi spełnili.
vero
Stażysta
Od: 22 mar 2017, 9:02
Zajmuję się: ST

Napisano: 25 wrz 2017, 12:23

No widzisz, ja nigdy nie byłam na żadnym szkoleniu ze stypendiów, w tamtym roku rzucono mi to do 500+ i mam się tym zajmować. Z tego co wyczytałam z ustawy to musi być spełniony jeden z kryteriów tzn. bezrobocie, niepełnosprawność, ubóstwo itd.
Moja szefowa uważa że jeżeli nie jest bezrobotny, to nie może się starać, bo samo bycie ubogim nie wystarczy, ponieważ w pomocy społecznej warunkiem jest bycie bezrobotnym jeżeli nigdzie nie pracuje.
Ponoć jak była u nas kontrola to zarzuciła, że dawaliśmy zasiłki osobom które były zarejestrowane jako poszukujące. Proszę podpowiedzcie coś więcej w tym temacie.
oko12
Awatar użytkownika
Referent
Od: 13 paź 2016, 14:59
Zajmuję się: ŚW/Stypendia

Napisano: 25 wrz 2017, 13:26

Art. 90d. 1. Stypendium szkolne może otrzymać uczeń znajdujący się w trudnej
sytuacji materialnej, wynikającej z niskich dochodów na osobę w rodzinie,
w szczególności gdy w rodzinie tej występuje: bezrobocie, niepełnosprawność, ciężka
lub długotrwała choroba, wielodzietność, brak umiejętności wypełniania funkcji
opiekuńczo-wychowawczych, alkoholizm lub narkomania, a także gdy rodzina jest
niepełna lub wystąpiło zdarzenie losowe, z zastrzeżeniem ust. 12
Stypendia to zlepek więcej niż jednej ustawy. Jeśli chodzi o przesłanki społeczne są one regulowane przez ustawę o systemie oświaty i nie jest wymagana przesłanka żeby stypendium przyznać. Ustawa pisze jedynie o tym, że jeśli w rodzinie jest przesłanka to tym bardziej powinniśmy przyznać.
oko12 pisze: Z tego co wyczytałam z ustawy to musi być spełniony jeden z kryteriów tzn. bezrobocie, niepełnosprawność, ubóstwo itd.
Moja szefowa uważa że jeżeli nie jest bezrobotny, to nie może się starać, bo samo bycie ubogim nie wystarczy, ponieważ w pomocy społecznej warunkiem jest bycie bezrobotnym jeżeli nigdzie nie pracuje.
Ponoć jak była u nas kontrola to zarzuciła, że dawaliśmy zasiłki osobom które były zarejestrowane jako poszukujące. Proszę podpowiedzcie coś więcej w tym temacie.
Domyślam się, że mowa o świadczeniach przyznawanych na podstawie ustawy o pomocy społecznej i pewnie - szefowa może mieć tu dużo racji ale stypendia to są przyznawane na podstawie ustawy o systemie oświaty. Jedyne odniesienie do ustawy o pomocy społecznej dotyczy kryterium dochodowego i samego liczenia dochodu - Art 8 pkt 3 - 13. Można stosować tylko te art na które pozwala ustawa.
vero
Stażysta
Od: 22 mar 2017, 9:02
Zajmuję się: ST

Napisano: 26 wrz 2017, 19:28

A jeśli jedną z przesłanek do przyznania stypendium jest bezrobocie to musi być ono zarejestrowane w Urzędzie Pracy, czy mogę przyznać stypendium uczniowi, którego rodzic nie wykonuje żadnej pracy zarobkowej i nie rejestruje się w PUP, bo ubezpieczony jest przy mężu? :)
społecznik13
Stażysta
Od: 08 wrz 2017, 18:51
Zajmuję się: Karta Dużej Rodziny, Pomoc materialna dla dzieci

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x