Czyli stanęło na tym, że świadczenie wychowawcze 500 zł nie będzie wliczane do dochodu przy ubieganiu się o świadczenia z pomocy społecznej? Proszę o potwierdzenie
Witam Państwa serdecznie.
Może ktoś z Państwa udzieli mi odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Otóż mój mąż ma dziecko z pierwszego małżeństwa, które nie mieszka z nami. Wspólnie mamy dwoje dzieci. Dziecko, które nie mieszka z nami jest pierwszym dzieckiem mojego męża natomiast nasze wspólne są jego drugim i trzecim dzieckiem. Czy według ustawy też tak nalezy to rozpatrywać? Zaznaczam, że nie będziemy składać wniosku na pierwsze dziecko ze względu na przekroczone dochody. Czy w związku z tym mąż może złozyć wniosek na drugie i trzecie dziecko? Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Czyli ostatecznie do 18 r. życia? Czy ktoś nie słyszał, że może będą jakieś wyjątki? Przecież to niesprawiedliwe. Teraz trzeba dzieciom przerwać naukę i niech idą do pracy chyba. Tak ustawa zakłada?
może to nie jest sprawiedliwe ale przecież do tej pory nie było 500 na dziecko a nikt nie przerywał nauki w wieku 18 lat i szedł do roboty. nie biadulcie. do tej pory były tylko niskie zasiłki rodzinne co nie wystarczało nawet na bilet miesięczny dla takowgo 18 - latka a każdy kto chciał to chodził do szkoły.