Oświadczenia i oświadczenia. - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 24 sie 2016, 12:14

Witam. Jestem nowa i ogarnać nie mogę. U mnie prawie kazdy klient musi napisac jakies oswiadczenie : a to, ze dorabia, a to ze nie dorabia itd. Ja rozumiem, ze jak ktos oswiadcza, ze dorabia na czarno, to ok. Ale iluz mam klientow, ze maja doslownie na twarzach wypisane, ze dorabiaja i to nawrt legalnie, a tu taki oswiadczy, ze nie pracowal i ma byc ok? Ja sie pytam : czy my musimy pracowac na oswiadczeniach?? Czy nie powinno sie żądac od niektorych klientow zaswiadczen z Urzedu Skarbowego, zeby wiedziec jaka jest prawda? Wytlumaczcie mi jak to jest? Oni sobie oswiadczenia pisza i na tym koniec? A kto to sprawdza, czy prawda jest to, co oswiadczyl?
Luna2

Napisano: 25 sie 2016, 21:39

Luna2 pisze:1) Jestem nowa i ogarnać nie mogę. 2) U mnie prawie kazdy klient musi napisac jakies oswiadczenie : a to, ze dorabia, a to ze nie dorabia itd. Ja rozumiem, ze jak ktos oswiadcza, ze dorabia na czarno, to ok. Ale iluz mam klientow, ze maja doslownie na twarzach wypisane, ze dorabiaja i to nawrt legalnie, a tu taki oswiadczy, ze nie pracowal i 3) ma byc ok? Ja sie pytam : 4) czy my musimy pracowac na oswiadczeniach?? 5) Czy nie powinno sie żądac od niektorych klientow zaswiadczen z Urzedu Skarbowego, zeby wiedziec jaka jest prawda? 6) Wytlumaczcie mi jak to jest? Oni sobie oswiadczenia pisza i na tym koniec? 7) A kto to sprawdza, czy prawda jest to, co oswiadczyl?
) Spokojnie. Nie tylko nowi ogarnąć nie mogą.
2) Ano tak jakoś się utarło, nie wiedzieć po co.
3) Dyskusyjne
4) Moim zdaniem nie musimy
5) Niecelowe, absolutnie
7) Całkiem trafne pytanie.
6) Moim zdaniem takie oświadczenia praktycznie nic nie wnoszą. Jeśli ktoś żąda, to jego problem zadbać o sens.
Temat w ogóle dyskusyjny, może więc inni zabiorą głos.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 26 sie 2016, 10:57

Mi wnioski potwierdzają potwierdzają pracownicy socjalni- jeśli rodzina korzysta z jednocześnie z PS jeśli nie, to wywiad . To co podają w staraniu się o pomoc finansową musi (powinno) grać w moim dziale.
Kiedyś też brałam oświadczenia,teraz wszystko ładnie wpisują w deklarację o dochodach co jest we wniosku, w końcu podpisują to też pod odpowiedzialnością karną. Nie powielam oświadczeń. Nie dorobił - ładnie wpisuje 0,00 zł i tyle.
qqlele

Napisano: 26 sie 2016, 17:46

Ja przeciez wiem, ze pod odpowiedzialnoscia karna, ale pytam sie kto to sprawdza? Czy choc ktos sprawdza co ktores oswiadczenie? Nie.A nawet gdyby przypadkiem wyszlo, ze oswiadczyli nieprawde, to co im tak naprawde grozi? Czy maja sie naprawde czego bac?
Luna2

Napisano: 26 sie 2016, 17:49

Do PCW - a dlaczego proszenie o zaswiadczenie z US wg Ciebie jest niecelowe? Czy petent ma prawo mi odmowic?
Luna2

Napisano: 26 sie 2016, 21:47

Jeśli odmówi to co? Będziecie przekomarzać się z nim o prawie? A co gdy zapyta o wasze prawo? Czy jesteście gotowi z podstawą prawną?
Z drugiej strony należy postawić pytanie: co naprawdę urząd skarbowy wie i skąd? Jeśli już ten urząd odpowie (co nie jest wcale pewne), to może to brzmieć przykładowo tak: „wg rozliczenia 2015r. złożonego przez wnioskodawcę przychody podlegające opodatkowaniu wyniosły...” ale może być np. tak: „z rozliczenia ... wynika brak przychodu podlegającego opodatkowaniu”. Czy to Wam cokolwiek pomoże? Nie sądzę.

Luna2 może przećwiczyć (przemyśleć) powyższe na własnej osobie, w szczególności czy US sprawdza Lunę co miesiąc? ;)
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 26 sie 2016, 21:48

Czy gmina ma sprawdzić dochody? Standardowo ma narzędzie w postaci wywiadu środowiskowego, także oświadczenia majątkowe w ramach wywiadu. Czasem może poskutkować, nawet nie samo to, ale nawet wspomniana w odpowiednim momencie możliwość wywiadu (ostrzeżenie, pouczenie, obietnica...).
Efekty może dać także zwykła perswazja. Jak to zrobić? O tym może w innym czasie, a może inni zechcą coś podpowiedzieć.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 27 sie 2016, 12:17

do PCW - hm...Ja jestem nowa i dopiero się uczę, więc dalej pytam. 1. Czy to oznacza, ze US podaje tylko dochód klienta za poprzedni rok? Nie można uzyskać zaświadczenia z 3 ostatnich miesięcy? 2. A jak klient odmówi, to nie ma podstawy prawnej, by go zmusić do wykazania dochodów poprzez US? 3. Jak nie można go zmusić, to my jako urząd nie możemy uzyskać takiej odpowiedzi z US?
Nie chcę wszystkich sprawdzać, ale mam takie przypadki, ze prawie jestem pewna, ze ukrywają legalną robotę dorywczą pisząc, ze nie dorabiają, a dorabiają.
Luna2

Napisano: 27 sie 2016, 12:25

Wywiad srodowiskowy nic nie daje. Mialam sytuacje, gdy kilku sąsiadów twierdziło, że klient pracuje, ale nie wiadomo gdzie. Klient na to, że tak tylko gada sasiadom, żeby lepiej wyglądało. I było po temacie.
Kasandra

Napisano: 29 sie 2016, 20:34

Luna2 pisze:Witam. Jestem nowa i ogarnać nie mogę.
W takiej sytuacji nie widzę lepszego wyjścia jak przyjąć wniosek bez dociekania. Dociekanie kto ile naprawdę zarabia nie jest zagadnieniem dla początkujących, na to trzeba jakiegoś doświadczenia (choć żadne doświadczenie nie jest wystarczające na wszystkie przypadki).
PCW
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x