otrzymanie emerytury, a uchylenie zasiłku stałego

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
baskag
Praktykant
Zajmuję się: PS
Kontakt:

otrzymanie emerytury, a uchylenie zasiłku stałego

Post autor: baskag »

Dobry wieczór.
Pan X miał przyznany zasiłek stały tytułem wieku bezterminowo wraz z opłacaniem składki na ubezpieczenie zdrowotne od kwoty zasiłku stałego. Od lipca br. w/w przyznano emeryturę, która została wypłacona z wyrównaniem za lipiec w sierpniu br. Wczoraj przeprowadziłam wywiad w związku ze zmianą sytuacji dochodowej - wzięto pod uwagę całą kwotę emerytury otrzymanej w sierpniu (tj. emerytura za VII i VIII) Dochód klienta przekracza kryterium dochodowe. I teraz moje pytanie:
zasiłek stały uchylamy od września? A co z składką zdrowotną opłacaną od kwoty zasiłku stałego? Zrobić korektę w płatniku i za miesiąc lipiec i sierpień dać 0 zł, a od września klienta wyrejestrować z ZUS?
I wystosować pismo do ZUS-U o zwrot zasiłku stałego za m-c VII i VIII
malinkka
Referent
Kontakt:

Re: otrzymanie emerytury, a uchylenie zasiłku stałego

Post autor: malinkka »

Wyrejestrowujesz pana z ubezpieczenia zdrowotnego od dnia przyznania emerytury, czyli od lipca, pewnie 1. Robisz korekty na zero. Nie mogą się okresy ubezp. nakładać na siebie.
My uchylamy od miesiąca kolejnego po przekroczeniu kryterium czyli tu od września. A zus zwraca nam i tak od VII.
Ab alio expectes, alteri quod feceris
DSZ
Referent
Kontakt:

Post autor: DSZ »

My uchylamy decyzję od lipca.
baskag
Praktykant
Kontakt:

Dziękuję za odpowiedzi.
LuuLane
Starszy referent
Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)
Kontakt:

Post autor: LuuLane »

Emeryturę otrzymaną w sierpniu rozliczyłaś na dwa miesiące (zgodnie z art. 8 ust. 12) czy wzięłaś jako jeden dochód?
baskag
Praktykant
Kontakt:

do dochodu za sierpień wliczyłam emeryturę za VII i VIII, ponieważ całość została wypłacona w sierpniu. Nie wiem czy dobrze, chociaż u nas w OPS jest tak praktykowane z wyrównaniami świadczeń za dany okres
ODPOWIEDZ