Pan Tomasz Wojtania - księgowanie decyzji/informacji ze świadczeń wychowawczych - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 24 wrz 2019, 14:27

Witam
Panie Tomaszu, co z księgowaniem informacji - nie decyzji - na nowy okres zasiłkowy świadczeń wychowawczych.
Księgowałam na 640 wszystkie decyzje administracyjne z 500+ i świadczeń rodzinnych.
Od lipca na świadczenia wychowawcze wydajemy informacje, nie decyzje, więc co teraz Pana zdaniem należy z tym fantem zrobić .
Ja nie księgowałabym.

I jeszcze jedno, bardzo proszę o uściślenie jakiego komunikatu MF, o koncie 640 dotyczą Pana cytowane wyżej słowa:
"Zgodnie z komunikatem Ministerstwa Finansów na koncie 640 księguje się m.in. koszty przyszłych okresów"
księgowakasia
Praktykant
Od: 23 wrz 2019, 14:53
Zajmuję się: Księgowośc

Napisano: 30 wrz 2019, 9:45

https://www.gov.pl/web/finanse/prosze-o ... torialnego

640 nadal zostaje nawet jak zamiast decyzji jest informacja. Obowiązek wypłaty świadczeń nie uległ przecież zmianie :idea: :idea: :idea:
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Napisano: 30 wrz 2019, 10:52

Witam
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Skoro ma być księgowana informacja , pytanie czy można stosować jakieś uroszczenia w księgowaniu chociażby wyciągu bankowego, gdzie przy wypłacie świadczeń wyciąg może liczyć kilka tysięcy pozycji księgowych.
Pytam ponieważ u mnie analityka przy koncie 240 jest robiona do każdego klienta osobno, a 240 jest kontem rozrachunkowym.
Zatem czy właściwe jest stosowanie jakichś uproszczenia w analityce tego konta ? gdybym do wypłaty świadczeń wychowawczych zastosowała tylko jedno konto analityczne 240 o nazwie "świadczenia wychowawcze" zamiast każdą wypłatę dzielić na poszczególnych klientów i księgując wyciąg bankowy wpisywałabym nie poszczególne pozycję wyciągu bankowego , tylko na przykład jedną kwotę w jednej pozycji księgowej z informacją których przelewów dotyczy czy byłoby to właściwe?

Zaznaczam, że nie ma u nas możliwości automatycznego przerzucania wyciągu bankowego z programu bankowego, do programu finansowo rachunkowego.
księgowakasia
Praktykant
Od: 23 wrz 2019, 14:53
Zajmuję się: Księgowośc

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x