Proszę o pomoc, od przyszłego tygodnia zaczynam pracę w charakterze pedagoga w domu dziecka, proszę podzielcie się informacjami jakie zadania do Was należą i jaką dokumentację powinnam prowadzić. Będę wdzięczna za pomoc
Moje zadania to kontakt ze szkołami, pedagogizacja rodziców wspólnie z psychologiem. Zdarza mi się również sporadycznie odwiedzać rodziców wspólnie z pracownikiem socjalnym. A papiery: diagnoza psychofizyczna wspólnie z psychologiem, dziennik pracy, plan pracy plus zeszyt osiągnięć szkolnych wychowanków gdzie wpisuję informacje o ocenach i frekwencji po wizytach w szkołach (zeszyt zostaje do wglądu wychowawców). Dodatkowo jeszcze kontakt z sądem i odbieranie i dowożenie wychowanków z MOSów, MOWów i SOSW
Witam. U mnie pedagog to przede wszystkim praca indywidualna z dzieckiem posiadającym duże plecy. A reszta tak jak napisała Anna z wyłączeniem dowozów do MOS i MOW. Szkoda marnować czasu specjalisty na tego typu sprawy.
Praca indywidualna to podstawa i oczywistość wiec dlatego o tym nie wspominalam Ja mam tak ze dwa razy w tygodniu jestem rano a trzy razy od 11.00 do 19.00 w tym czasie pomoc w lekcjach, zajęcia dla mlodszych dzieci udoskonalajace technikę czytania i pisania itp