pełnoletnia matka a świadczenia w innej miejscowości - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 19 sty 2026, 17:17

Hej, dziewczyna urodziła dziecko i złożyła w moim ośrodku wnioski o becikowe i świadczenie rodzicielskie. W składzie rodziny ona, dziecko i ojciec dziecka. Dochody się zgadzają, miałam przyznać świadczenia, sprawdzam w CBB, a tu mi wychodzi, że matka na nią (pełnoletnią) pobiera fundusz w innej miejscowości. Dziewczyna jest również w składzie rodziny do zasiłku rodzinnego u matki (świadczenia na inne dzieci). Co mam zrobić w takim przypadku? Wydać decyzję, bo mieszka u nas, czy wezwać ją do wyjaśnień? Rozmawiałam z pracownikiem tamtej gminy, powiedział, że będą kontaktowali się z matką dziewczyny, ale nadal nic się nie wyjaśniło, a ja powinnam za chwilę wydać decyzje...
Natalia.św
Starszy referent
Od: 13 mar 2017, 13:16
Zajmuję się: Św

Napisano: 19 sty 2026, 17:51

dochód z funduszu alimentacyjnego powinnaś jej doliczyć jeszcze do dochodu, więc sprawdź czy Ci się dochodu zgadzają. Dochód z FA jeżeli pobierała na siebie to wykazujesz, bo to jej dochód, natomiast jeżeli by dostawała jakieś alimenty dobrowolnie od własnego ojca to wtedy byś nie doliczała, bo tylko alimenty na rzecz dzieci doliczamy.

A poza tym u ciebie sytuacja jest raczej okej, wszystko w porządku we wnioskach. To raczej tamten OPS powinien wyjaśnić czy tam w składzie rodziny powinna być ta dziewczyna, czy nadal pozostaje na utrzymaniu matki, ale skoro mieszka w innej miejscowości z partnerem to raczej nie.

Rozumiem, ze ona dopiero co kończyła 18 lat i w 2025 roku jak matka składała wniosek o FA to ona była jeszcze niepełnoletnia? Bo jak była już pełnoletnia to sama powinna złożyć wniosek o FA.
Niech inni tez podpowiedzą.
„Kłopot z życiem polega na tym, że nie ma się okazji go przećwiczyć i od razu robi się to na poważnie” :ugeek:
Bazyli
Stażysta
Od: 07 paź 2025, 8:59
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne

Napisano: 20 sty 2026, 8:59

Pełnoletnie dziecko posiadające własne dziecko nie może być w składzie rodziny matki więc OPS matki musi zrobić porządek w swoich świadczeniach .
U Ciebie wszystko OK...zrób jak pisze Bazyli :D
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x