Petycja w sprawie przywrócenia KN w placówkach op. -wych. - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 3 z 4    [ Posty: 38 ]

Napisano: 24 lip 2016, 17:45

Cześć Etatysto. Nie miałem czasu na bzdurne petycje. Byłem zajęty sprawą zachowania centrów, które naprawdę się sprawdziły. No i okazało się, że jak się skrzykną ludzie to można. Choć nie ukrywam, że pozostałe zmiany w ostatniej nowelizacji zaskoczyły i mnie. Nie oczekiwałem takiego obrotu sprawy w zakresie najpierw kategorycznego zakazu łączenia placówek - co było strzałem w kolano lub głowę - a tym bardziej, że posłowie posłuchają praktyków i się z tego pomysłu wycofają.
P.s. a co do KN to moje zdanie jest niezmienne i podobnie jak wszelkie przywileje w innych branżach powinna być zniesiona bezapelacyjnie i do samego końca. ;)
marcin75

Napisano: 24 lip 2016, 22:14

A co nowego w nowelizacji zapadło???
return

Napisano: 25 lip 2016, 16:12

Witam,
centra admninistracyjne do obsługi plaćówek op - wych maja działać jak w 2015 roku.
Super, że udało się posłów i ludzi z MRPiPS przekonać do przywrócenia starych rozwiązań.
Pozdr.
Wojtek.

Napisano: 25 lip 2016, 23:18

No upadliby chyba na głowę jakby do każdej małej placówki trzeba było dyrektora,intendenta i całą resztę.
K.bi

Napisano: 26 lip 2016, 9:40

Są niektóre osoby (podkreślam niektóre), które są przeciwne petycji o przywrócenie KN, właściwie są to Ci, którzy przeszli do oświaty, a także Ci, którzy zajęli stołki. To ich sprawa, ale proszę nie pisać, że są to bzdurne petycje. Natomiast jeśli Ktoś tak uważa to lepiej niech czyni starania i podejmie działania o polepszenie warunków pracy i płacy w placówkach opiekuńczo - wychowawczych.
Żaneta

Napisano: 26 lip 2016, 12:04

Witam. Za bzdurną uważam petycję o nie przywracaniu KN. Szkoda czasu i energii. Nadal jednak jestem przeciwko KN w całości, powinna wyginąć tak jak dinozaury. Zgadzam się, że należy walczyć o warunki pracy w pow.
Co do zmian w ustawie są one zawarte w druku sejmowym 739
Pozdrawiam
marcin75

Napisano: 26 lip 2016, 12:08

Zgadzam się z Marcinem, że petycje są bzdurne, bo nikt ich nie traktuje poważnie. Jeśli dla jakiejś sprawy nie ma poparcia posłów, związków itp. to nikt się tym nie zajmie i sprawa przeleży do kolejnych wyborów. To, że ktoś rozmawia o przywróceniu KN na spotkaniu w MEN, to nic nie znaczy. Placówki są pod MPiPS, a tam "nie ma klimatu" do przywrócenia KN.

Nie zgadzam się z opiniami Marcina nt. centrów i karty nauczyciela, ale facet jest aktywny i skuteczny (i za to pełen szacun :lol: :lol: ). Uczcie się koledzy i koleżanki chcący wrócić pod KN jak lobbować w swojej sprawie. Nie wystarczy podpisać się pod petycją. Mimo, że problem mnie już nie dotyczy, kibicuję Wam w walce o KN w placówkach opiekuńczo-wychowawczych.
Marcinie, przywileje w branżach wynikają często ze specyfiki pracy. Jeśli dla Ciebie praca posła, strażaka, lekarza, nauczyciela, górnika, wychowawcy, sędziego, prokuratora itp. to jest to samo co praca sprzedawcy, sprzątaczki, ochroniarza itp. to nie mamy pola do dyskusji. "Zniesienie przywilejów" to bzdura dla ciemnego ludu. Ci co decydują o zabraniu przywilejów są najbardziej uprzywilejowani, ale swoich przywilejów nie oodaja. Dlaczego okradziono tylko jedną z grup uprzywilejowanych? Bo się dało! To co zrobiono, to zwykłe złodziejstwo w majestacie prawa i nic nie tłumaczy tych co to zrobili i popierają. Pokazuje tylko mierność złodzieja, któremu udało się okraść najsłabszych, bo na resztę "uprzywilejowanych" nie starczyło mu chęci, siły, wiedzy i odwagi. :oops:
etatysta

Napisano: 26 lip 2016, 12:16

Witaj.
Im więcej wszelakich przywilejów tym bliżej nam Grecji. Nie rozumiem jak państwo może pozwalać sobie na utratę najbardziej efektywnych policjantów, wojskowych pozwalając odejść im w wieku 40 lat na emeryturę? Bzdura. Przykład górników - nierentowna kopalnia państwowa przechodzi w ręce prywatnego pracodawcy. Czesi dogadują się z związkami zawodowym, które rezygnują z 14, 15 i 16 oraz całej reszty bzdur z karty Górnika i okazuje się, że wydobycie się opłaca i ludzie zarabiają konkretną kasę. Nie uważam, że sprzątaczka ma taką samą odpowiedzialność jak prokurator. Z tego powodu jest różnica wynagrodzenia. Ludźmi są takimi samymi. Ile zapracujesz w życiu tyle będziesz miał na starość. Ot cała moja filozofia. Niech każdy będzie kowalem swego losu.
marcin75

Napisano: 27 lip 2016, 12:07

Marcinie, co innego robisz a co innego piszesz. Twoja walka o zachowanie centrów, to w istocie walka o zachowanie pozycji i etatów dla dyrektora i administracji w placówkach. Nie jest to bowiem ani uzasadnione ekonomicznie (np.
pech pisze:2753zł w 2016 6 ped w tym dyr, +1 prac. fiz.
a w placówkach zarządzanych przez centra jest 3900 i więcej), ani zgodne z pożądanym kierunkiem reform (utrwala "instytucjonalność" pieczy zastępczej zamiast kreować rodzinny charakter). Jesteś inteligentnym facetem, więc to wiesz. Nie rozumiem więc dlaczego uważasz, że inni są głupsi i tego nie wiedzą i będą wierzyć w te brednie o dyrektorach w każdej placówce, którzy podniosą koszty. Po prostu dyrektor samotnej 14, to osoba wchodząca w grafik i pracująca również z dziećmi i nie jest panem ze swoim "dworem" i "dworzanami". Musi zrobić posiłki, posprzątać, odrobić lekcje, a do południa zrobić "papiery". Tego się boisz i tego nie chcesz? Lepiej być dyrektorem-urzędnikiem za biurkiem, niż dyrektorem bez gabinetu i pracownika robiącego kawę.
Nie pisz więc, że walczysz o sprawiedliwość na świecie, bo walczysz o swoje, a nie o równość wobec prawa i dodatni rachunek ekonomiczny. Dorabianie do tego argumentacji o "sprawdzonych rozwiązaniach i ekonomicznych konsekwencjach to manipulacja. Pisz prawdę o co chodzi a Cię poprę, próbujesz mnie oszukać i mną manipulować, to Cię skrytykuję i zdemaskuję. Walczysz o socjal używając liberalnych argumentów! :lol: :lol: :lol: :lol: Nie podoba mi się natomiast, że odmawiasz przywilejów innym (Ja jestem OK, Ty nie jesteś OK). Ja nie uważam, że należy ludzi pozbawiać pracy i przywilejów po to by samemu mieć lepiej. Nie jestem za likwidacją centrów po to by dyrektorzy i administracja stracili pracę(ja jestem OK i Ty jesteś OK). Nie jestem za likwidacją czyichkolwiek przywilejów. Wolę by coś zostało wygaszone a nie zlikwidowane. Wolę ewolucję a nie rewolucję. Jak ktoś lubi rewolucje, to niech ma na uwadze, że każda rewolucja zjada swoje dzieci.
etatysta

Napisano: 27 lip 2016, 22:04

Drogi Etatysto nie pisz o sprawach o których nie masz pojęcia. To włąśnie utrzymanie centrów skutkuje ograniczeniem stołków dyrektorskich. Zamiast dyrektora lub kierownika w każdej nawet małej placówce takiej dla 10 lub 14 dzieciaków mamy możliwość kierowania kilkoma małymi placówkami przez jednego dyrektora za pomocą wyznaczonych wychowawców. Zapoznaj się ze sposobem naliczania kosztów utrzymania wychowanka a zrozumiesz metodologię i nie będziesz pisał bzdur jak powyżej. Miłego wieczoru. Poważnie bez żadnej kpiny i złośliwości.
P.s. nadal jestem za całkowitą likwidacją KN. ;)
marcin75

Strona 3 z 4    [ Posty: 38 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x