pismo do Prokuratora o skierowanie na przymusowe leczenie psychiatryczne - Wzory pism

Strona 1 z 8    [ Posty: 79 ]

Napisano: 02 cze 2007, 19:04

Witam Państwa!
Zwracam się z prośbą i zarazem pytaniem,gdzie mogę znaleźć wzór pisma wymienionego w tytule ? Czy orientujecie się Państwo , jak długo trwają procedury sądu w tej sprawie ? Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Dziękuję i pozdrawiam
Elżbieta.
~Elżbieta

Napisano: 03 cze 2007, 0:48

nie musisz pisać do prokuratora wystepujesz do sądu z wnioskiem
~misia

Napisano: 03 cze 2007, 14:04

To prokurator często pisze do OPS aby się zająć sprawą tzn. doprowadzić do badania psychiatrycznego i z zaświadczeniem oraz wnioskiem podpisanym przez Szefa OPS (jeśli zachodzi taka konieczność) pracownik socjalny drałuje do Sądu, bo od wypisania zaświadczenia przez lekarza psychiatrę do złożenia wniosku ma się tylko czternaście dni! To dużo i mało, gdyż zaświadczenie czasem zdobywa się dopiero w kilka dni po wypisaniu/badaniu...a potem trzeba dopełnić procedury obowiązyjącej w takiej sytuacji, tzn. przekonać Szefa, tak dobierając argumenty, aby ich nikt nie obalił! Wszystko to po to aby pomóc osobie, która wymaga leczenia specjalistycznego, a nie ma świadomości choroby. Warto jednak, bo znam wiele przypadków, które potwierdzają, że można skutecznie pomóc osobie chorej a czasem też rodzinie, która nie jest w stanie samodzielnie przejść tej procedury ustawowej (np. zaawansowany wiek lub choroba uniemożliwiająca swobodne przemieszczanie się i walkę o zaświadczenie specjalisty).
Art. 29 i 30 ustawy o chronie zdrowia psychicznego mówią o tym trybie i faktycznie jest wskazany organ pomocy społecznej obok bliskich krewnych, jako uprawniony do takiego działania z zaznaczeniem, że dla osob objętych wsparciem ośrodka. Niestety nie ma nic na temat tych, którzy wsparciem nigdy objęci nie byli i rodziny nie mają. Myślę, że dlatego prokurator pisze do nas byśmy się zajęli i wtedy staje się już osobą nam znaną :) Swoją drogą skoro i tak decyduje Sąd, to dlaczego nie mogą inne organy występować?

Pismo do Sądu pomoże przygotować prawnik , jesli jest w OPS. Wzór mogę podesłać ale jak będę w pracy, bo w domu nie mam.
~ada

Napisano: 03 cze 2007, 19:10

Mam osobę chorą psychicznie, która jest samotna, nie ma świadomości choroby, nie chce iść do żadnego lekarza, a co więcej nie posiada żadnego źródła dochodu (wcześniej żyła jego matka, która miała emeryturę). Co mam zrobić żeby przebadał go lekarz, jaka jest procedura postępowania w takim wypadku?
~nowa

Napisano: 06 cze 2007, 12:13

Bardzo prosze o taki wzór, mój nr faxu to 062 7847023 lub na adres [email protected] Pozdrawiam :-)))
~xenia

Napisano: 12 cze 2007, 13:29

też bardzo proszę nr fax 071 3168-399 pozdrawiam serdecznie.
~giga

Napisano: 12 cze 2007, 16:49

Proszę o taki wzór pisma na adres: [email protected]
~wanda

Napisano: 15 cze 2007, 15:50

poproszę również o takiw zór wniosku na mail:
[email protected]
~Alicja

Napisano: 20 cze 2007, 0:29

a co przysługuje osobie chorej psychicznie która zachorowała w wieku 21 lat? i teraz się leczy prywatnie?
~Magda

Napisano: 11 lip 2007, 17:23

jeśli mogę prosić o przesłanie takowego pisma , podaje nr faźu 081-8663148, proszę sprawa bardzo pilna !
lub na poczte [email protected] bardzo dziękuję z góry
~aga

Strona 1 z 8    [ Posty: 79 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x