pismo do ZUS o zwrot oryginałów - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 02 wrz 2014, 12:27

czy jak wysyłam do ZUSu prośbę o przeliczenie okresów składkowych i nieskładkowych, w celu obliczenia czasu opłacania składek em.-rent. (wiadomo: kwestionariusz, świadectwa pracy, zaświadczenia itp.) piszecie pod spodem prośbę o przesłanie oryginałów dokumentów z załącznika? Czy jak to teraz wygląda?
Jak rozpatrzą sprawę to wtedy pisze się osobne pismo o zwrot, czy osoba sama się zwraca do ZUSu?
Podpowiedzcie mi proszę.
jakajakaja
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 07 lip 2014, 12:45
Zajmuję się:

Napisano: 02 wrz 2014, 12:53

ja oryginalow nie wysylam, nie smialabym ich wziac od klienta na dluzej niz skserowanie na dodatek w jego obecnosci
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 02 wrz 2014, 13:07

kb pisze:ja oryginalow nie wysylam, nie smialabym ich wziac od klienta na dluzej niz skserowanie na dodatek w jego obecnosci
kb i na podstawie ksero Ci przelicza? u nas w ZUS-ie muszą być orgyginały
Kati@

Napisano: 02 wrz 2014, 13:11

1 raz pisze to pismo, ale tak z pism poprzedniczki zauważyłam, że kiedyś pisała pismo o wyliczenie i wysłała kopie świadectw itp, to ZUS odpisał, żeby wysłać oryginały. Dlatego też wysyłam oryginały.
jakajakaja
Awatar użytkownika
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 02 wrz 2014, 13:38

tak zawsze jest ZUS "kradnie" oryginały i co zrobisz nie przetłumaczysz.....
Zjem Ci Chleb
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 07 lip 2009, 15:01
Zajmuję się:

Napisano: 02 wrz 2014, 13:42

to jak wysyłacie oryginały to jak piszecie prośbę o odesłanie czy potem pismo jakieś osobne?
jakajakaja
Awatar użytkownika
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 02 wrz 2014, 13:53

teraz jeden oddzial zus przelicza te okresy dla wszystkich..dziwne,ze ja moge ksero a wy musicie oryginaly:)
moj zus kiedys tez chcial oryginaly ale sie postawilam - poza tym jak cos zginie w drodze miedzy nami a zusem (poczta nie budzi mojego zaufania:), albo i w samym zusie (u mnie juz raz sie zdazylo, ze niby nic nie dostali) to jak bedziecie sie tlumaczyc klientom,ze zgubiliscie ich swiadectwa pracy? niech zus wam wskaze przepis na podstawie ktorego wy macie prawo zadac od osoby ubiegajacej sie o swiadczenia oryginalow swiadectw pracy i przesylanie ich poczta gdziekolwiek...
rozumiem,ze ZUS - swieta krowa - co powie to musi byc - ale jest tak wlasnie dlatego,ze sami ten zus traktujemy jak swieta krowe,ktorej wszystko wolno...a przeciez ich obowiazuja przepisy tak samo jak nas
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 02 wrz 2014, 14:45

kb wysyłasz do swojego oddziału ZUS czy do centrali?
005

Napisano: 03 wrz 2014, 11:47

a ja nie wysyłam żadnych dokumentów.......
Wysyłam pismo o ustalenie okresów ubezpieczenia z danymi osoby.....na adres inspektoratu ZUS (dwie ulice dalej).
Nie mam prawa ani obowiązku aby gromadzić dokumenty stażowe ..... jak dobrze pamietam to kazdy obywatel który pracował przed 1997r. miał obowiazek (chyba w 2002r.) ustalić w ZUS kapitał początkowy. I na dzien dzisiejszy ZUS powinien mieć zgromadzoną dokumentację o składkach wszystkich obywateli.
Jak ZUS nie dopilnował swoich obowiązków , nie zdyscyplinował ludzi to ja niem teraz zamiaru im pomagać.
Jeżeli ktoś nie ma zrobionego kapitalu poczatkowego to po moim pisemku ZUS-wzywa osobę o dostarczenie brakującej dokumentacji, wysyła druczki, oświadczenia do wypełnienia
o0o

Napisano: 04 wrz 2014, 17:28

Kati@ pisze:u nas w ZUS-ie muszą być orgyginały
Samowola lokalnego Zusu - nigdzie nie muszą być oryginały ;) Teraz dla całego kraju ogarnia to oddział w Biłgoraju :)
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x