jeżeli otrzymałam z ROPS-u wniosek o udostępnienie danych czy jakaś tam osoba pobierała św. rodzinne w okresie od np. 01 VIII 2013. Ja sprawdzam w sys. i u mnie pobierała VII, IX i X 2013r. teraz nie pobiera. To co powinnam zrobić wezwać tę osobę do udzielenia wyjaśnień na podstawie art. 50 KPA w związku z art. 23a czy zrobić wszczęcie postępowania . Jak takie wezwanie lub wszczęcie ma wyglądać ? może ma ktos takie wzory
Ale jeżeli ja nie wiedziałam że mąż tej pani pracuje za granica i to pismo z ROPS to jest dla mnie taka informacja że była praca za granicą to chyba musze jakoś zareagować? Bo faktycznie do tej pory ie robiłam nic.
Zeby wysłac zapytanie do ROPS czy jest koordynacja muszę coś wiedzieć od pani gdzie i od kiedy mąż pracuje za granica adres pracodawcy i zamieszkania jego . Właśnie nie wiem czy powinnam najpierw wezwać stronę do złożenia wyjaśnień czy wszcząć postepowanie nie wiem co mam zrobić POMOCY
Teraz odpowiadasz na wniosek ROPS-u, piszesz , że w okresie od ... do ... pobierała świadczenia.
Potem ROPS prześle ci pismo, że w określonych okresach klient pobierał świadczenia rodzinne w Polsce a jednocześnie stara się o świadczenia za granicą. Wtedy przesyłasz dokumentację do ROPS a stronę informujesz, że podjąłeś takie kroki.