Pit 28 i ewidencja przychodów - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]

Napisano: 27 gru 2016, 11:11

Witam,
Mam pytania dot. głównie pit 28 i jego rozliczania. Jestem laikiem w tej dziedzinie i troche brakuje mi podstaw, ale mam nadzieję, że ktoś pomoże.
Ewidencja przychodów. Prowadzę działalność gospodarczą(usługi). Rozliczam się ryczałtem 8,5% raz w roku PIT 28. Prowadzę ewidencję przychodów. Wystawiam jedną f-re na miesiąc (zawsze ostatniego dnia miesiąca) za usługi wykonane w tym miesiącu. Faktury mam płacone w połowie następnego miesiąca. Czy za moment uzyskania przychodu mam brać datę wystawienia faktury, czy date wpływu pieniędzy za wykonane usługi?
A co do rozliczenia PIT 28? Rozliczam przychody uzyskane w 2016 roku, czy rozliczam się z przychodów faktycznych które wpłynęły na konto w 2016 roku (czyli np. faktura wystawiona 31.12.2015 została zapłacona 14.01.2016 ją też brać pod uwagę? / i odwrotnie faktura wystawiona 31.12.2016 zapłacona 14.01.2017 jej nie brac już od uwage w tym roku?)
czy rozliczam się z faktur i biorę pod uwagę date wystawienia (w tym przypadku wszystkie wystawione w 2016, mimo że nie zapłacone w tym roku)?

Daty podałam tylko dla orientacji.

Bardzo dziękuję za poświęcony czas. Wiem, że to pewnie banalnie proste i logiczne ale takie właśnie podstawy chciałabym wiedzieć, a proszę mi uwierzyć, że pytałam się księgowej i nie umiała mi udzielić odpowiedzi. Jeżeli moje pytania sa zadane w niewłaściwy sposób proszę o informację.
Ewelina123

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x