płace w Domach Dziecka

Wybrane tematy:
socjoterapia Opieka prawna nad małoletnią wychowanką w ciąży Zwolnienie dziecka z placówki opiekuńczo- wychowawczej urlopowanie wszystkich wychowanków z placówki... Alimenty ponowne umieszczenie w POW odpłatność za pobyt pensjonariusza w ZOL
~Adam

Re: płace w Domach Dziecka

Post autor: ~Adam »

Oto co ostatnio odnalazłem, może śladem ZNP takze i inne związki zinteresują sie sprawami swoich pracowników.

MINISTERSTWO Warszawa, 26.02 .2010r.
PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ
Podsekretarz Stanu Marek Bucior
DSR-I-5122-20-1-TU/10
Pan
Krzysztof Baszczyński
Wiceprezes
Zarządu Głównego
Związku Nauczycielstwa Polskiego
Szanowny Panie Prezesie,
Odpowiadając na pismo znak ZPE/0173/3/1/BM/10 w sprawie czasu pracy
pracowników pedagogicznych zatrudnionych w placówkach opiekuńczo - wychowawczych na podstawie Kodeksu pracy i ustawy o pracownikach samorządowych informuję, że na podstawie przepisów Kodeksu pracy czasem pracy jest czas, w którym pracownik pozostaje w dyspozycji pracodawcy w zakładzie pracy lub w innym miejscu wyznaczonym do wykonywania pracy (art. 128 § l k. p.). Pozostawanie w dyspozycji oznacza sytuację, w której pracownik jest gotów do spełnienia celu stosunku pracy, czyli świadczenia pracy, a pracodawca może rozporządzać czasem pracownika. Czasem pracy jest czas, w którym pracownik wykonuje swoje obowiązki wynikające z rodzaju wykonywanej pracy ustalonej w umowie o pracę, regulaminie pracy, zakresie obowiązków oraz wskazane przez pracodawcę w drodze polecenia.
W ramach czasu pracy wychowawca w placówce opiekuńczo - wychowawczej obowiązany jest realizować:
zajęcia dydaktyczne, wychowawcze i opiekuńcze prowadzone bezpośrednio
z wychowankami lub na ich rzecz;
indywidualną pracę z dzieckiem;
- załatwianie spraw dzieci w szkołach, sądach i innych instytucjach;
- kontakty wychowawcy z rodziną dziecka;
- współpracę ze specjalistami biorącymi udział w procesie wychowawczym dziecka oraz z innymi wychowawcami w ramach zespołu ds. indywidualnej oceny sytuacji dziecka;

- zajęcia i czynności związane z przygotowaniem się do zajęć, samokształceniem i doskonaleniem zawodowym;
- inne czynności wynikające z zadań regulaminowych placówki.
W przypadku osób zatrudnionych jako pracownicy samorządowi, obowiązuje 40 godzinny tydzień pracy, w którego ramach powinny zmieścić się te same zadania i czynności jakie obowiązują wychowawców zatrudnionych z Karty Nauczyciela, a więc nie jest to czas przeznaczony wyłącznie na bezpośrednią prace z dziećmi. W ramach 40 godzinnego tygodnia pracy, wychowawca zatrudniony na podstawie Kodeksu pracy w placówce opiekuńczo-wychowawczej nie tylko realizuje zajęcia opiekuńczo-wychowawcze bezpośrednio z dzieckiem, ale również wykonuje inne czynności wynikające z zadań placówki, np. bierze udział w spotkaniach zespołu pedagogicznego, sporządza indywidualne piany pracy z wychowankiem, kontaktuje się z rodzicami dziecka poza terenem placówki, odbywa wizyty w szkołach, sądach, wypełnia dokumentację pedagogiczną ilp.
Podział czasu pracy pracowników zatrudnionych w oparciu o Kodeks pracy powinien zostać uwzględniony w zakresie obowiązków przedstawionych pracownikowi przy podpisaniu umowy o pracę. Za właściwą organizację pracy w placówce odpowiada dyrektor jako pracodawca.
Zmiany wprowadzone w ustawie z dnia 21 listopada 2008 r. o pracownikach samorządowych (Dz. U. Nr 223, póz. 1458) oraz w rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 18 marca 2009 r. (Dz. U. Nr 50, póz. 398 z późn. zm.) nie wpłynęły na zmiany w sposobie organizacji czasu pracy wychowawców i innych pracowników pedagogicznych zatrudnionych w placówkach opiekuńczo - wychowawczych.
Ponadto należy zauważyć, że prowadzenie placówek opiekuńczo - wychowawczych jest zadaniem własnym samorządów powiatowych i Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej nie może ingerować w sposób wykonywania tego zadania. Informacja o zakresie obowiązków wychowawców placówek opiekuńczo - wychowawczych została w 2007 r. przekazana do Wydziałów Polityki Społecznej wszystkich urzędów wojewódzkich i wojewódzcy inspektorzy nadzoru w ramach przeprowadzanych kontroli sprawdzają również zakresy obowiązków pracowników pedagogicznych placówki pod kątem podziału czasu pracy.
Z poważaniem
PODSEKRETARZ STANU
Marek Bucior
~marta82

Post autor: ~marta82 »

warmińsko- mazurskie wychowawca 1450 brutto :(
~zosia

Post autor: ~zosia »

nie do konca rozumiem....u mnie w pracy nie ma jakis stazy ani ścieżki zawodowej i tu chyba dochodza dodatki,tzw.13 pensja,urlopówki?takie rzeczy to w placówkach gdzie obowiązuje Karta Nauczyciela.pocieszyliscie mnie,ze jednak nie mam najgorszej pensji!!!
~iga

Post autor: ~iga »

do Zosi, nie masz na co narzekać, chciałabym tyle zarabiać....
~iga

Post autor: ~iga »

do Zosi, nie masz na co narzekać, chciałabym tyle zarabiać....
~marta82

Post autor: ~marta82 »

zosia: 13-nasta, urlopówka nie dotyczy tylko osób zatrudnionych z karty nauczyciela, obowiązuje ogólnie w budżetówce, a co do staży, czy ścieżki awansu to jestem ciekawa jak to u was się \"odbywa\"... czekam na odp! pozdrawiam!

abc dnia- możliwe, że o nas będzie głośno ;) zaczynamy walkę o godne pensje :)
~zosia

nie ma u mnie żadnych ścieżek awansu.zostaje sie zatrudnionym jako wychowawca i tak juz zostaje do końca.musze sie dowiedziec dlaczego nie dostajemy \"13 \"ani urlopówek!!!
~abc

Post autor: ~abc »

marta82 - ja jestem za :) od połowy miesiąca mogę zacząć głodówkę ;) a tak serio, to może wcale nie jest głupi pomysł...

~ktoś

Post autor: ~ktoś »

Żeby dostać awans:Najlepiej złożyć oficjalne pismo przez sekretariat do dyrekcji z prośbą o ustalenie warunków awansu zawodowego pracownika samorządowego w danej placówce. Na odpowiedź pisemną, ustawowo, dyrekcja ma 14 dni. Warunki te muszą być zgodne z Ustawą o wychowawcach samorządowych i zazwyczaj w ich zakres wchodzi ocena pracy wychowawcy. O ocenę również należy złożyć pisemny wniosek. Dyrektor ma obowiązek stworzenia regulaminu awansu i określenia zasad jego przebiegu. W przypadku niewywiązania się z tego obowiązku sprawą powinna zająć się Państwowa Inspekcja Pracy bądź związki zawodowe,jeśli takie funkcjonują. Warto zapoznać się z przepisami i ustawami,większość rzeczy jest prawnie regulowana.
U mnie w placówce jest naprawdę ok, a też jestem zatrudniony na KP. O finansach wolę nie pisać, żeby nikogo nie dobijać, jest naprawdę dobrze:)
~zosia

moge sie dowiedziec gdzie szukac ustawy o wychowawcach samorządowych?u nas nie ma żadnego regulaminu awansu!czyli w takiej placówce mozna jeszcze dostać awans???wszyscy u mnie pracują z KP i pierwszy raz o czyms takim słyszę!!mozesz chociaz napisac w jakim woj.pracujesz?
ODPOWIEDZ