plan powrotu do rodziny - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 3    [ Posty: 29 ]

Napisano: 26 lut 2011, 19:10

Czy ktoś mógłby mi pomóc i podpowiedzieć co powinien zawierać dobry plan powrotu dziecka do rodziny? Bardzo proszę o pomoc
~marta

Napisano: 27 lut 2011, 0:27

niektórzy tylko gotowce by sobie życzyli!!jak wiesz jakie problemy ma rodzina i dużo o niej wiesz, to jaki problem napisać plan...no jaki...brak słów
~Mateusz

Napisano: 28 lut 2011, 11:17

a skąd ten powrót? Jak z Placówki Opiekuńczo Wychowawczej to plan układasz z psychologiem i pedagogiem i wychowawcą jeśli macie taką decyzję po zespole okresowej oceny sytuacji dziecka i rodziny.
Dobry plan powinien być realny i brać pod uwagę potrzeby rodziny. Czyli powinien wynikać z diagnozy rodziny. Powinien być omówiony z rodziną. Powinien zawierać cele działań, metody działań (czyli jak te cele osiągnąć). Za zwyczaj w celach pojawiają się kwestie dotyczące spraw socjalnych ( jak nie ma co jeść a sytuacja socjalna jest niepewna to trzeba pierw nią się zająć zanim będzie się prowadziło i poruszało inne sprawy - to jest też czas zdobywania wzajemnego zaufania) Za zwyczaj wtedy układa się dokumenty związane z mieszkaniem gazem prądem zadłużeniami pracą itd pisze się pisma prośby zobowiązania. Odbudowuje się strukturę pomocy w rejonie z pracownikiem socjalnym i innymi.
Potem dalsze cele związane z konfliktami rodzinnymi, rolami w rodzinie, potrzebami i pragnieniami, szukanie przyczyn kryzysów i metod ich przezwyciężenia. A potem buduje się dopiero plan powrotu dziecka i plan urlopowań.
Czyli pierw rodzina potem dziecko .
~ale jaja

Napisano: 28 lut 2011, 11:42

Ja włączyłabym do układania planu oprócz pedagoga,psychologa i wychowawcy jeszcze pracownika socjalnego,który będzie mial największe pojęcie o tej rodzinie i jej potrzebach socjalnych itp.Mozna potem prowadzić fajna pracę socjalną..
~Danuśka

Napisano: 28 lut 2011, 12:03

O pracowniku socjalnym nawet nie pomyślałem bo dziwnie założyłem że to ~marta jest pracownikiem socjalnym. Wychowawca sam nie pisze u nas planu pracy z rodziną.
~ale jaja

Napisano: 28 lut 2011, 15:03

u mnie pisza wychowawcy sami plany po rozmowach z pr.socjalnym i psychologiem,pedagog mało z nami wspólpracuje:(i piszemy je raz na pół roku
~zosia

Napisano: 03 mar 2011, 8:00

kiedyś próbowałam współtworzyć ipp, to porażka bo faktycznie należałoby je napisać za wychowawców, którzy jak uczy życie nigdy nie wiedzą co i jak
~psycholog

Napisano: 03 mar 2011, 11:10

cooooo????kazdy plan zawiera różne rozwoje i jest tam zawarty rozwój emocjonalny-cos dla psychologa,nic wiecej za wychowawce nie trzeba pisac.wypełniamy to tez najczęsciej my sami a nie psycholog!!!
~zosia

Napisano: 03 mar 2011, 11:14

Ja myślę że pisanie planu powinno angażować wszystkich - psychologa pedagoga pracownika socjalnego innych specjalistów pracujących z dzieckiem i rodziną.
~ale jaja

Napisano: 03 mar 2011, 12:08

dobrze napisane-powinno ale w rzeczywistości nie wszędzie tak jest:(
~zosia

Strona 1 z 3    [ Posty: 29 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x