Po co jest to odroczenie? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 15 gru 2015, 10:26

Dłużnik przebywający w ZK przysłał pismo z prośba o "odroczenie płatności zadłużenia alimentacyjnego".
Mam już przygotowane pismo do dłużnika o dokładne opisanie sytuacji rodzinnej, zdrowotnej i materialnej oraz pismo do ZK z prośbą o te same informacje i możliwość jego zatrudnienia.
Tak się tylko zastanawiam, czy ta prośba o odroczenie płatności ma teraz sens (już nie wystawiamy upomnień i TW), co mu to właściwie da? , bo przecież nie przerywa to naliczania odsetek i czy dłużnik powinien wskazać dokładnie, że chodzi mu o odroczenie płatności świadczeń z funduszu alimentacyjnego oraz o jaki okres świadczeniowy mu chodzi, czy ogólnie mogę mu odroczyć spłatę całości zadłużenia (wypłacam fundusz od 2011 roku)?
Artis

Napisano: 01 lut 2016, 23:09

Czy ktoś mógłby podpowiedziec, jestem w kropce :( Wszystkie info o dłużniku i jego sytuacji już mam.
Artis

Napisano: 02 lut 2016, 8:32

nie ma sensu i nigdy nie miała.
Dłużnik musi dokadnie wskazać
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 02 lut 2016, 8:50

No to lipa, bo dłużnik nie wskazał o jaki okres świadczeniowy mu chodzi, natomiast wskazał datę odroczenia.Czyli nie mogę przyjąć, że chodzi mu o całość zadłużenia z FA i muszę ponownie do niego napisać i prosić o wskazanie o jaki okres mu chodzi??? A czy byłby to straszny błąd, gdybym napisała decyzję odmowną ogólnie na całość zadłużenia z FA: odmówić odroczenia terminu płatności należności powstałych z tytułu wypłaconych świadczeń z funduszu alimentacyjnego na rzecz osób uprawnionych???
Artis

Napisano: 02 lut 2016, 8:52

lepiej zrób do niego pismo z KPA:
art. 64 § 2. Jeżeli podanie nie czyni zadość innym wymaganiom ustalonym w przepisach prawa, należy wezwać wnoszącego do usunięcia braków w terminie siedmiu dni z pouczeniem, że nieusunięcie tych braków spowoduje pozostawienie podania bez rozpoznania.
Może nie odpisze i będzie spokój
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 02 lut 2016, 9:01

Odpisze na 100%, w zakładzie karnym mu pomagają :D Ale powiedz mi Elmer, jeżeli on wskaże o jaki okres świadczeniowy mu chodzi, to jak dla mnie to i tak bezsensu bo upomnienia i decyzję odnośnie zwrotu były już dawno wydane, nie mówiąc o tytułach, które już do mnie wróciły. To jak ta decyzja odnośnie odroczenia ma właściwie wyglądać???
Artis

Napisano: 02 lut 2016, 9:13

pierw ustal czy się do odroczenia kwalifikuje. Później się będziesz martwił.
Jak ci napisze, że chce odroczenia bo siedzi to jesteś wygrany. Odmowa - mnóstwo orzeczeń sądów jest w tym zakresie
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 02 lut 2016, 9:31

Elmer ale ja już wszystko oprócz wskazania okresu świadczeniowego przez dłużnika mam. On mi już odpisał, że wnioskuje o odroczenie bo siedzi w zakładzie karnym. Mam z zakładu karnego opinię o sytuacji rodzinnej, materialnej, zdrowotnej dłużnika. I oświadczenia dłużnika o jego sytuacji materialnej i rodzinnej również. Mam też napisaną wstępnie odmowę ale ogólnie na całe zadłużenie z funduszu alimentacyjnego, bo uważam że pobyt w ZK nie kwalifikuje go do odroczenia, zwłaszcza że na wolności nigdy nic nie wpłacił na poczet FA.
To co piszę pismo art. 62 § 2 do dłużnika o wskazanie tego okresu i czekam?
Artis

Napisano: 02 lut 2016, 9:32

jak masz wszystko to lej i rób odmowę, szkoda kasy na pocztę
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 02 lut 2016, 9:58

dajesz odmowę decyzjA? jaki art. w naszej ustawie mówi cos o odroczeniu ?,
gra1