Dla mnie o też absurd ale juz nie wiem co myślećkalina.malina pisze: ↑04 lis 2022, 10:58Przeciez to jest jasny zapis. Do 11 sierpnia nie było deklaracji = dodatek przysługuje po wywiadzie. Tu nawet nie ma nic do zgadywania. Nie wierze ze komus przyszło do głowy zeby premiowac dodatkiem tych co nie zgłosili wcale a nadal odmawiac tym co zgłosili po 11.08....
Warunku o numerze domu za to nijak nie rozumiem., Nie wiem co ustawodawca miał na mysli.
Zakładasz że to dopracowany przepis, a tak nie jest. Nie masz podstaw do odrzucenia wniosku jeśli pierwsza deklaracja była po 11-08-2022, bo jest wprost napisane że brak deklaracji do 11-08-2022 = dodatek przysługuje (po wywiadzie). Nie dopowiadaj sobie czegoś czego nie ma w ustawie, bo polegniesz przy uzasadnianiu odmowy (nie dasz rady tego uzasadnić).
W ustawie jest napisane: "gdy główne źródło ogrzewania (...) nie zostało zgłoszone lub wpisane do [CEEB], do dnia 11 sierpnia 2022r.", więc moim zdaniem jeśli ktoś zgłosił 13 sierpnia 2022r. to spełnia warunek, bo jego główne źródło ogrzewania nie zostało spisane do 11 sierpnia 2022r. Czyli spóźnialskich też to obejmuje.Nadal wydaje mi się, że zapis ust. 15g nie dotyczy spóźnialskich. w tym ustępie nie ma zapisu: "...jeżeli źródło deklaracji nie było wcześniej zgłoszone..."
Czemu zapisy nie miałyby sensu? Gdyby nie tyczyło się to też spóźnialskich, to nie byłoby granicznej daty (lub byłoby np. "źródła ciepła nie zgłoszone do dnia złożenia wniosku"), a jednak data jest.
W sumie to nie wnikając czy spóźniona deklaracja była czy nie, taka osoba powinna składać na pellet (bo we wniosku jest oświadczenie że takiego kotła/paliwa używa - a przecież węgla technicznie nie może już użyć). Jeśli złoży na węgiel i jest nowa deklaracja na pellet to znaczy że wniosek zawiera nieprawdziwe oświadczenie.Vulpes pisze: Zastanawiam się co z osobami, które faktycznie zmieniły piec (np. w lutym 2022r. z węgla na pellet) mają na to faktury i inne dokumenty, ale przypomniały sobie o spisie piecy po tym 11 sierpnia 2022r. Ich pierwsza deklaracja była na węgiel (np. listopad 2021), faktyczna zmiana pieca np. w lutym 2022r., a deklaracja na nowe źródło ciepła np. we wrześniu 2022r. Na który dodatek taka osoba ma składać? Na węgiel, czy na pellet?