po nowemu: deklaracja złozona 1.09.2022 - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 2 z 4    [ Posty: 32 ]

Napisano: 04 lis 2022, 10:29

a co z nadaniem osobnych numerów? postepowanie musi byc wszczęte czy jak? tak to kazdy sobie przyjdzie i bedzie chciał kilka dodatków...
;))
olga27
Praktykant
Od: 28 mar 2006, 15:44
Zajmuję się:

Napisano: 04 lis 2022, 10:58

Przeciez to jest jasny zapis. Do 11 sierpnia nie było deklaracji = dodatek przysługuje po wywiadzie. Tu nawet nie ma nic do zgadywania. Nie wierze ze komus przyszło do głowy zeby premiowac dodatkiem tych co nie zgłosili wcale a nadal odmawiac tym co zgłosili po 11.08....

Warunku o numerze domu za to nijak nie rozumiem., Nie wiem co ustawodawca miał na mysli.
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 04 lis 2022, 11:03

kalina.malina pisze:
04 lis 2022, 10:58
Przeciez to jest jasny zapis. Do 11 sierpnia nie było deklaracji = dodatek przysługuje po wywiadzie. Tu nawet nie ma nic do zgadywania. Nie wierze ze komus przyszło do głowy zeby premiowac dodatkiem tych co nie zgłosili wcale a nadal odmawiac tym co zgłosili po 11.08....

Warunku o numerze domu za to nijak nie rozumiem., Nie wiem co ustawodawca miał na mysli.
Dla mnie o też absurd ale juz nie wiem co myśleć :( :(
elinka85
Referent
Od: 22 sie 2019, 14:23
Zajmuję się: ps

Napisano: 04 lis 2022, 11:09

a co z art.2 ust.1 ustawy o dodatku węglowym?Czy został usunięty? Tam jest nadal data do 11 sierpnia,Dla kogo stosować ten art?
Beatris
Podinspektor
Od: 12 sty 2015, 17:38
Zajmuję się:

Napisano: 04 lis 2022, 11:13

to po co jest ten zapis że wójt dokonuje wpisu do cebbu (art. 2 ust. 3d) skoro mamy brać deklaracje po 11-08-2022 moze mi ktos wytłumaczyć?
;))
olga27
Praktykant
Od: 28 mar 2006, 15:44
Zajmuję się:

Napisano: 04 lis 2022, 11:19

olga27 pisze:
04 lis 2022, 11:13
to po co jest ten zapis że wójt dokonuje wpisu do cebbu (art. 2 ust. 3d) skoro mamy brać deklaracje po 11-08-2022 moze mi ktos wytłumaczyć?
Zakładasz że to dopracowany przepis, a tak nie jest. Nie masz podstaw do odrzucenia wniosku jeśli pierwsza deklaracja była po 11-08-2022, bo jest wprost napisane że brak deklaracji do 11-08-2022 = dodatek przysługuje (po wywiadzie). Nie dopowiadaj sobie czegoś czego nie ma w ustawie, bo polegniesz przy uzasadnianiu odmowy (nie dasz rady tego uzasadnić).
roriyok
Starszy referent
Od: 02 lis 2022, 11:16
Zajmuję się: PS

Napisano: 04 lis 2022, 11:24

Moim zdaniem ust. 15g dotyczy sytuacji, gdy w ogóle nie została złożona deklaracja do CEEB. Wywiad środowiskowy służy potwierdzeniu istnienia głównego źródła i notatka służbowa z niego ma być podstawą dla wójta/burmistrza do dokonania wpisu w CEEB.
Zmiany od 3.11.2022 r. dotyczą - wg mnie - tylko nielicznej grupy osób.
opsik28
Referent
Od: 30 mar 2017, 21:58
Zajmuję się: PS,ŚW,FA,ŚR

Napisano: 06 lis 2022, 1:14

Nadal wydaje mi się, że zapis ust. 15g nie dotyczy spóźnialskich. w tym ustępie nie ma zapisu: "...jeżeli źródło deklaracji nie było wcześniej zgłoszone..." w kontekście wpisu dokonanego przez wójta (zapis ten widnieje w innych ustępach) oraz z kolei tu pojawia się tekst: "w wyniku wywiadu środowiskowego ustalono, że źródłem ogrzewania tego gospodarstwa jest źródło, o którym mowa w art. 2 ust. 1" - świadczyć to może o tym, że idziemy do domu i sprawdzamy/ ustalamy jakie faktycznie jest to źródło, nie mając przed sobą żadnej deklaracji do weryfikacji (tej spóźnionej, wpisanej po 11.08.).
Roriyok - czytajmy cały ustęp a nie ciągle trzymasz się jego pierwszego zdania. Gdyby dotyczyło to też spóźnialskich to ww. analizowane zapisy nie miałyby sensu.
Też szkoda mi tej grupy osób, zgadzam się z Wami pod tym względem, więc czekam na resztę wypowiedzi aby jednak zmienić tok myślenia.
opsza
Praktykant
Od: 31 sty 2020, 16:28
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 06 lis 2022, 1:45

Nadal wydaje mi się, że zapis ust. 15g nie dotyczy spóźnialskich. w tym ustępie nie ma zapisu: "...jeżeli źródło deklaracji nie było wcześniej zgłoszone..."
W ustawie jest napisane: "gdy główne źródło ogrzewania (...) nie zostało zgłoszone lub wpisane do [CEEB], do dnia 11 sierpnia 2022r.", więc moim zdaniem jeśli ktoś zgłosił 13 sierpnia 2022r. to spełnia warunek, bo jego główne źródło ogrzewania nie zostało spisane do 11 sierpnia 2022r. Czyli spóźnialskich też to obejmuje.

Art. 2 ust. 1 mówi, że dodatek węglowy przysługuje (w normalnym trybie, bez wywiadu) osobie która spisała się do 11 sierpnia 2022r.
Art. 15g mówi, że dodatek przysługuje "także" osobie, która spisała się po 11 sierpnia, ale tylko jeśli w wyniku wywiadu potwierdzi się jego wersję wydarzeń.

Jeśli deklaracja w ogóle nie jest złożona to wpis do CEEB jest dokonywany z urzędu bez konieczności złożenia deklaracji.

Inaczej wygląda to u osób, które już miały wpis złożony (np. w lutym 2022 na drewno) i zmieniły go po 11 sierpnia 2022r. (np. we wrześniu 2022r. na węgiel), bo się np. pomyliły podczas składania deklaracji.

Przynajmniej ja to tak rozumiem.

Zastanawiam się co z osobami, które faktycznie zmieniły piec (np. w lutym 2022r. z węgla na pellet) mają na to faktury i inne dokumenty, ale przypomniały sobie o spisie piecy po tym 11 sierpnia 2022r. Ich pierwsza deklaracja była na węgiel (np. listopad 2021), faktyczna zmiana pieca np. w lutym 2022r., a deklaracja na nowe źródło ciepła np. we wrześniu 2022r. Na który dodatek taka osoba ma składać? Na węgiel, czy na pellet?
Vulpes
Praktykant
Od: 14 kwie 2022, 11:37
Zajmuję się: FA

Napisano: 07 lis 2022, 10:16

opsza pisze:
06 lis 2022, 1:14
Roriyok - czytajmy cały ustęp a nie ciągle trzymasz się jego pierwszego zdania. Gdyby dotyczyło to też spóźnialskich to ww. analizowane zapisy nie miałyby sensu.
Czemu zapisy nie miałyby sensu? Gdyby nie tyczyło się to też spóźnialskich, to nie byłoby granicznej daty (lub byłoby np. "źródła ciepła nie zgłoszone do dnia złożenia wniosku"), a jednak data jest.
Dodatkowo jeśli chodzi o czytanie całego ustępu, to pierwsze zdanie określa komu przysługuje dodatek, a kolejne tego nie odwołują tylko opisują jak to ma się odbyć. No i sam wpis do CEEB można wykonać wielokrotnie. Nie masz podstaw do odrzucenia wniosku tylko na podstawie tego że ktoś złożył deklarację na nowe źródło po 11 sierpnia (bo wprost jest napisane że dodatek przysługuje).
Vulpes pisze: Zastanawiam się co z osobami, które faktycznie zmieniły piec (np. w lutym 2022r. z węgla na pellet) mają na to faktury i inne dokumenty, ale przypomniały sobie o spisie piecy po tym 11 sierpnia 2022r. Ich pierwsza deklaracja była na węgiel (np. listopad 2021), faktyczna zmiana pieca np. w lutym 2022r., a deklaracja na nowe źródło ciepła np. we wrześniu 2022r. Na który dodatek taka osoba ma składać? Na węgiel, czy na pellet?
W sumie to nie wnikając czy spóźniona deklaracja była czy nie, taka osoba powinna składać na pellet (bo we wniosku jest oświadczenie że takiego kotła/paliwa używa - a przecież węgla technicznie nie może już użyć). Jeśli złoży na węgiel i jest nowa deklaracja na pellet to znaczy że wniosek zawiera nieprawdziwe oświadczenie.
Jeśli złoży na pellet i jest deklaracja po 11 sierpnia to podpada pod nowe główne źródło.
Jeśli złoży na pellet i nie ma deklaracji to wywiad i przyznanie jeśli wszystko się zgadza.
roriyok
Starszy referent
Od: 02 lis 2022, 11:16
Zajmuję się: PS

Strona 2 z 4    [ Posty: 32 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x