PO PŻ 2014-2020 Podprogram 2015 - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 8 z 15    [ Posty: 148 ]

Napisano: 29 cze 2015, 22:03

" Ale robimy to dla ludzi. I za zgodą Ministerstwa."
Macie jakąś zgodę na piśmie?
Gość

Napisano: 29 cze 2015, 23:02

Ja do osoby w fartuchy magazyniera (z całym szacunku do każdej pracy) nie poszłabym o pomoc i nie zwierzyłabym się z bolesnych doświadczeń. Niestety beszcześcicie zawód pracownika socjalnego, a gdzie profesjonalizacja zawodu....
Na każdym terenie jest co najmniej jedna organizacja, ktora mówi o pomaganiu, poszanowaniu, bezinteresowności. Tylko po prostu w Polsce organiazje pozarządowe nauczyły się wyciągać rękę po łatwy pieniądz publiczny i rozkazywać pracownikom socjlanym. POnad 460 mln euro przwidzianych jest w programie na transport, magazynowanie, administrowanie. Gdzie są te pieniądze, skoro gminy borykajce się z trudnościami i nie wypełniające do końca swoich obligatoryjnych zadań sponsorują tyvh, którzy pływają w kasie i leżakują w cieniu oaz podpisują sprawozdania, ile to rozdawali żywności (a właściwie za nich białe murzyny - pracownicy socjalni).
Kalla

Napisano: 30 cze 2015, 8:12

Emilko droga, przyszedł do mnie bezdomny i prosi o pomoc /żywność i seks - zgodzisz się ze mną ,że są to jedne z ważniejszych potrzeb człowieka/,czy odmawiając mu, naruszam kodeks etyczny czy nie / to tak żartem/ a na powaznie, przez angażowanie się w ten pseudoprogram, rozmieniamy się na drobne i pozwalamy decydentom cały czas mysleć ,że pomoc społeczna jest od wszystkiego.
Moim zdaniem ,jeśli nie ma organizacji w gminie, to od realizacji tej pomocy jest bank żywności, bo tak naprawdę co oni robią?gromadzą zakupioną żywność i przekazują kilku organizacjom bądź gminom , a cała prawdziwa robota spada na tych biednych wolontariuszy czy pracowników ops.Nie dziwię się , że Caritas wycofał się z tego programu.
do Emilki

Napisano: 30 cze 2015, 14:14

odpowiadam całkiem na poważnie bo temat jakoś mnie nie śmieszy.
Jeśli chodzi o bezdomnego, który prosi ciebie o pomoc tj: żywność i seks .To !!!!!!!!! Powinnaś udzielić mu niezbędnej pomocy przewidzianej zgodnie z regulacjami prawnymi (tu: kluczowa ustawa o pomocy społecznej)- szczególnie zaś jeśli chodzi o żywność i schronienie, bo jak mówi art.3.1 przywołanej ustawy ..i umożliwia im życie w warunkach odpowiadających godności człowieka. Zgodzisz się ze mną , tak? Ale spokojnie, spokojnie....bo?????
Co do seksu . No cóż. Nie wiem czy jesteś na tyle "otwarta", tudzież profesjonalna, że uwzględniasz prośbę pana w np: indywidualnym programie wychodzenia z bezdomności - i służysz poradnictwem w tym zakresie ;) Ale jeśli i to cię przerasta bo wstydzisz się z jakiegoś powodu - odbijesz temat art.3 pkt.4 ustawy o pomocy społecznej tj: " (..) potrzeby osób i rodzin korzystających z pomocy powinny zostać uwzględnione jeżeli odpowiadają celom i możliwościom pomocy społecznej " A pomoc społeczna moja droga to Ty
Nie bój zatem i skorzystaj z tego. Ty dyktujesz warunki.
Tak samo z tym nieszczęsnym Podprogramem 2015- nie chcesz nie pomagaj i daj se siana.
Emilka.

Napisano: 30 cze 2015, 15:17

Nie dajcie się wciągnąć w bezprawne czynności/ wydawanie , rozładunek, dystrybucja/. Prawie żaden ops nie spełnia wymogów fito sanitarnych ujętych w przepisach prawnych dotyczących dystrybucji żywności. Dobrze jest jak jest ale jak jakiś niezadowolony naśle wam sanepid na kontrolę to wy i wasz wójt macie pozamiatane. Rząd chciał odnieść sukces medialny naszym kosztem. Dobra rada: wystąpcie do swojego sanepidu / powiatowego/ , opiszcie warunki w których będzie dystrybuowana żywność i zapytajcie czy dadzą zezwolenie. Ja tak zrobiłem, a pismo które otrzymałem z sanepidu wbiło mnie i mojego wójta w ziemię. Nie ryzykujcie bo szuj jest wiele i o donosik nie trudno.
Kierownik ops

Napisano: 01 lip 2015, 11:19

Gość pisze:" Ale robimy to dla ludzi. I za zgodą Ministerstwa."
Wystąpiliśmy do Ministerstwa z pytaniem czy OPS może być OPl i otrzymaliśmy odpowiedz, że tak. Ministerstwo wydaje takie opinie na wniosek.
natasza

Napisano: 01 lip 2015, 12:45

Gość pisze:
" Ale robimy to dla ludzi. I za zgodą Ministerstwa."

Wystąpiliśmy do Ministerstwa z pytaniem czy OPS może być OPl i otrzymaliśmy odpowiedz, że tak. Ministerstwo wydaje takie opinie na wniosek.

natasza

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Natasza, a co z wymogami magazynu, płaceniem za transport ?
Gość

Napisano: 01 lip 2015, 12:59

Mamy zgodę Sanepidu (na prawdę do przejścia). Za transport częściowo płacimy. Koszty transportu i obsługi < wartość otrzymanego towaru. Zdecydowanie. Nie próbuję nikogo namawiać, tak jak już powiedziałam decyzja należy do poszczególnych opsów. Zadanie nie należy do łatwych. Gdyby znalazła się organizacja pozarządowa, która zdecydowałaby się realizować zadania i tak konieczne byłoby wsparcie finansowe ze strony gminy.
natasza

Napisano: 01 lip 2015, 15:32

A Caritas,PCK i organy pozarządowe nie podołały to teraz najlepiej na opsy. Te mają ludzi zbędnych i odpowiednio dostosowane magazyny na przechowywanie żywności.
Ronin25

Napisano: 01 lip 2015, 20:31

Witam, zastanawiam się o co wszystkim mówiącym że nie można wydawać żywności chodzi. ?. Każdy z was pisze gdzie są organizacje pozarządowe a jeszcze nie tak dawno te same osoby nawoływały do napisania listu do senatora w związku z ze zmianami w ustawie o samorządzie gminnym, bo będziemy bez pracy bo wszystko przejmą organizacje pozarządowe. ?. Naprawdę zastanówcie się czasami ile sami sobie robimy złego. ?. Pizdrawiam
ann123

Strona 8 z 15    [ Posty: 148 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x