pochówek zasiłkowca - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 13 gru 2010, 20:16

W jaki sposób dokonuje się u was pochówku mieszkańców pobierających zasiłek stały. Czy zajmuje się tym pracownik socjalny DPS czy OPS? Co należy do obowiązków tych pracowników?
~pina

Napisano: 13 gru 2010, 21:45

Właśnie dzisiaj jako pracownik socjalny ops musiałam negocjować z zakładem pogrzebowym cenę pochówku stałego zasiłkobiorcy.Utargowałam 300zł. Walczę jak by to były moje pieniądze. Nie wiem dlaczego tak dbam o interes firmy.
~ewa

Napisano: 14 gru 2010, 10:40

Kto załatwia akt zgonu? OPS czy DPS?
~pina

Napisano: 14 gru 2010, 13:36

akt zgonu załatwia dps, całą resztę też.Ops zwraca potem dpsowi koszty pochówku. Ops ma ustaloną kwotę do której może pochowa zasiłkowca.
~prac. socj. z dps

Napisano: 15 gru 2010, 16:17

A jeżeli miasto ma podpisaną umowę z zakładem pogrzebowym do organizacji pochówku dla takicjh osób? OPS musi podpisać w takim przypadku pełnomocnictwo zakładowi pogrzebowemu do zajęcia się pochówkiem konkretnej osoby.
~pina

Napisano: 19 gru 2010, 18:19

co chwilę ten temat jest poruszany? Na stronie ministerstwa ukazała się kiedyś interpretacja prawna, że to DPS pokrywa koszty pogrzebu > dla mnie to paranoja .
~klara

Napisano: 21 gru 2010, 17:54

Nasz wydz. polit. społ. zwrócił się z pytaniem w br. do ministerstwa (i inne instytucje też), odpowiedź brzmiała - płacze i płaci DPS, żadnych zwrotów z OPS\'ów! Paranoja czy nie, prawo jest prawem. Niepotrzebnie temat wraca. Kontrole się nie czepiają, OPS\'y dają kasę, to trzymajcie tak dalej, ale kiedyś może się rypnąć.
~J

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x