W jaki sposób dokonuje się u was pochówku mieszkańców pobierających zasiłek stały. Czy zajmuje się tym pracownik socjalny DPS czy OPS? Co należy do obowiązków tych pracowników?
Właśnie dzisiaj jako pracownik socjalny ops musiałam negocjować z zakładem pogrzebowym cenę pochówku stałego zasiłkobiorcy.Utargowałam 300zł. Walczę jak by to były moje pieniądze. Nie wiem dlaczego tak dbam o interes firmy.
A jeżeli miasto ma podpisaną umowę z zakładem pogrzebowym do organizacji pochówku dla takicjh osób? OPS musi podpisać w takim przypadku pełnomocnictwo zakładowi pogrzebowemu do zajęcia się pochówkiem konkretnej osoby.
co chwilę ten temat jest poruszany? Na stronie ministerstwa ukazała się kiedyś interpretacja prawna, że to DPS pokrywa koszty pogrzebu > dla mnie to paranoja .
Nasz wydz. polit. społ. zwrócił się z pytaniem w br. do ministerstwa (i inne instytucje też), odpowiedź brzmiała - płacze i płaci DPS, żadnych zwrotów z OPS\'ów! Paranoja czy nie, prawo jest prawem. Niepotrzebnie temat wraca. Kontrole się nie czepiają, OPS\'y dają kasę, to trzymajcie tak dalej, ale kiedyś może się rypnąć.