dłużnik składa podanie o umorzenie zadłużenia z FA. Czy robicie wszczęcie postepowania w sprawie umorzenia długu, czy wystarczy go wezwac w celu przedłozenia dowodów o sytuacji rodzinnej finansowej i po tym decyzja?
Na, co się powołuje składając wniosek o umorzenie? Że płaci regularnie od min. 3 lat nie mniej jak 50% czy na złą sytuację dochodową, rodzinną? Jak twierdzi, że płaci- to pismo do komornika czy tak jest, jak zła sytuacja- to pracownika upoważnionego na wywiad. A, potem najlepiej odmowa- nawet jak spełnia. I niech się odwołuje. Chyba, że wasz ośrodek przychyla się do umarzania:)
a czy sytuacja dochodowa i zdrowotne jest jakąś szczególna na tle innych osób? czy zachodszą tu szczególne okolicznosci, zeby umorzyć dług , na który skłądało się full pracujacych Polaków??
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
Jestem OWW. Dłużnik złożył podanie o umorzenie długu z FA. Wydaliśmy dec. odmowną, od której delikwent się odwołał. Dziś przyszła decyzja SKO, - uchylenie naszej dec. i do ponownego rozpatrzenia.
SKO zażądało sobie więcej informacji na temat sytuacji dłużnika. Czy mam wystąpić do OPS żeby sporządzili u niego wywiad? na co się powołać? Jaki wywiad mają zrobić? Mieliście taką sytuację?, bo ja mam pierwszy raz. Możecie mi coś doradzić?