jak w temacie i w zwiazku z tym moje pytanie: czy oww moze wydac decyzje o umorzeniu lub odmowie umorzenia naleznosci z tytulu fa pozostale do splaty?? czy tez przekazac jego podanie do owd i niech owd wyda takowa decyzje????
Mnie się wydaje, że rozpatruje i oww i owd jeśli otrzyma takowe pismo dłużnika. Ja otrzymałam, jako owd i napisałam do komornika jak wyglądała egzekucja na przestrzeni 7 lat. Dziś otrzymałam odp, z którego wynika, że trochę wpłacał, a od 2011 w miarę regularnie wpłaca tzn. do sierpnia 2014r. I teraz nie wiem jak się ustosunkować Nigdy jeszcze nie umarzaliśmy w ogóle i stoimy na takim stanowisku. Nie wiem jak z tego wybrnąć
Art. 30.
1. Organ właściwy dłużnika może umorzyć należności, o których mowa w art. 28 ust. 1 pkt 1, 2 i 4 ustawy, w łącznej wysokości:
1) 30%, jeżeli egzekucja wobec dłużnika alimentacyjnego jest skuteczna przez okres 3 lat w wysokości miesięcznej nie niższej niż wysokość zasądzonych alimentów;
2) 50%, jeżeli egzekucja wobec dłużnika alimentacyjnego jest skuteczna przez okres 5 lat w wysokości miesięcznej nie niższej niż wysokość zasądzonych alimentów;
3) 100%, jeżeli egzekucja wobec dłużnika alimentacyjnego jest skuteczna przez okres 7 lat w wysokości miesięcznej nie niższej niż wysokość zasądzonych alimentów.
2. Organ właściwy wierzyciela może na wniosek dłużnika alimentacyjnego umorzyć jego należności z tytułu wypłaconych świadczeń z funduszu alimentacyjne-go łącznie z odsetkami w całości lub w części, odroczyć termin płatności albo rozłożyć na raty, uwzględniając sytuację dochodową i rodzinną.
3. Umorzenie należności następuje w drodze decyzji administracyjnej.
TO WIEM... W TYM UKLADZIE JAK MAM DLUZNIKA NIE Z MOJEJ GMINY A WIERZYCIELCE WYPLACALAM FUNDUSZ TO BEZ ZNACZENIA CZY MOJA GMINA WIERZYCIELA CZY GMINA WLASCIWA DLUZNIKA WYDA DECYZJE - JEDNA I DRUGA MOZE????