podanie o umorzenie fa dłużnik sklada do oww - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 07 sty 2015, 10:18

jak w temacie i w zwiazku z tym moje pytanie: czy oww moze wydac decyzje o umorzeniu lub odmowie umorzenia naleznosci z tytulu fa pozostale do splaty?? czy tez przekazac jego podanie do owd i niech owd wyda takowa decyzje????
maggi24
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 30 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 07 sty 2015, 12:44

Mnie się wydaje, że rozpatruje i oww i owd jeśli otrzyma takowe pismo dłużnika. Ja otrzymałam, jako owd i napisałam do komornika jak wyglądała egzekucja na przestrzeni 7 lat. Dziś otrzymałam odp, z którego wynika, że trochę wpłacał, a od 2011 w miarę regularnie wpłaca tzn. do sierpnia 2014r. I teraz nie wiem jak się ustosunkować Nigdy jeszcze nie umarzaliśmy w ogóle i stoimy na takim stanowisku. Nie wiem jak z tego wybrnąć
pou
Stażysta
Od: 11 kwie 2014, 9:26
Zajmuję się:

Napisano: 07 sty 2015, 13:16

Art. 30.
1. Organ właściwy dłużnika może umorzyć należności, o których mowa w art. 28 ust. 1 pkt 1, 2 i 4 ustawy, w łącznej wysokości:
1) 30%, jeżeli egzekucja wobec dłużnika alimentacyjnego jest skuteczna przez okres 3 lat w wysokości miesięcznej nie niższej niż wysokość zasądzonych alimentów;
2) 50%, jeżeli egzekucja wobec dłużnika alimentacyjnego jest skuteczna przez okres 5 lat w wysokości miesięcznej nie niższej niż wysokość zasądzonych alimentów;
3) 100%, jeżeli egzekucja wobec dłużnika alimentacyjnego jest skuteczna przez okres 7 lat w wysokości miesięcznej nie niższej niż wysokość zasądzonych alimentów.
2. Organ właściwy wierzyciela może na wniosek dłużnika alimentacyjnego umorzyć jego należności z tytułu wypłaconych świadczeń z funduszu alimentacyjne-go łącznie z odsetkami w całości lub w części, odroczyć termin płatności albo rozłożyć na raty, uwzględniając sytuację dochodową i rodzinną.
3. Umorzenie należności następuje w drodze decyzji administracyjnej.
nowapa
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 11:47
Zajmuję się:

Napisano: 07 sty 2015, 13:39

TO WIEM... W TYM UKLADZIE JAK MAM DLUZNIKA NIE Z MOJEJ GMINY A WIERZYCIELCE WYPLACALAM FUNDUSZ TO BEZ ZNACZENIA CZY MOJA GMINA WIERZYCIELA CZY GMINA WLASCIWA DLUZNIKA WYDA DECYZJE - JEDNA I DRUGA MOZE????
maggi24
Awatar użytkownika
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 07 sty 2015, 13:47

zależy z jakiego paragrafu dłużnik chce umorzenie.
Czy dlatego że płaci
czy dlatego że jest biedny, chory itp.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 07 sty 2015, 13:53

AKURAT TU MAM ZE SPLACAL WCZESNIEJ A TERAZ STRACIL PRACE I CHCE UMORZENIA...
maggi24
Awatar użytkownika
Stażysta
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x