Podjęcie pracy-wezwanie-wstrzymanie wypłat decyzją? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 24 sty 2017, 8:18

Mam kobitkę, która rzecz jasna nie zgłosiła uzysku. Jakoś tak wyszło że się dowiedziałem o jej pracy, sprawdziłem w Empatii i to potwierdziło się.

Wysłałem jej wezwanie do złożenia wyjaśnień w postaci zaświadczenia, dziś mija termin. Pytanie co ja mam teraz zrobić? Wstrzymać wypłatę decyzją, postanowieniem czy tylko pismo informujące o wstrzymaniu? Choć w wezwaniu napisałem, że jeżeli nie udzieli wyjaśnień to wstrzymuję wypłatę na podst art 23 ust 2.

Kolejna sprawa- mam dalej działać aby uzyskać info o dochodzie uzyskanym (pisać do pracodawcy) czy czekam aż może kiedyś kobieta przyjdzie?
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 02 cze 2016, 10:23
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 24 sty 2017, 12:08

Na jedno pytanie sobie sam odpowiem- czytając komentarz do ustawy o ZR (tam jest podobny zapis odnośnie wstrzymania wypłaty świadczenia) ma być zawiadomienie o wszczęciu post i następnie decyzja.

Ale drugie pytanie dalej pozostaje :D
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor

Napisano: 24 sty 2017, 12:12

ja pisze tylko zawiadomienie, nie decyzje:) a na drugie pytanie - nic nie robisz dalej...wsztrzymales - czyli zrobiles to co nakazuje w takich sytuacjach ustawa - dalej nic nie robisz - jesli pani przyjdzie i pzredstawi zaswiadczenie i wyjdzie ze moze dostawac dalej to podejmiesz wyplate, jesli przyjdzie i przyniesie co trzeba i wyjdzie ze pzrekracza to uchylisz jej prawo,a jesli nie przyjdzie to po zakonczonym okresie zasilkowym swiadczenia z tej decyzj wygasna
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 24 sty 2017, 12:17

Teoretycznie Ty jako organ jesteś w posiadaniu informacji o podjęciu zatrudnienia, wiec na moje, jeśli nie uzyskałeś od klienta zaświadczenia o dochodzie a był on pouczony że musi to dostarczyć, to wystąpiłabym do pracodawcy. I jednocześnie wstrzymać wypłatę oczywiście, bo nie wiadomo jak długo będziesz czekać za odpowiedzią.
Gość

Napisano: 24 sty 2017, 12:29

kb pisze:ja pisze tylko zawiadomienie, nie decyzje:)
Jutro nad tym się zastanowię :) . Długim stażem na forum się odznaczasz więc lipy raczej nie odwalasz ;)
kb pisze:jesli pani przyjdzie i pzredstawi zaswiadczenie i wyjdzie ze moze dostawac dalej to podejmiesz wyplate, jesli przyjdzie i przyniesie co trzeba i wyjdzie ze pzrekracza to uchylisz jej prawo,a jesli nie przyjdzie to po zakonczonym okresie zasilkowym swiadczenia z tej decyzj wygasna
Na 99% będzie przekroczony dochód na pierwsze i jedyne dziecko.
Gość pisze:to wystąpiłabym do pracodawcy.
Poczytaj art. 17 ;) . Nic nie jest wspomniane o pracodawcach więc nie mogę oficjalnie wnosić do pracodawcy o wydanie zaświadczenia.
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor

Napisano: 24 sty 2017, 12:35

A tę informację o podjęciu zatrudnienia masz z "urzędu" czy z miejscowych plotek? :D Sama mam podobną sytuację. wiem, że osoba podjęła nową pracę, jednak nie przyszła tego zgłosić. Nie wysyłałam wezwania, bo tę informację ma z "drugiej ręki" i nie wiem na takiej podstawie można owe wezwanie wysłać?
Gość

Napisano: 24 sty 2017, 12:39

jesli wezwales strone do wyjasnien pod rgorem wstrzymania wyplat to sie tego trzymasz - czyli czekasz na jej ruch:) jesli go nie wykona wstrzymujesz wyplate i finito...moim zdaniem nie mozesz i wstrzymac wyplaty bo sie nie zglosila i jednoczesnie po wstrzymaniu wszczynac postepowania i ustalac albo moze tylko probowac ustalac czy moze jej uchylic prawo bo podejrzewasz ze bedzie pzrekroczenie...spotkalam sie chyba juz nawet z jakims orzeczeniem sko w tym temacie(tyle ze przy swiadczeniach rodzinnych),ale to juz dawno bylo :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 24 sty 2017, 12:41

voodoo pisze:
Kolejna sprawa- mam dalej działać aby uzyskać info o dochodzie uzyskanym (pisać do pracodawcy) czy czekam aż może kiedyś kobieta przyjdzie?
sam się zastanawiałeś czy pisać do pracodawcy ;)
Gość

Napisano: 24 sty 2017, 12:43

a art. 24 ust.2 ? pracodawcy
rysia

Napisano: 24 sty 2017, 13:06

To m.in. napisałem w pouczeniu w wezwaniu:
Zgodnie z art. 20 ust. 1 ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci: „ W przypadku wystąpienia zmian mających wpływ na prawo do świadczenia wychowawczego osoba otrzymująca świadczenie wychowawcze jest obowiązana do niezwłocznego powiadomienia o tym organu właściwego wypłacającego to świadczenie”, ust.2: „osoby otrzymujące świadczenie wychowawcze, instytucje publiczne i organizacje pozarządowe są obowiązane do udzielania, na żądanie organu właściwego lub marszałka województwa, wyjaśnień oraz informacji co do okoliczności mających wpływ na prawo do świadczenia wychowawczego” natomiast zgodnie z art. 23 ust 2: „ Wypłata świadczenia wychowawczego podlega wstrzymaniu, jeżeli osoba otrzymująca to świadczenie odmówiła udzielenia lub nie udzieliła w wyznaczonym terminie wyjaśnień co do okoliczności mających wpływ na prawo do świadczenia wychowawczego, w tym uniemożliwiła przeprowadzenie wywiadu, o którym mowa w art. 15 ust. 1, lub nie udzieliła podczas tego wywiadu wyjaśnień co do okoliczności objętych wywiadem”.
Gość pisze:A tę informację o podjęciu zatrudnienia masz z "urzędu" czy z miejscowych plotek?
Wyszło podczas weryfikacji do ZR.
Gość pisze:sam się zastanawiałeś czy pisać do pracodawcy
Racja ;)
rysia pisze:a art. 24 ust.2 ? pracodawcy
I tu już nie jest jasno napisane na czyj wniosek ma wydać zaświadczenie.
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem