Podpalenie OPS-u przez podopiecznego - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 6 z 7    [ Posty: 61 ]

Napisano: 18 gru 2014, 21:51

Kiedyś twierdzono że ogień oczyszcza dusze.
Adam30

Napisano: 18 gru 2014, 22:27

Do Adam 30

A koledze coś szare komórki wyjada, że takie brednie pisze. Sam swoją duszę oczyść d...u
a.a.12

Napisano: 18 gru 2014, 22:39

[quote="Dorota30"]Słuszne uwagi Adamie , cała rzesza pracowników socjalnych zatrudniona po-kądzieli, co skutkuje tym że są często sfrustrowani i jak twierdzą nie doceniani .

Nie wiem,gdzie jeszcze w Polsce ktoś podejmuje pracę w pomocy społecznej wskutek koneksji (bo chyba to miałaś na myśli pisząc "po kądzieli"...nie wiem dlaczego nie "po mieczu",ale mniejsza o koligacje rodzinne). Wiem natomiast,że jest coraz mniej osób,które mają odpowiednie przygotowanie i predyspozycje,by móc pracować w ośrodku. Ostatnie nabory u nas skończyły się fiaskiem - na 10 kandydatów,którzy zgłosili się na rozmowy wstępne,nie został zatrudniony nikt! ! Mało tego - w tym roku już 5 osób odeszło z pracy... mając odpowiednie kwalifikacje podjęli pracę w policji,w zakładzie karnym, w młodzieżowym ośrodku wychowawczym ...I słyszę,że kolejne osoby złożyły CV w różnych instytucjach.Ludzie uciekają z zawodu - niedocenianego,źle wynagradzanego,nie mającego żadnego prestiżu. A kto ma jeszcze siły i możliwości -"dorabia" po godzinach - w świetlicach socjoterapeutycznych,poradniach psychologiczno-pedagogicznych itp...A Ty mówisz,ze trzeba znajomości,by w pomocy społecznej pracować ?
baśka

Napisano: 18 gru 2014, 23:10

[quote="zofia"]emilio- teraz rozumiem dlaczego tak nie rozumiesz podejścia pracowników socjalnych do tego co się stało z naszą koleżanką.
Jako kierownik masz zupełnie inne zadania i relacje z ludźmi.

Muszę zaprotestować ,Zofio! Ja również jestem kierownikiem (sekcji),co nie zmienia faktu,że jestem bardzo zaangażowana w to,co się dzieje w rejonach opiekuńczych. Bo stanowimy ZESPÓŁ - 10 osób,które mogą na siebie w każdym momencie liczyć. Często jestem z moimi dziewczynami w terenie,gdy coś się dzieje - a dzieje się niemal codziennie.Robimy szybkie narady robocze,"burze mózgów",by rozwiązać wspólnymi silami problemy - nikt nie ma patentu na wszechwiedzę - mądrość tkwi w grupie. Każdy z nas ma przecież wiedzę,doświadczenie, umiejętności,indywidualne predyspozycje,a to wszystko składa się na ogromny potencjał.Bardzo proszę nie stwarzajmy podziałów na pracowników socjalnych i kierowników - jesteśmy JEDNĄ GRUPĄ ZAWODOWĄ (poza patologicznymi wyjątkami,którym pseudo władza uderza do głów). Zawsze powtarzam :kierownikiem się BYWA,człowiekiem się JEST ! (albo nie...).Pozdrawiam ! :)
baśka

Napisano: 19 gru 2014, 0:06

Pięknie Basiu to napisałaś, ale nie wszyscy kierownicy są tacy jak Ty. Dziś OPS to ośrodki przemocy , a nie pomocy i ja do niedawna w takim pracowałam. Nie masz nawet pojęcia ile ja przeszłam przez kierownika psychopatę. Sama bym mu wylała kubeł wrzątku na łeb!
KSE

Napisano: 19 gru 2014, 2:09

KSE pisze:Pięknie Basiu to napisałaś, ale nie wszyscy kierownicy są tacy jak Ty. Dziś OPS to ośrodki przemocy , a nie pomocy i ja do niedawna w takim pracowałam. Nie masz nawet pojęcia ile ja przeszłam przez kierownika psychopatę. Sama bym mu wylała kubeł wrzątku na łeb!
Wiem o czym mówisz...też mam przełożonych. Różnych. Ale tak jak napisałam - zawsze warto być człowiekiem. Tylko tyle i aż tyle. A poza tym ktoś, kto zna tę pracę od każdej strony - ja robiłam już w ośrodku niemal wszystko i przeszłam niezłą szkołę życia - szanuje innych i nie ma potrzeby udowadniania "kto tu rządzi".
baśka

Napisano: 19 gru 2014, 8:48

Każdy mówi z własnego doświadczenia i dlatego mamy tak różne spojrzenia na pracę w terenie i biurze oraz relacje szef i pracownik socjalny. Praca zespołowa - jak pisze basia- to jest stan idealny. Najlepszy jednak stan byłby wtedy, gdyby pracownik socjalny nie był na usługach i garnuszku gminy, bo wówczas "musi wykonywać polecenia", nie ma niezależności w działaniu podobnej tej jaką mają kuratorzy. Jesteśmy nisko wynagradzani i tak będzie zawsze, bo na pomoc społeczną gminy niechętnie wydają pieniądze- także na OPS-y i kadrę. Chcąc pracować spokojnie trzeba być zewnątrzsterowalnym. Nie ma mowy teraz o budzeniu potrzeb i reprezentowaniu interesu klientów i pomaganiu w zdobyciu środków.
Na szczęście są wyjątki warte do naśladowania - basia jest na to dowodem i wierzę w to co napisała. Pozdrawiam
zofia

Napisano: 19 gru 2014, 10:15

To nie jest dyskusja jacy i gdzie pracownicy pracują!!!! jacy są kierownicy czy pracownicy. Pochylcie głowy nad tragedią. Myślę Adamie kimkolwiek jesteś , myślę i mam nadzieje ,ze zła karma do ciebie wróci.
Wredna2
Praktykant
Od: 18 gru 2014, 14:45
Zajmuję się:

Napisano: 19 gru 2014, 11:18

emilia, wypadek to jest wtedy jak idziesz ulicą i się potykasz albo spadnie ci na głowę doniczką, a jak ktoś przychodzi do ciebie z benzyną polewa cię i zamyka w pokoju, ze to, że nie dostał kasy albo dlatego, że nie pośmiałaś się z jego dowcipów to chyba jest zabójstwo z premedytacją i nawet jak był zaburzony to nie oznacza, że nie wiedział co robi, motyw też kiepski, na afekt za mało, chory bidulka pójdzie siedzieć, bo to on jest winny zabójstwa a nie te 2 panie co niby źle a nim rozmawiały
i dlaczego tak wam przeszkadza, że pracownicy z tego forum i nie tylko chcą dać wyraz solidarności wobec takiej tragedii, boicie się, że po was nikt nie będzie płakał, nie martwcie się, bylibyśmy tak samo wstrząśnieci
marta20

Napisano: 19 gru 2014, 14:35

Kiedy ja tym rodzinom bardzo współczuję i uważam że w kwestii waszego bezpieczeństwa coś trzeba zrobić.
Nie możecie jednak zapominać przy tym wszystkim o zachowaniu ciągłości pracy waszych ops-ów. Nie wiem kiedy wy pracujecie skoro codziennie do 15.00 gadacie na forum, płaczecie i zachowujecie się jakby takie ataki jak w Makowie były codziennością.
Trzeba teraz myśleć o tym jak podobnym tragediom zapobiec w przyszłości. Tym paniom już nic życia nie wróci. Wpływ macie jedynie na przyszłość.
Adam30

Strona 6 z 7    [ Posty: 61 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x